home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Új távlatok előtt
Tóth Tibor
2020.07.21.
LXXV. évf. 29. szám
Új távlatok előtt

Sokunknak Bácsfeketehegyről azonnal a meggy jut eszébe, melyet hét évvel ezelőtt prima néven önálló fajtaként ismertek el. A faluban a meggytermesztés az 1970-es évek végén volt a csúcson, később azonban a kedvezőtlen mezőgazdasági politika miatt sokan felszámolták ültetvényeiket. Minden háznál található meggyfa, de nagyban egyre kevesebben foglalkoznak vele.

A település legnagyobb meggytermesztője és feldolgozója a 350 fát birtokló Horkai Zsolt, aki Nagy Dénessel a bácsfeketehegyi meggy népszerűsítését, minél szélesebb körben való megismertetését és elismerését tűzte ki célul.


Horkai Zsolt

— A ’70-es években a nagytermelőknek 7000-8000 meggyfájuk volt, nagyapám a 600 fájával a legkisebb termelők közé tartozott. A ’80-as évek elején a politikai változások következtében a termelők nem tudták értékesíteni a meggyet, és felszámolták ültetvényeiket. Családunk kitartott mellette, édesapámnak 200 meggyfája volt, majd 1998-tól, amikor átvettem a gazdaság vezetését, és elkezdtem tanulmányaimat a kertészeti főiskolán, bővítettük az ültetvényt. Az idén nagyon jó minőségű meggyet takarítottunk be, a mennyiség viszont közepesnek mondható. A szárazság miatt a fák a termés egy részét zölden dobták le, majd május végén a pirosodó termés egy részétől is megváltak. Amióta meggytermesztéssel foglalkozom, ilyet még nem láttam — mondta Horkai.

A gazdaságban húsz éve készítik a meggylikőrt, huszonöt éve a tiszta meggyléből erjesztett meggybort és harminc éve a meggypálinkát, mely meggytargyi néven ismert. A felsoroltak mellett pasztörizált és nyers meggylé is megtalálható a termékek között. A szárított meggymagból anatómiai párnákat készítenek. Az értékesítés főleg háztól folyik, hiszen a Horkai családnak három kisfia van, így most inkább a család került előtérbe a meggytermesztéssel szemben.

Nagy Dénes két évvel ezelőtt költözött haza Magyarországról, és úgy gondolta, hogy a feketicsi meggyet még ismertebbé kellene tenni. Dénes szándéka Zsolt szaktudásával, tapasztalatával találkozott, és belevágtak valamibe, amitől jó eredményeket várnak.

— Egyik fő profilunk a százszázalékos gyümölcslé, a másik pedig a meggybor készítése. Pálinkával Dunát lehetne rekeszteni a környéken, nincs is akkora piaca, viszont Zsolt meggyborának van keresnivalója a szerbiai és a világpiacon egyaránt. Folyamatban van egy tájékoztató weboldal készítése, ahol leírjuk, hogy a meggyléfogyasztásnak milyen jótékony hatásai vannak, hogyan hat az emberi szervezetre, és arra is szeretnénk emlékeztetni, hogy kulturáltan lehet bort is fogyasztani, nem csak sör létezik a világon. Szerbiában a gyümölcsborok kínálata nem túl gazdag. Zsolték bora magasan kiemelkedik a többi közül, úgyhogy átütő sikerben bízom. Az idén 1500 litert bocsátunk forgalomba, ami a célpiac figyelmének felkeltésére és igénykeltésre elegendő. Később növelnénk ezt a mennyiséget — emelte ki Dénes.


A meggyrázó gép munka közben (Horkai Zsolt felvétele)

A meggy feldolgozásához szükséges eszközök rendelkezésre állnak, Zsoltnak már korábban volt darálója és meggymagozó gépe, a Prosperitati Alapítvány pályázatán pedig meggyrázó gépet, gyümölcsprést, passzírozógépet és pasztörizátort nyertek. A meggyrázó gép eredetileg olajbogyórázásra lett kifejlesztve, de meggyre, szilvára, barackra és cseresznyére is tökéletes. A meggytermesztés óriási hátulütője a munkaerőhiány.

— 2017 előtt kézzel, szára nélkül szedtük a meggyet. 2018-ban szintén kézzel láttunk neki a szüretnek, de kevés emberrel dolgoztam, és nagyon lassan haladt a munka. Ekkor gallyakkal ráztuk le a termést. A tavalyi évtől kezdve alkalmazzuk a meggyrázó gépet, mely megkönnyíti a folyamatot. A fa alá ponyvát terítünk, a meggyet lerázzuk, és azonnal megtisztítjuk a gallyaktól meg a levéltől. Az udvarban kiválogatjuk, kétszer megmossuk, a kocsányt eltávolítjuk, és a gyümölcs bekerül a centrifugális magozóba — mondta Zsolt, hozzátéve, hogy a meggytermesztést a felvásárlási ár ingadozása is hátráltatja. — A viszonteladók tavaly 45-50 dinárért vásárolták a szárával szedett meggyet, ez nagyon alacsony ár. Az idén 70 dinárt kínáltak érte, a termelő számára kifizetődő összeg viszont 100—120 dinár lenne. Egy ismerősöm 1 euróért az orosz piacra szállítja a gyümölcsöt, ez nagyon szép ár. A nagyvárosokban a viszonteladók 150—200 dinárért kínálták a meggyet, szinte már többet keresnek a terméken, mint a termelők.

A feketicsi meggy ellenálló a betegségekkel szemben, ezért növényvédő szerek nélkül is termeszthető. Nagyon sok benne az antioxidáns, a héja és a leve is szinte fekete. A cukor-sav aránya kedvező, friss fogyasztás és feldolgozás alkalmával is kellemes ízt ad. A színanyag-összetétele hevítés, hűtés és fagyasztás után sem változik meg. Magas az ásványianyag- és a vitamintartalma.


A feketicsi meggy (Horkai Zsolt felvétele)

— A család részére műanyag flakonokban tesszük el a meggylevet, és hőkezelés nélkül fogyasztjuk. A mélyhűtőből kivéve is úgy tűnik, mintha frissen előállított meggylevet fogyasztanánk. Naponta 1,5-2 deci meggylevet iszunk meg, 150-160 litert pedig elteszünk a család részére. A meggylékészítés alkalmával létrejövő melléktermékből, a meggy héjának és húsának a sűrejéből pálinkát főzünk, de lekvár is készíthető belőle — mondta Zsolt.

A jövőben a meggyfaállomány termésének a teljes feldolgozottságát és a helyben való fogyasztást szeretnék elősegíteni. A célok között távolabbi piacok elérése is szerepel, ahol fizetőképesebb a kereslet.


Nagy Dénes

— Tavaly az újvidéki vásáron mesélte egy francia termelő, hogy ők a gyümölcs 60%-át helyben fogyasztják el, óvodák, iskolák, intézmények vásárolják meg, és ebben nagy segítséget nyújt az állam. Bízom benne, hogy mi is megtaláljuk ezt az utat, mert egészségesebb táplálkozással nem kellene ennyit gyógyszerekre költeni. Belgrádból több étterem tulajdonosától pozitív visszajelzéseket kaptunk, szeretnének együttműködni velünk. Céljaink eléréséhez türelemre és befektetett munkára van szükség. Külföldi értékesítésben még nem gondolkodtunk, akkora kapacitással még nem dolgozunk — emelte ki Dénes.

A két fiatalember optimistán tekint a jövőbe, és bízik a tervei megvalósításában. Az itt leírtak azonban csak az első lépések, további terveket is szövögetnek, melyekről még nem ejtettünk szót. Abban maradtunk, hogy követjük a várható sikertörténet útját, és a tervek időszerűvé válásakor újra hírt adunk a feketicsi meggyel kapcsolatos történésekről. 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..