home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Új tanműhelyek
Tóth Tibor
2015.12.26.
LXX. évf. 51. szám
Új tanműhelyek

A 2015 a külhoni magyar szakképzés éve program keretében Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának támogatásával kialakított és berendezett tanműhelyt adott át a topolyai Mezőgazdasági Középiskola tangazdaságában. A Nemzetpolitikai Államtitkárság az idén 500 millió forintot fordított a külhoni magyar szakképzés éve programra, ebből 344 milliót fejlesztésekre, felújításokra, berendezések és eszközök beszerzésére költöttek, 160 millióból pedig konferenciákat, továbbképzéseket, szakmai gyakorlatokat szerveztek, valamint ösztöndíjakat fizettek ki.

— Egy év során mintegy 10 000 diákot értünk el, és ez nagy szám, hiszen a Kárpát-medencében Magyarországon kívül körülbelül 30 000-en vesznek részt a szakképzésben magyar nyelvű vagy részben magyar nyelvű iskolákban. Vajdaságnak 60 millió forint fejlesztési támogatást nyújtottunk. Három intézményben, Magyarkanizsán, Adán és itt, Topolyán valósultak meg kisebb-nagyobb fejlesztések. A topolyai intézményre jutó 16 millió forintból az állategészségügyi technikusok számára tanműhelyt rendeztek be, felújították és fejlesztették a péktanműhelyt az élelmiszeripari technikusok részére, valamint egy erőgépet, azaz traktort vásároltak, és fejlesztették a mezőgépszerelő műhelyt — mondta Potápi.

Tóth Tibor, a topolyai Mezőgazdasági Középiskola igazgatója reményét fejezte ki, hogy a külhoni iskolák támogatása tovább folytatódik a szakképzés terén, és a közeljövőben különféle fejlesztéseket sikerül még megvalósítani.

— A vállalatok az utóbbi időben olyan szakembereket keresnek, akiknek már van bizonyos tapasztalatuk, akik tudnak dolgozni, azaz olyanokat, akiket nem kell kiképezni, betanítani. A tanműhelyek megfelelő tudást nyújtanak a diákoknak, így ők könnyebben munkába tudnak állni, vagy akár magánvállalkozásba is kezdhetnek — mondta Tóth.

A program vajdasági partnere az MNT volt. Hajnal Jenő, az MNT elnöke elmondta, hogy a szakképzés évének jegyében a magyar állam támogatja a tangazdaságok, tankonyhák, szaktantermek bővítését. Az MNT ezzel kapcsolatban egy 2020-ig tartó fejlesztési koncepciót dolgozott ki.

— Figyelünk azokra a középiskolákra, amelyekben szakképzés folyik. Terveink szerint tizenegy településen, tizenhárom szakiskolában mintegy húsz különféle szaktantermet, tanműhelyt, tangazdaságot szeretnénk kialakítani 2020-ig. Nem mondunk le arról a lehetőségről, hogy középiskolásaink a szakiskolát befejezve továbbtanuljanak, ezenkívül az is fontos számunkra, hogy azok, akik a középiskolában szerzett képzéssel el tudnak helyezkedni, ezt tegyék meg. Az egész életen át való tanulás értelmében a felsőoktatásba, a továbbtanulásba, a képzésekbe később is be lehet kapcsolódni. Fontosnak tartjuk, hogy fiataljaink olyan iskolákba iratkozzanak, illetve olyan végzettséget szerezzenek, amellyel munkát találnak szülőföldjükön, itthon alapítanak családot, és itt látnak esélyt a boldogulásra — mondta Hajnal.

2016 a külhoni ifjú magyar vállalkozók éve lesz.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..