home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Újdonságok az autózásban
Lábadi Loránd
2019.09.19.
LXXIV. évf. 37. szám
Újdonságok az autózásban

Ahogy az várható volt, az elektromos autók esetében is folyamatosan hozzák az új szabályokat, melyek megemelik az eladási árat, így továbbra is marad a régi dízeles vagy benzines kocsi.

A jelenlegi árak is meglehetősen borsosak, ami az új járművek esetében — még állami támogatással is — nagy érvágás egy családnak. Vannak használtak is, melyek teljesen át vannak vizsgálva, de a rejtett hibák bármikor felszínre kerülhetnek, ami nagyobb szervizköltséggel járhat. Tehát lehet, hogy nem okos döntés ebben az esetben az olcsóbb megoldás, biztosabb a kivárás, és amikor összegyűlik a pénz, akkor vásárolunk.

Az elektromos autók szinte teljesen zajmentesen üzemelnek, így igen veszélyesek a kerékpározókra és a gyalogosokra, akik szintén részt vesznek a közlekedésben, ezért kötelezővé vált a hanggenerátor beépítése. Gondoljunk csak a villanybiciklikre, mennyi bosszúságot okoznak, amikor hangtalanul elsuhannak mellettünk, és csak a szerencsének köszönhető, hogy nem történik gyakrabban baleset. Az új szabály július 1-jétől lépett életbe, de a már legyártott elektromos és hibrid modellekre nem vonatkozik, csak a gyártás alatt levőket érinti. A lényege, hogy menet közben a jármű olyan frekvenciát bocsásson ki, amely lecsökkenti a körülötte levő hangokat, ezért azonnal észrevehetővé válik az autó. Miközben a háttérben a benzin- és a dízelüzemű kocsik között egy igen éles harc folyik, melynek tétje, hogy meddig maradhat gyártásban az utóbbi változat, addig az elektromosak eladási rekordokat döntenek. Számokban kifejezve ez eléri a 33 százalékot, ami teljesen váratlanul érte az autógyárakat, mivel ekkora keresletre nem számítottak — az írásunk elején megállapított tény miatt. Visszatérve a párharcra, ami az üzemanyag fajtáját illeti, a dízelmotorok károsanyag-kibocsátása bőven a megengedett érték alatt van, tehát a benzinüzeműek jobban szennyezik a környezetet. A gyárak nem szívesen dobják ki a legmegbízhatóbb motort, melybe rengeteg pénzt fektettek. Mindenesetre a benzinesek most lépéshátrányba kerültek, amit nagyon gyorsan orvosolni kell, nehogy egy olyan vélemény alakuljon ki, amely szerint a rosszabb változat nyert a jobbal szemben. A másik lényeges kérdés, hogy érdemes-e még dízeles autót vásárolni, legyen az használt vagy új. A gyárak még mindig nagyon sokat eladnak ezekből, a vezető autómárkák, mint a Mercedes, BMW, Audi, Opel, és sorolhatnánk tovább, a sok lóerős motorokat még mindig dízeles változatban gyártják, az Euro 6d nevű emissziós norma szerint. A jelenleg forgalomban levő háromféle dízelmotor — az AdBlue adalékos, a szelektív katalitikus redukciós katalizátorral és a részecskeszűrővel felszerelt változat — egy ideig még a védőbástya szerepét tölti be. Ezek szerint még szabadon vásárolhatunk dízelüzemű járművet.

Mivel azonban nyilvánvalóan az elektromos autóké lesz a főszerep, nem mindegy, hogy milyen modellt választunk, melyik tud nagyobb távolságot megtenni, na meg a kényelem sem elhanyagolható tényező. A gyártók közül talán a kínaiak törnek a legjobban előre a saját modelljeikkel, melyek meglepően megbízhatóak, és a teljesítményük is kielégítő. Az ázsiai országban az eladási mutatókból azt láthatjuk, hogy hamarosan itt lesz a legtöbb ilyen autó, sőt, a célkeresztbe Európa is bekerült, nem indokolatlanul, mivel aki elsőnek megkaparintja ezt a lehetőséget, az dollármilliókat fog keresni. Az itt gyártottak közül a Tesla Model S a megszokott lítium-ion helyett nagy energiasűrűségű, 84 kilowattórás nikkel-kobalt-mangán akkuval működik. A hatótávja 510 kilométer, az összteljesítménye 295 lóerő, melyről a két tengelynél található egy-egy villanymotor gondoskodik. Az Xpeng P7 egy töltéssel 600 kilométert tud megtenni, a meghajtásért szintén két villanymotor felel, a felszereltsége pedig sci-fi-filmekbe illő. A modelleket gyártó cégek a bemutatás után már nagyszámú megrendelést vettek fel, a járművek készítése hamarosan elkezdődhet.

A villanyautók töltése még gondot okozhat, már csak azért is, mert az egyre több eladott modell a töltőállomások számának növelését is megköveteli. A gyakorlatban ez annyit tesz, hogy a főbb útvonalakon 60 kilométerenként villámtöltőket kellene kiépíteni, ami elég lassan halad. Egy villámtöltés megközelítőleg 30 percet vesz igénybe, a gyorstöltéssel azonban 3 óra is lehet, tehát hogy ne alakuljanak ki sorok, ezért van szükség minél több állomásra. Remélhetőleg ez a gond is hamarosan megoldódik, így a hosszabb utazások is bosszúságmentesek lesznek.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..