home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Új szökőkút Szabadka főterén
Bíró Tímea
2020.08.12.
LXXV. évf. 33. szám
Új szökőkút Szabadka főterén

Februárban szállították el az egykori zöld szökőkút utolsó darabjait. A polgárokban ez vegyes érzéseket keltett, sokan ugyanis attól tartottak, hogy egy olyan szökőkút kerül a régi helyére, amely nem illik bele a városképbe. Az 1985-ben épült szökőkutat többen Szabadka szimbólumának tartották.

A nem megfelelő karbantartási munkálatok miatt ment tönkre a zöld szökőkút, főleg azért, mert nem jó vegyszereket használtak a csövek tisztítására. A Zsolnay kerámiával díszített építményt már 2011-ben lezárták, de a lebontása az idén februárban kezdődött meg.


A szerző felvételei

Az új szökőkút az önkormányzat költségvetéséből épült meg, és 123,5 millió dinárt vett igénybe. A munkálatok kivitelezője a belgrádi Alex Engineering & Construction Kft., a krupanji Marković cég és az újvidéki ADS Energo Concept Kft.-ből álló csoportosulás, az építkezési munkálatok szakmai felügyelete pedig a szabadkai Support Project Kft. feladata volt.

A szabadkai Népszínház, a városi könyvtár és a városháza közötti területen 3300 négyzetmétert foglal el a szökőkút, melyet a múlt héten helyeztek próbaüzembe. Az új talajszinti és kör formájú, komplex szökőkútrendszer körül egy park található — hat nagyobb méretű virágtartóval, mely növényekkel és facsemetékkel igyekszik becsempészni a természetet a belvárosba. Megközelítőleg nyolcvan pad várja a pihenni vágyókat, szám szerint háromszáz ülőhely áll rendelkezésükre. Az utcalámpák mellett egy reklámoszlop is helyet kapott a helyszínen, a kihelyezett szemetesládák pedig a környezet megóvását hivatottak segíteni.

A szökőkút ékességei a felfelé törő vízsugarak, melyek összesen hetvenhét különböző nagyságú szórófej által jönnek létre. A széleken tizenhat, míg a belső részen hatvanegy szórófej képes akár 4 méter magasra is fellövellni a vizet. A szórófejek mellett elhelyezett LED-lámpák több programmal is működnek.

A jelentős beruházás eredményét remélhetőleg a helyiek és a turisták is élvezni fogják.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..