home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Újabb Csernobil?
Összeállította: Talpai Lóránt
2016.06.19.
LXXI. évf. 24. szám

Lángokban egy gigantikus szeméthegy — Vérengzés egy amerikai melegbárban — Titokban találkozott a Bilderberg csoport — Az Egyesült Államok történetének első női elnökjelöltje — Növekszik a bűncselekmények száma Németországban — Az Osztrák Szabadságpárt megtámadta az elnökválasztás eredményét

Lángokban egy gigantikus szeméthegy

Csernobil óta nem volt olyan katasztrófa Ukrajnában, mint a jelenlegi tűzvész. Lemberg közelében leomlott és meggyulladt az ország legnagyobb hulladéklerakója, és rendkívül veszélyes anyagok kerültek a környezetbe. Szakértők szerint a harminc évvel ezelőtti atombalesethez lesz mérhető, ha nem tesznek gyors intézkedéseket. Ukrán környezetvédők arról beszélnek, hogy az 1986. évi csernobili nukleáris baleset óta ez az ország legsúlyosabb ökológiai katasztrófája, mely óriási természeti károkat okozhat. A szeméttelepet még a szovjet időkben, 1959-ben hozták létre. A területen veszélyes hulladékot is tárolnak, egyebek között fáradttranszformátorolaj-feldolgozása közben keletkező savas kátrányokat is. Ezeknek 85 százalékos a kénsavtartalmuk, a vegyület összegyűjtése és elszállítása pedig szinte lehetetlen, mert a sav tönkretesz minden berendezést vagy munkagépet, mellyel érintkezik. Bizonyos szakértők szerint ennek a hulladéknak a veszélyessége a radioaktív anyagokéval vetekszik.

Vérengzés egy amerikai melegbárban

Ötven halálos áldozatot és ötvenhárom sebesültet követelt a Pulse nevű floridai, orlandói melegbárban elkövetett vérengzés. A gyilkosságsorozat az Egyesült Államok történetének legsúlyosabb tömegvérengzése. A merénylő robbanómellényt viselt, túszokat ejtett, elbarikádozta magát, végül a rendőrség lelőtte. Mint utóbb kiderült, a férfi dzsihadista nézeteket vallott. A tragédia után a floridai iszlám közösség vezetője a közösség gyászáról és együttérzéséről biztosított mindenkit, és kifejtette, hogy a közösség elítél minden hasonló bűncselekményt. A lőfegyverrel elkövetett erőszakos cselekmények egyébként mindennaposak az Egyesült Államokban. A különféle lövöldözésekben csak az év eleje óta több mint 5800-an vesztették életüket.

Titokban találkozott a Bilderberg csoport

Húsz országból mintegy 130 vendég érkezett Németországba, a Bilderberg csoport találkozójára. A szervezők egy rövid közleményt adtak ki a drezdai összejövetelről, mely szerint a 64. Bilderberg Találkozó fő témái közé tartozik a migráció és Európa egységének ügye, a Közel-Kelet és Oroszország helyzete, az informatikai biztonság és a technológiai innováció. A vendégek között volt Ahmed Aboutaleb, a hollandiai Rotterdam marokkói származású polgármestere, aki azzal vált világszerte ismertté, hogy a 2015. januári párizsi terrortámadás után távozásra szólította fel a nyugati értékrendet megtagadó muzulmánokat. A holland polgármester mellett az informális tanácskozáson többek között részt vett Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója és Kristalina Georgieva, az Európai Bizottság alelnöke, Mehmet Simsek török miniszterelnök-helyettes, Mark Rutte holland kormányfő, Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter, Thomas de Maizière belügyminiszter, Ursula von der Leyen védelmi miniszter és Laurent Fabius, a francia alkotmánytanács elnöke.

Az Egyesült Államok történetének első női elnökjelöltje

Behozhatatlan előnyre tett szert Hillary Clinton egykori first lady az amerikai előválasztásokon, aminek értelmében már biztos, hogy ő lesz a demokraták elnökjelöltje. Ahogyan az is, hogy az Egyesült Államok történetében először fog egy hölgy ringbe szállni az elnöki tisztségért. Hillary Clinton még az előválasztások befejezte előtt a demokraták elnökjelöltjének nyilvánította magát, és hangsúlyozta jelöltsége történelmi jelentőségét. „Először fordul elő országunk történelmében, hogy nőt jelöljön a nagy pártok egyike. Ennek az estének a győzelme azonban nem egyetlen embernek köszönhető, hanem nők és férfiak egész nemzedékének, mely küzdött, és feláldozta magát, hogy lehetővé tegye ezt a pillanatot.” Clinton jelképesen kezet nyújtott vetélytársának, Bernie Sanders vermonti szenátornak is. „Gratulálok Sanders szenátornak a különleges kampányáért, mellyel választók millióit, különösen a fiatalokat lelkesítette” — mondta Clinton.

Növekszik a bűncselekmények száma Németországban

Amióta a német hatóságok elkezdték nyilvántartásba venni a migránsok által elkövetett bűncselekményeket, aggasztó mértékben romlottak a közbiztonsági adatok. Az új kimutatások szerint Németországban 69 000 tervezett vagy végrehajtott bűncselekményhez volt közük migránsoknak 2016 első negyedévében. A gyanúsítottak közül a legtöbb észak-afrikai, grúz és szerb bevándorló. A bűnözők között a legkisebb arányban vannak szírek, afgánok és irakiak. A menekültek tulajdon elleni bűncselekményeket követnek el legtöbbször, illetve hamisítást, testi sértést, rablást, személyi szabadság megsértését. Kisebb a droggal kapcsolatos bűnesetek száma, és a 69 000-nek mindössze 1,1 százaléka szexuális bűncselekmény. A rendőrség kiemelte, hogy a migránsok legtöbbje egyáltalán nem követ el bűncselekményt, azt viszont nem közölte, hogy a 69 000 esethez képest összesen mennyi bűncselekmény történt Németországban a vizsgált időszakban.

Az Osztrák Szabadságpárt megtámadta az elnökválasztás eredményét

Az Osztrák Szabadságpárt gyanúsnak ítélte meg, ezért megtámadta az osztrák elnökválasztás második fordulójának végeredményét. A panaszt már be is nyújtotta az osztrák alkotmánybíróságnak. Az eredmény megtámadását a párt elsősorban arra alapozza, hogy hat körzetben nem az alkotmány által előírt időpontban kezdték meg a levélben leadott szavazatok összeszámlálását. Heinz-Christian Strache pártelnök a panasz benyújtása után elmondta, hogy az utóbbi napokban további szabálytalanságokról értesültek. Mint ismertes, a zöldek jelöltje, Alexander Van der Bellen a postán leadott szavazatok segítségével előzte meg Norbert Hofert, az Osztrák Szabadságpárt jelöltjét. A választás eredményét egyébként június 8-áig lehetett megtámadni. Ezután az osztrák alkotmánybíróságnak négy hete van rá, hogy állást foglaljon a kérdésben. Mivel az új elnök beiktatása július 8-án esedékes, nem sokkal ez előtt az időpont előtt várható a taláros testület határozathozatala.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..