Újbóli szereposztás

Újbóli szereposztás

A napokban leváltották a rendőrségi igazgatóságok vezetőit a kábítószer-kereskedők elleni sikertelen harc miatt. Aleksandar Vučić, az ország első embere nincs megelégedve a munkájukkal, a szervezett bűnözés elleni harc terén elért eredményeikkel. Mindeközben Boris Tadić volt miniszterelnök Ivica Dačić korábbi belügyminisztert vádolta meg, szerinte a szocialista politikusnak vállalnia kell a felelősséget a rossz eredményekért.

A válaszra nem kellett sokat várni, hiszen Dačić gyorsan visszapasszolta a labdát, mondván: a Demokrata Párt — amikor hatalmon volt — mindig kiállt a rendőrség vezetősége mellett. Hogy kinek van igaza, és hogy vajon miféle játszmák folynak a színfalak mögött, erről csak találgatni tudunk. Ha azonban hiszünk bizonyos véleményeknek — miszerint annak idején a különféle, szerb befolyású bűnözői csoportok nagy részt vállaltak Milošević megbuktatásában –-, akkor mindkettőjüknek igaza lehet. Nekünk pedig még sokáig együtt kell élnünk a gondolattal, hogy Szerbiában nincs maffia rendőrök nélkül. Európában egyébként kevés olyan ország van, ahol a rendőrségnek olyan rossz híre van, mint nálunk.

Szerbiában ha valaki a rendőrségről beszél, akkor többnyire a forgalmi rendőrökre gondol. Aki autót vezet, vagy biciklit hajt, annak biztosan akadt már dolga a „kék angyalokkal”. Velük kapcsolatban nem maradhatnak el a különféle történetek arról, hogy hogyan sikerült egy-egy szabálysértést, szabálytalanságot „kisebb büntetéssel” is megúszni. Nem is olyan régen az egyik ismerősöm mondta, hogy gyorshajtásért „kemény” 300 dinár helyszíni bírságot fizetett — ennyi pénz volt ugyanis nála. Persze ilyenkor mindenki meg van elégedve. Nyílt titok az is, hogy vannak olyan becsületes honpolgárai az országnak, akiknek bizonyos privilégiumai vannak. Például a „rend őrei” sohasem büntetik meg őket gyorshajtásért. A rendőrségen belüli korrupcióért azonban nem szabad kizárólag a belügyi szervek dolgozóit okolni.

Most bizonyos szerepcsere, újbóli szereposztás zajlik a rendőrség berkeiben, és a történet hatalmas médiafigyelmet kapott. Persze, a Peščanik honlap esete óta tudjuk, hogy a média csak arról beszélhet, amit az ország első embere megenged. Ismét a lényeges dolgokról terelik el az emberek figyelmét: árvíz, gazdasági válság, reformok, diplomabotrányok, plagizálás, bércsökkentés, a gépjárművek kötelező biztosítási díjának növelése, munkanélküliség stb. Újfent a jól bevált módszereket alkalmazzák.

Majdnem biztos, hogy a rendőrségi igazgatóságok vezetőinek a leváltásával több drogbáró, bűnöző nem kerül rács mögé, főleg akkor nem, ha maga a miniszterelnök figyelmezteti őket...

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Heti Jegyzet rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Újbóli szereposztás
Heti Jegyzet
  • Dudás Viktor
  • 2020.05.27.
  • LXXV. évfolyam 22. szám
Facebook

Támogatóink