Újabb elismerések a zentai „bolyaisoknak”

Újabb elismerések a zentai „bolyaisoknak”

A zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium három egykori és jelenlegi diákja nyert a Tartományi Sport- és Ifjúsági Titkárság által meghirdetett Tehetségek 2015 elnevezésű pályázaton. Csipak Levente és Kiss Tamás júniusban érettségiztek, ők már egyetemi hallgatók, Bencsik Blanka pedig a középiskola harmadik osztályos tanulója. A sajtótájékoztatón Szórád Endre és Kőrösi Gábor mentorok, felkészítő tanárok, valamint Bencsik Blanka számolt be.

Csipak Levente és Kiss Tamás olyan egészségügyi távmegfigyelő rendszert fejlesztett ki, amelynek a segítségével — egy mobiltelefon használatával — interneten keresztül is figyelemmel kísérhető a beteg állapota. Ezzel a pályamunkával a két tanuló díjat nyert a szerbiai Telekom tudományos pályázatán, és egy Budapesten megrendezett hasonló jellegű nemzetközi versenyről is továbbjutottak a brüsszeli Európa-bajnokságra.

Bencsik Blanka főleg fényképezéssel foglalkozik, de más területek is érdeklik. Többek között első helyezést ért el egy nagyszalontai nemzetközi versenyen, díjazott lett a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete által szervezett Géniusz-versenyen, döntős a magyarországi Ifjúsági Innovációs Versenyen. Tavaly részt vett egy budapesti kutatótábor munkájában, amelynek során a hidrogén tüzelőanyag cellákat vizsgálták, a Szegedi Tudományegyetemen pedig peptidszintézist csináltak folyamatos áramreaktorban. Blanka azt is elárulta, hogy a mérnöki pályát szeretné választani, de még nem döntötte el, melyik tudományágat részesítse előnyben.    

A Tartományi Sport- és Ifjúsági Titkárság egyébként összesen négy magyar diákot díjazott, közülük három a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium tanítványa, a negyedik a Szabadkai Középfokú Zeneiskola növendéke.

A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és az inGenium Alapítvány a téli szünidőben, 2016. január 4-8. között ismét megszervezi a már népszerű és nagysikerű természettudományi és képzőművészeti táborát, melynek témája: Konyhatitkok. A tábor részvételi díja 4000 dinár. Az érdeklődők további információkhoz juthatnak a www.facebook.com/bolyai.zenta vagy www.facebook.com/ingeniumalapitvany oldalakon. Érdeklődni és jelentkezni a 024/816 666-os vagy a 064/875 69 18-as telefonszámokon lehet.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Oktatás rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Újabb elismerések a zentai „bolyaisoknak”
Oktatás
  • 2020.06.23.
  • LXXV. évfolyam 25. szám
Újabb elismerések a zentai „bolyaisoknak”
Oktatás
Facebook

Támogatóink