home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Új megvilágításban
Gyulai Özvegy Andrea lakberendező
2017.08.29.
LXXII. évf. 34. szám
Új megvilágításban

Már több téma kapcsán említettem a világítás fontosságát, most azonban részletesen is kitérek rá.

Amikor elkezdjük lakásunk berendezését, sok időt, energiát szentelünk a színeknek, formáknak. Eltervezzük a lehetséges stílust, és hatalmas hangsúlyt fektetünk a bútorok kiválasztására. A világítás megtervezésére szinte alig gondolunk, majd a beköltözés után érzékeljük, hogy hiányzik még egy konnektor, egy lámpatest. Márpedig a világításnak hatalmas szerepe van, hiszen azonkívül, hogy a fal színének kiemelése függ tőle, a dísztárgyainkat is előtérbe hozhatjuk vele, de lehet térelválasztóként is alkalmazni.

Nem mindegy, milyen világítótestet használunk a helyiségekben, hiszen különböző tevékenységekhez más-más a legalkalmasabb.

Elöljáróban érdemes magukról a fényforrásokról és az általuk kibocsátott fényről, valamint annak hőmérsékletéről néhány szót ejteni.

Izzólámpák

Az izzólámpák — nevükhöz méltóan — inkább hőt, mint fényt bocsátanak ki magukból. Meleg színűek és a tömeggyártásnak köszönhetően olcsóak, ám élettartalmuk a legalacsonyabb. Kifejlesztett változatuk a halogénizzó, mely már valamivel tovább működtethető.

Fénycsövek

A fénycsövek zavaró vibrálása közismert, ám az újabb elektronikus előtétek használatával megszűnt ez a gond. Fontos azonban, hogy a fénycsöveket ne keverjük össze a neoncsövekkel.

LED-világítás

A LED-világítás nagyon elterjedt, hiszen számos előnye van. A világítódiódák élettartama körülbelül 50 000 — 100 000 óra, ami sokszorosan meghaladja a többi fényforrásét, valamint jóval energiatakarékosabb, mint az elődei. Nem tartalmaz mérgező anyagot, nem melegszik, ezáltal beszerelhető bútorba, gipszkartonmennyezetbe is rejtett világításként. Hagyományos fényforrások formájába öntve ugyanúgy használható, mint az izzó, ezenkívül hagyományos fénycsöveinket is lecserélhetjük LED-es megoldásra. A LED-csőnek létezik hajlítható változata, melyet LED-szalagnak nevezünk, melyet szintén alkalmazhatunk rejtett világításként. Vízálló változata is van — ezt medencék alsó világítására használják.

A fényforrás alaptípusai és színe

A fényforrások megtervezésén kívül nagyon fontos még eldönteni, hogy hideg vagy meleg fényforrást használunk-e, valamint a fény irányát és hőmérsékletét is.

A fényeknek lakberendezési szempontból négy alaptípusát ismerjük: szórt, derített, súrló, valamint irányított.

Szórt fényt érdemes használni a mosókonyhában, a garázsban és a mellékhelyiségben.

A derített fény érdekessége, hogy hagyja a tárgyakat élesen kirajzolódni, és nem érvényesülnek mellette az árnyékok.

Az irányított fény legismertebb formája a spotlámpa, mely az adott tárgy felé fordítva világít.

A súrlófény viszonylag lapos szögben világítja meg a tárgyat, és megnöveli a struktúráját az árnyékkal.

Egy helyiség hangulatát befolyásolja a fényforrások színe is. A legjobb kiválasztása attól is függ, hogy milyen helyiségről van szó: lakásról, munkahelyről vagy például étteremről. A hideg fények megfelelőek egy irodában, ahol fokozott koncentrációra van szükség, ám a melegek sokkal pihentetőbbek, ezért az otthonunkban érdemes felszerelni.

A megvilágítás kialakításának lépései

Az otthonunkban első lépésként ki kell alakítanunk az általános megvilágítást: a mennyezeti lámpatesteket, melyek le- vagy felfelé, illetve oldalra is világíthatnak. Ezek kapcsolóit a helyiség bejáratához érdemes elhelyezni.

Második lépésként a helyi vagy közvetlen megvilágítás következik: a konyhapult, illetve az íróasztal megvilágítását tervezzük meg. Jó, ha a közvetlen fényforrás irányítható, ezáltal pontosan oda tudjuk igazítani, ahol éppen dolgozunk.

Harmadik lépésként ne feledkezzünk meg a hangulatvilágításról, hiszen ez lehet a hab a tortán: kiemeli a szép tárgyainkat, bútorainkat, tervezési megoldásainkat.

A megvilágítás tervezése során át kell gondolnunk, milyen célra használjuk az adott helyiséget, milyen hangulatot szeretnénk ott kialakítani, és mit lenne jó kiemelni. Ám mindenek előtt figyelembe kell vennünk a természetes fényt, és ehhez mérten kell kialakítanunk a mesterséges fényforrásokat.

Az új megvilágítást érdemes tehát alaposan átgondolnunk, és akár lakberendező segítségét is igénybe vehetjük. Bízzunk meg a szakértelmében, hiszen szó szerint új fényt hozhat az életünkbe.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..