home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Új szabályozás a központból
(Tha)
2006.11.22.
LXI. évf. 47. szám

A téli időszak és a fűtési idény beköszöntésével ismét aktuálissá vált a kérdés: mivel melegedjünk a hosszú zimankós hónapokban? A zentai gázszolgáltató közvállalat díja a legalacsonyabbak közé tartozott Vajdaság területén. Tavaly decemberben Juhász Attila polgármesterrel megállapodtak, hogy a diszt...

A téli időszak és a fűtési idény beköszöntésével ismét aktuálissá vált a kérdés: mivel melegedjünk a hosszú zimankós hónapokban? A zentai gázszolgáltató közvállalat díja a legalacsonyabbak közé tartozott Vajdaság területén. Tavaly decemberben Juhász Attila polgármesterrel megállapodtak, hogy a disztribúciós különbséget az addig húsz százalékról tizenötre csökkentik, ami valóságos lavinát indított el a Tisza mentén, mert példájukat a többiek is követték. Most azonban Jankovits Péter igazgató nem tudott jó hírekkel szolgálni az újságíróknak. Az új szabályozás ugyanis, amelyet Belgrádban, központilag kreáltak, teljesen megköti a kezüket. Úgy tűnik, a szerbiai kormánynak az az elve, hogy minden fogyasztónak a reális árat kell fizetnie. Amely gyakran meghaladja a lakosság lehetőségeit. Azon a fővárosi megbeszélésen, amelyre az összes szolgáltató hivatalos volt, kiderült, a jövő évtől kezdve az energia- és bányászatügyi minisztériummal kell szerződést kötniük. Ez ugyanis fenntartja azt a jogot, hogy megszabja, hol mennyiért adhatják a gázt. Vagyis ebbe az önkormányzatoknak többé nincs beleszólásuk. A Srbijagas már a múlt hónapban előrukkolt az október 20-ától érvényes az új díjszabással. A napokban kézbesített számlákon 22,89 dinárt számoltak fel az elfogyasztott gáz köbméteréért, de novemberben ez 28 dinár fölé emelkedik majd. A drágítás Zentán csaknem 1500 fogyasztót érint. Az igazgató úr kitért arra is, hogy a hálózatot folyamatosan fejlesztik, bővítik, de kevés az érdeklődő. Az idén is több mint három kilométer hosszan építették ki az új vezetéket, de erre a szakaszra csak tizenöt új igénylő jelentkezett. Az új ár tudatában a jövőben bizonyára még kevesebben lesznek. Egyébként maga a rákapcsolódás 750 euróba kerül, pontosabban a hozzáadott értékadóval együtt 885 euróba. Ez valószínűleg soknak tűnik, de állítólag más községekben eléri az ezer eurót is.
A Japan Tobacco International, a zentai dohánygyár többségi tulajdonosa, új cégnek számít ebben a környezetben, de igyekszik bekapcsolódni a város vérkeringésébe. A vállalat vezetői ígéretet tettek egy montázsszínpad ajándékozására, amely könnyen mozdítható és összerakható. A 12x8 méteres pódiumot le is szállították és ideiglenesen, amíg nem lesz rá szükség, a gázszolgáltató vállalat területén tárolják. Az önkormányzattal latolgatják a további együttműködés lehetőségét. Az ötletek között felmerült a szociális védelmi központ és a leendő inkubátorház támogatása is. A JTI finanszírozza a színházterem felújítását is, a belső munkálatok újév után minden bizonnyal elkezdődnek. A polgármester reméli, a jó példa ragadós lesz, és a többi vállalkozó is ehhez hasonlóan viszonyul majd a közösséghez.
A zentai önkormányzatban megalakult az a bizottság, amelynek feladata az állami földterületek bérbeadásának az előkészítése. A munkálatokat Kovács József, a községi tanács tagja koordinálja. Elmondta, még nagyon sok olyan kérdés van, amelyre az illetékes minisztérium sem tud kielégítő választ adni. Szeretnék meghatározni az egy-egy pályázó által bérbe vehető maximális parcellát, és kiharcolni azt, hogy az árverésen csak a községbeli fizikai és jogi személyek vegyenek részt. Úgy érzik, a zentai gazdálkodók csak akkor indulhatnának nagy eséllyel, ha ezt jóváhagynák számukra. Természetesen a Gazdakör is azt az álláspontot képviseli, hogy a helybeli termelők jussanak minél több földhöz a lehető legjobb feltételekkel.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..