home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Újabb továbbképzés a VM4K-ban
Kartali Róbert
2019.10.03.
LXXIV. évf. 40. szám
Újabb továbbképzés a VM4K-ban

Konduktorsegítő szakirányú, négyszemeszteres továbbképzést indít a budapesti székhelyű Semmelweis Egyetem Pető András Kara a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központban.

A központi idegrendszeri sérültekkel foglalkozó, speciális pedagógusi másoddiplomás képzés a magyar állam támogatásával valósul meg. A pénteken megtartott sajtótájékoztatón elmondták, hogy a 2019—2020-as tanévben az oktatás már ezen a héten, október elején megkezdődik.

A konduktív pedagógia azokkal a központi idegrendszeri sérültekkel foglalkozik, akiknél szülés közben oxigénhiányos állapot lépett fel, vagy akiket később, gyermek-, illetve felnőttkorban ért károsodás: stroke, Parkinson-kór, szklerózis multiplex. A módszer alapgondolata, hogy a központi idegrendszernek a károsodások ellenére is vannak tartalékai — új kapcsolatok kiépítésének lehetőségével —, és ezek a tanulási-tanítási folyamat megfelelő vezérlésével mozgósíthatók. A módszert dr. Pető András az 1940-es években dolgozta ki.

— Ez a képzés versenyképes, nemcsak az Európai Unióban, hanem az egész világon, hiszen konduktív pedagógiai képzés kizárólag a Semmelweis Egyetem Pető András Karán folyik, sehol máshol a világon, tehát akik nálunk szereznek diplomát vagy bármilyen oklevelet, azok ilyen területen az egész világon el tudnak helyezkedni — emelte ki a sajtótájékoztatón dr. Matos László, a Semmelweis Egyetem Pető András Karának oktatási dékánhelyettese. Mint mondta, a négy félév alatt elméleti és gyakorlati oktatásban vesznek részt a hallgatók háromhetes váltakozásokkal, majd végül egy olyan oklevelet szerzenek, amely révén a konduktorok munkáját segíthetik. Az orvos-biológiai és konduktív pedagógiai tantárgyakat a budapesti elméleti oktatók tartják három héten át, majd a gyakorlati képzéseket is háromhetes ciklusokban, úgynevezett intervallumnevelésben végzik el a hallgatók a zentai központban.

Csuka Pál, a Semmelweis Egyetem Pető András Kara határon túli magyarok programjának a vezetője a lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy a központi idegrendszeri sérültekkel történő fejlesztési programot öt-hat éve szervezik meg a Kárpát-medencében, és jelenleg tizennyolc városban vannak jelen.

A Pető-módszer segítségével a budapesti centrumban évente mintegy 1700 gyermeket és felnőttet fejlesztenek, a vajdasági projektum keretében pedig 2016 és 2018 között három helyszínen, Zentán, Szabadkán és Kishegyesen 150 gyermekkel és felnőttel foglalkoztak — emelte ki Zsebe Andrea, a Pető András Kar dékánja. Hozzátette, hogy ezzel a továbbképzéssel sikerült egy hiányt pótolni, ha pedig lesz rá igény, akkor elképzelhető, hogy a teljes konduktordiplomát honosítják. A Semmelweis Egyetem és a magyar kormány teljes mértékben támogatja ezt. A képzésre 20 fős keret van, most 12 fővel indul.

A Magyar Nemzeti Tanács 2014 óta működik együtt a Pető András Karral — emelte ki Perpauer Attila, az MNT Oktatási Bizottságának tagja. Ekkor kezdték el a szűréseket elsőként Kishegyesen, Zentán és Szabadkán, majd a szórványra is kiterjesztették a kutatást, így Zomborra és Muzslyára is. Az elmúlt öt év alatt 224 emberrel foglalkoztak, 24 konduktorral és 5 konduktorhallgatóval, megmozgatva Vajdaság 32 települését.

A VM4K-ban újként induló, hungarikumnak számító továbbképzés egy többéves munka eredménye, és kiváltság, hogy a szülőföldön, magyar nyelven hallgatható — emelte ki Kosányi Tamás, a VM4K képzési referense. A kar hosszú távú együttműködést kötött a Szekeres László Alapítvánnyal, bízva abban, hogy ezt a sikeres projektumot további képzések is követik.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..