home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Új távlatok nyíltak
Tóth Tibor
2017.08.19.
LXXII. évf. 32. szám
Új távlatok nyíltak

Bezdánban a közelmúltban mozgássérültek részére horgászpályát adtak át a Ferenc József-csatorna mentén.

Bezdán, a Zombortól 17 km-re északnyugatra, a Duna bal partján fekvő település olimpikonjain kívül természeti szépségeiről: erdeiről, csatornáiról, vadban és halban gazdag állóvizeiről is ismert, melyek kiváló lehetőséget nyújtanak a turizmus fejlesztésére. E téren egy új létesítménnyel bővült a település, a közelmúltban ugyanis mozgássérültek részére horgászpályát adtak át a Ferenc József-csatorna mentén.

Június végén az újonnan létesült pályán első alkalommal tartották meg a Nikola Nikolaš-horgászemlékversenyt, amely a zombori székhelyű, paraplégiával és kvadriplégiával élőket tömörítő szervezet, a Csuka Sporthorgász Egyesület és a Bezdáninfó civil szervezet összefogásával jött létre, a Vajdaság Vizei Közvállalat támogatásával.


A mozgássérültek számára kialakított horgászpálya a Ferenc József-csatorna mentén

A horgászpálya ötlete Nikola Nikolaštól, a paraplégiával és kvadriplégiával élő egyéneket tömörítő szervezet alapítójától és korábbi elnökétől származott. Nikolaš halála után az elképzelés tovább élt, és civil összefogás eredményeként megszületett a pálya, mely a mozgássérültek számára is megfelelő körülményeket nyújt a zavartalan pihenéshez, horgászáshoz.

— A mozgássérültek egyesülete és a Csuka Sporthorgász Egyesület tagjai kifejezték igényüket egy ilyen pályára, mi pedig egy asztalhoz ültettük a feleket. Kezdeményezésünket a Vajdaság Vizei Közvállalat kedvezően fogadta, belefoglalta az éves tervbe, és a partrendezés keretében kialakította a több mint 600 méter hosszú pályát. Tehát a létesítmény a három civil szervezet és az említett közvállalat összefogásának eredményeként jött létre. Azt sem szabad elfelednünk, hogy ezáltal még több embert tudunk Bezdánba csábítani, és tovább népszerűsíthetjük településünket — mondta Seres Árpád, a Bezdáninfó civil szervezet elnöke.


Civil összefogás eredményeként jött létre az új pálya (balról jobbra): Faddi Csaba, Tibor József, Varga Ferenc, Seres Árpád

A civil összefogásra felfigyelt a Pécsi Tudományegyetem mozgássérültekkel foglalkozó kara is, mely szintén támogatta a kezdeményezést. A jövőben együttműködési szándéknyilatkozat aláírására is sor kerülhet a felek között.

A több mint 600 méter hosszú pályán hatvan horgászhely alakítható ki, mely a nemzetközi előírásoknak is megfelel.

— Nagyon megörültünk ennek a kezdeményezésnek, amelyet csakis közösen lehetett megvalósítani. A pályát gyermekhorgászversennyel nyitottuk meg május végén, ezt pedig az emlékverseny követte. A horgászpálya kialakításának kezdetén egyesek rossz néven vették a kezdeményezést, de már megváltoztak a vélemények, hiszen szinte belenőtt a természetbe, és ez egyedivé, nagyon széppé teszi. Gépkocsival is könnyen megközelíthető. A karbantartást a Vajdaság Vizei Közvállalat segítségével végezzük — mondta Tibor József, az öt évvel ezelőtt alakult, mintegy harminc tagot számláló Csuka Sporthorgász Egyesület elnöke.

József kiemelte a másik sporthorgász-egyesülettel, a Ponttyal való kiváló együttműködést. Mindkettő a helyi közösségben tevékenykedik, ahol a horgászjegyek is kiválthatóak. A kiváló pályán több versenyt szerveznének, valamint fontosnak tartják a tömegesítést, azaz a fiatalok bekapcsolását a horgászegyesület életébe. A pálya mentén asztalokat, illemhelyeket, padokat állítanának fel a közeljövőben.


Horgászás az új lehetőségekkel kecsegtető pályán (Szabó Attila felvételei)

Faddi Csaba, a paraplégiával és kvadriplégiával élők községközi szervezetének két éve kinevezett elnöke nem titkolta örömét.

— Első versenyünkre mindössze hét horgász érkezett, de bízom benne, hogy a jövőben többen ellátogatnak hozzánk, hiszen egy minden igényt kielégítő pályán hódolhatnak a szenvedélyüknek. A mozgássérültek helyzetén van még javítanivaló. Az akadálymentesítést sok helyen megoldották, például a zombori községházán már akadálytalanul közlekedhetünk. Jó lenne, ha minél több középületről, közintézményről elmondhatnánk ugyanezt. Harmincnyolc tagot számláló egyesületünk egyre kevesebb támogatáshoz jut, helyzetünk egyre nehezebb. Gyengébb minőségű segédeszközöket kapunk, mint a magyarországi és a horvátországi sorstársaink, így a miénk gyakrabban szorul cserére, és ez újabb kiadás. Egyesületünk tagjai készülnek a tartományi és az országos sportjátékokra, ahol sprintben, különböző dobószámokban, sakkban, dartsban és céllövészetben mérettetik meg magukat. Év végén legjobbjainkat rendszeresen kitüntetjük egy kis ünnepség keretében — tudtuk meg az egyesület elnökétől.

A horgászpálya létrejöttében elévülhetetlen érdemei vannak a Vajdaság Vizei Közvállalatnak, azon belül a bezdáni illetőségű Varga Ferencnek, aki a pályával kapcsolatos munkálatok alkalmával a vállalat zombori munkaegységének vezetőjeként tevékenykedett.

— Egyeztettem az érdekeltekkel, hogy is alakítsuk ki úgy a partot, hogy az a követelményeknek is megfeleljen, és egyéb célokra is használható legyen. Köztudott, hogy Bezdánban a horgászásnak gazdag hagyományai vannak, így a pályát úgy igyekeztünk kivitelezni, hogy minél szélesebb réteg számára használható legyen. Az érdekeket jó szándékkal össze lehet kötni. Rengeteg kritikát kaptam ezért a munkáért, de nem vettem őket a szívemre. A lényeg, hogy egy rendezett horgászpálya jött létre, ami újabb lehetőségeket nyit a polgárok előtt. Több egyesület, így a mozgássérültek egyesülete is örömmel fogadta a megvalósulását. A környezet továbbalakítható, asztalokat, illemhelyeket, padokat, szemeteskukákat lehet kihelyezni, a horgászhelyek minőségén is lehet még javítani. Ezek a jövőbeli együttműködés eredményei lesznek majd. A kajakpálya is ki lett egyenesítve és szélesítve, tehát több szervezet érdekét figyelembe vettük. A földmunkákat még tavaly, az őszi, esős időszak előtt befejeztük. Úgy gondolom, hogy a pálya mind technikailag, mind a sport szempontjából megfelel a követelményeknek, és egy új lehetőséget nyit Bezdán előtt — mondta Varga.

Hamarosan újra horgászokkal népesül majd be, hiszen néhány megmérettetést még rendeznek az idén, a főverseny pedig jövőre a Nikola Nikolaš-emlékverseny lesz.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..