Újdonságok az autózásban

Újdonságok az autózásban

Ahogy az várható volt, az elektromos autók esetében is folyamatosan hozzák az új szabályokat, melyek megemelik az eladási árat, így továbbra is marad a régi dízeles vagy benzines kocsi.

A jelenlegi árak is meglehetősen borsosak, ami az új járművek esetében — még állami támogatással is — nagy érvágás egy családnak. Vannak használtak is, melyek teljesen át vannak vizsgálva, de a rejtett hibák bármikor felszínre kerülhetnek, ami nagyobb szervizköltséggel járhat. Tehát lehet, hogy nem okos döntés ebben az esetben az olcsóbb megoldás, biztosabb a kivárás, és amikor összegyűlik a pénz, akkor vásárolunk.

Az elektromos autók szinte teljesen zajmentesen üzemelnek, így igen veszélyesek a kerékpározókra és a gyalogosokra, akik szintén részt vesznek a közlekedésben, ezért kötelezővé vált a hanggenerátor beépítése. Gondoljunk csak a villanybiciklikre, mennyi bosszúságot okoznak, amikor hangtalanul elsuhannak mellettünk, és csak a szerencsének köszönhető, hogy nem történik gyakrabban baleset. Az új szabály július 1-jétől lépett életbe, de a már legyártott elektromos és hibrid modellekre nem vonatkozik, csak a gyártás alatt levőket érinti. A lényege, hogy menet közben a jármű olyan frekvenciát bocsásson ki, amely lecsökkenti a körülötte levő hangokat, ezért azonnal észrevehetővé válik az autó. Miközben a háttérben a benzin- és a dízelüzemű kocsik között egy igen éles harc folyik, melynek tétje, hogy meddig maradhat gyártásban az utóbbi változat, addig az elektromosak eladási rekordokat döntenek. Számokban kifejezve ez eléri a 33 százalékot, ami teljesen váratlanul érte az autógyárakat, mivel ekkora keresletre nem számítottak — az írásunk elején megállapított tény miatt. Visszatérve a párharcra, ami az üzemanyag fajtáját illeti, a dízelmotorok károsanyag-kibocsátása bőven a megengedett érték alatt van, tehát a benzinüzeműek jobban szennyezik a környezetet. A gyárak nem szívesen dobják ki a legmegbízhatóbb motort, melybe rengeteg pénzt fektettek. Mindenesetre a benzinesek most lépéshátrányba kerültek, amit nagyon gyorsan orvosolni kell, nehogy egy olyan vélemény alakuljon ki, amely szerint a rosszabb változat nyert a jobbal szemben. A másik lényeges kérdés, hogy érdemes-e még dízeles autót vásárolni, legyen az használt vagy új. A gyárak még mindig nagyon sokat eladnak ezekből, a vezető autómárkák, mint a Mercedes, BMW, Audi, Opel, és sorolhatnánk tovább, a sok lóerős motorokat még mindig dízeles változatban gyártják, az Euro 6d nevű emissziós norma szerint. A jelenleg forgalomban levő háromféle dízelmotor — az AdBlue adalékos, a szelektív katalitikus redukciós katalizátorral és a részecskeszűrővel felszerelt változat — egy ideig még a védőbástya szerepét tölti be. Ezek szerint még szabadon vásárolhatunk dízelüzemű járművet.

Mivel azonban nyilvánvalóan az elektromos autóké lesz a főszerep, nem mindegy, hogy milyen modellt választunk, melyik tud nagyobb távolságot megtenni, na meg a kényelem sem elhanyagolható tényező. A gyártók közül talán a kínaiak törnek a legjobban előre a saját modelljeikkel, melyek meglepően megbízhatóak, és a teljesítményük is kielégítő. Az ázsiai országban az eladási mutatókból azt láthatjuk, hogy hamarosan itt lesz a legtöbb ilyen autó, sőt, a célkeresztbe Európa is bekerült, nem indokolatlanul, mivel aki elsőnek megkaparintja ezt a lehetőséget, az dollármilliókat fog keresni. Az itt gyártottak közül a Tesla Model S a megszokott lítium-ion helyett nagy energiasűrűségű, 84 kilowattórás nikkel-kobalt-mangán akkuval működik. A hatótávja 510 kilométer, az összteljesítménye 295 lóerő, melyről a két tengelynél található egy-egy villanymotor gondoskodik. Az Xpeng P7 egy töltéssel 600 kilométert tud megtenni, a meghajtásért szintén két villanymotor felel, a felszereltsége pedig sci-fi-filmekbe illő. A modelleket gyártó cégek a bemutatás után már nagyszámú megrendelést vettek fel, a járművek készítése hamarosan elkezdődhet.

A villanyautók töltése még gondot okozhat, már csak azért is, mert az egyre több eladott modell a töltőállomások számának növelését is megköveteli. A gyakorlatban ez annyit tesz, hogy a főbb útvonalakon 60 kilométerenként villámtöltőket kellene kiépíteni, ami elég lassan halad. Egy villámtöltés megközelítőleg 30 percet vesz igénybe, a gyorstöltéssel azonban 3 óra is lehet, tehát hogy ne alakuljanak ki sorok, ezért van szükség minél több állomásra. Remélhetőleg ez a gond is hamarosan megoldódik, így a hosszabb utazások is bosszúságmentesek lesznek.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Mérföldkő rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Újdonságok az autózásban
Mérföldkő
  • Lábadi Loránd
  • 2020.07.01.
  • LXXV. évfolyam 26. szám
Újdonságok az autózásban
Mérföldkő
  • Lábadi Loránd
  • 2020.06.24.
  • LXXV. évfolyam 25. szám
Facebook

Támogatóink