home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Új pályára várva
Tóth Tibor
2018.01.02.
LXXII. évf. 52. szám
Új pályára várva

Legördült a függöny a Spartacus Atlétikai Klubban.

A csapat teljesítménye valamelyest elmaradt az elvárttól, viszont országos és tartományi bajnokokban, nemzetközi versenyeken elért sikerekben ezúttal sem volt hiány. Minden valószínűség szerint 2018-ban elkészül a várva várt új atlétikai pálya, mellyel a feltételek jelentősen javulnak a klubban. A 2017. évi idényről Ubori Lászlóval, a Spartacus Atlétikai Klub főtitkárával beszélgettem.

A két legjobb atléta, a 100 és a 200 méteren, valamint a 4 x 100-as és a 4 x 400-as váltóban országos bajnok, valamint válogatott sprinter Jovana Ilić, valamint az ugyancsak rövidtávokon indult Kenyeres Valentina az Egyesült Államokban tanul és sportol tovább. Hiányukat megérezte az egyesület, hiszen az országos atlétikai szövetség által kiadott ranglistán a Spartacus a 15. helyről a 30.-ra csúszott. Ennek ellenére a kiváló eredmények az idén sem maradtak el.

— Evetović Béla tanítványa, Dijana Šefčić már hosszú évek óta a legjobb súlylökő és diszkoszvető az országban. Súlylökésben az idén megnyerte a téli és a nyári nyílt dobóbajnokságot, a tartományi bajnokságot, a Magyar Szó Kupát és Szerbia Nagydíját. Vajdaság legjobbja lett kalapácsvetésben és diszkoszvetésben is. Részt vett a veteránok számára rendezett világbajnokságon, melyen diszkoszban és súlylökésben világbajnoki címet szerzett. A 2001-ben született sprinter, Jovana Vukas 400 méteren nyert, 200 méteren pedig a második helyen végzett a vajdasági bajnokságon, Belgrád nyílt bajnokságán ezüstérmet szerzett, a Magyar Szó Kupán pedig 100 méteren harmadikként ért célba. A pionírok csoportjából a gunarasi Csorba Tamás emelkedik ki, ő súlylökésben és diszkoszvetésben is az ország legjobbjának bizonyult, a tartományi bajnokságon mindkét számban ezüstöt nyert, egy zentai, nagyszabású viadalról pedig aranyéremmel tért haza. A középtávfutókkal foglalkozó Zvezdan Kalmar tanítványai közül Maksim Puškart emelném ki, aki 800 méteren országos bajnok lett a fiatalabb pionírok kategóriájában, a vajdasági mezei futóbajnokságot 800 és 1500 méteren is megnyerte, Szerbia Nagydíján pedig a rövidebb távon a hatodik helyen végzett. Az idén betegséggel küzdő Luna Jović az országos bajnokságon 4. lett távolugrásban, a Novi Pazarban megtartott téli viadalon pedig a 6. helyet érte el. Kőrösi József csapatát, a sprintereket érte a legnagyobb veszteség, hiszen Ilić és Kenyeres is ebből a csoportból távozott. Bojana Savanov a tartományi bajnokságon 100 méteren bronzot szerzett, mellette pedig egy ifjú tehetség, Minja Kopunović bontogatja szárnyait, aki 60 méteren mindegyik iskolás versenyen a dobogó legmagasabb fokára állhatott. Tőle meg a hasonló korú Ines Matkovićtól és Anđa Raškovićtól is jó eredményeket várunk a jövőben. Kamaszi Ferencnek köszönhetően a gyerekek heti két alkalommal bérmentve használhatják az újvidéki sportcsarnokot, ahol megfelelő feltételek között dolgozhatnak. A veteránok eredményei közül Šefčićen kívül Kasziba Szilveszterről is érdemes szólni, az 1964-ben született sportoló ugyanis a bulgáriai korosztályos világbajnokságon súlylökésben és súlyemelésben is világbajnoki címet nyert, a Balkán-bajnokságon bronzérmet szerzett súlylökésben és kalapácsvetésben, az országos bajnokságon pedig mindkét számban ezüstérmet akaszthattak a nyakába. Radovan Radulović megnyerte a Balkán-bajnokságot 2000 méter akadályon, felesége, Maro Radulović pedig 800 méteren bronzérmet szerzett — sorolta az eredményeket Ubori.

Az atléták meglehetősen mostoha feltételek között dolgoznak, viszont az új atlétikai pálya elkészültével várhatóan nemcsak a körülmények, hanem az eredmények is javulnak.

— A mostani pályánk olyan, mint a szegény ember zsákja: lyukakkal teli, toldozott-foltozott, gyakran víz áll rajta. Sokat köszönhetünk Tóth Róbertnek, a Stadion Kommunális Közvállalat igazgatójának, hiszen az öltözőkben és az edzőteremben fűtésről és világításról gondoskodott számunkra, emellett közösen pályázva nyílászárókat nyertünk, így a hideg már nem áramlik be az általunk használt helyiségekbe. Az ígéretek szerint a szerbiai költségvetésből épül majd meg az új szabadkai atlétikai pálya. A klub és a város a szükséges dokumentumokat már átadta a Szerb Atlétikai Szövetségnek, a többi a fővárosban dől el. A tavasz folyamán a város eltávolítja a régi borítást, és megoldja a vízelvezetéssel kapcsolatos gondokat. Ezután megkezdődhet az új pálya építése. Színe kék lesz, fehér csíkokkal. Vajdaságban Szabadkán készült el az első atlétikai pálya, azóta legalább nyolc új létesült, a miénk azonban folyamatosan romlott, illetve ment tönkre. Reményeink szerint a jövőben nagyobb versenyeknek lehetünk a házigazdái, az új pályának köszönhetően pedig minden bizonnyal a gyerekek is nagyobb kedvet kapnak a sportok királynőjéhez — emelte ki Ubori.

A sportág népszerűsítése érdekében a több mint hetven igazolt versenyzővel büszkélkedő, patinás egyesület sikerrel alkalmazza a Nemzetközi Atlétikai Szövetség által kifejlesztett Kids Athletics nevű programot. Jelenleg három általános iskolában, a Széchenyi Istvánban, a Kizúr Istvánban és a Jovan Mikićben folyik a program, melyben alsós tanulók vehetnek részt. A közeljövőben a tavankúti és a sándori általános iskolát is szeretnék bekapcsolni.

— A gyerekekkel szakképzett edzők foglalkoznak, akik azonnal felfedezik a tehetségeket. Az új pálya elkészültével ezekkel a fiatalokkal gyermekatlétikai programot indítanánk, melynek csúcsa a számukra rendezett verseny lenne. A gyerekeknek szükségük van a megmérettetésre. Látni kellett volna, hogyan készültek az általános iskolák versenyére, milyen lelkesek voltak, illetve mekkora figyelemmel hajtották végre az edzők utasításait. A gyerekek még érdeklődnek a sport iránt, csak el kell vinni őket egy-egy versenyre, hadd lássák, milyen is mindez testközelből.

Egy atlétikai klub működtetése sosem volt egyszerű, a mai, pénzhiányos időben viszont különösen nehéz.

— A labdajátékokkal összehasonlítva az atlétika nem számít látványosnak. Nagyon sokat kell edzeni, sok verítéket el kell veszíteni, mire megérkezik a várva várt eredmény. Atlétikában nemcsak a kivételes tehetségek érvényesülhetnek, hanem azok is, akik célirányosan, már-már megszállottként dolgoznak a sikerért. A sport iránti szereteten és alázaton kívül a céltudatos és felelősségteljes munkát már az általános iskolában bele kívánjuk palántálni a gyerekekbe.

A szerbiai atlétika rohamos fejlődésen ment át az utóbbi években. Ubori szerint a sportág vezetői rájöttek arra, hogy befektetés, valamint az edzői és az orvosi feltételek megteremtése nélkül nem lehet jelentősebb nemzetközi eredményeket elérni. Ezek a sikerek pénzben is kimutathatóak, hiszen egy-egy olimpiai, világ- és Európa-bajnoki érem után az atléták meghatározott összegben részesülnek. A Spartacusnak is a kis klubokat sújtó nehézségekkel kell nap mint nap szembenéznie. A fiatalok más városban folytatják egyetemi tanulmányaikat, elhagyják anyaegyesületüket és a legtöbbször a sportolást is, a bennük rejlő tehetség pedig sosem kerül felszínre. A tehetősebb támogatók egyértelműen a nagyobb klubok mellé állnak, a maradékon pedig a kicsik osztoznak. A Spartacust Szabadka városán kívül több kisebb-nagyobb támogató segíti, akinek köszönhetően a sportok királynője túlélte a legnehezebb időket, és az új pályára várva, bizakodva tekint a jövőbe.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..