Új lehetőségeket keresve

Új lehetőségeket keresve

Országunk általános egészségügyi helyzetének további súlyosbodását megelőzendő ez év márciusának végétől Pancsován sem engedélyezett a zöldpiacok működése. De miként fest mindez termelői szemszögből? Távinterjúnk április elején készült.

A székelykevei származású Jóna család (konyha)kertészeti vállalkozását négy évvel ezelőtt volt szerencsénk bemutatni. Jóna Attila fiatal gazda, a bejegyzett parcellák tulajdonosának gondolatai révén, aki fokozatosan frissítve nemcsak folytatta, de tudatosan korszerűsítette is a szülei által másfél évtizeddel korábban megkezdett munkálatokat.

Noha akkortájt is éppen egy áldatlan helyzet kellős közepében voltunk (emlékeztetőül: 2016. június 20-án ítéletidő söpört végig Pancsován, melyre teniszlabdaméretű jégdarabok zúdultak, válogatás nélkül tépve, törve, zúzva és lyuggatva minden elébük kerülőt…), a mostaninál mégis több bizakodás csengett ki szavaiból. Mindez valahol érthető is, hiszen az akkori viharfelhők elvonulása után szinte azonnal tisztán látszott a kár nagysága.


Jóna Attila pancsovai termelő (Martinek Viktor felvétele)

Persze a család ezúttal is igyekszik minél kevesebb teret engedni a csüggedésnek. Annak dacára, hogy az előzőekben említett két mélypont között eltelt esztendőkben minden erőfeszítésük ellenére sem sikerült megvalósítaniuk több tervezett korszerűsítést és beruházást. Olyanokat, amelyek révén némileg függetleníthették volna magukat a piaci barométer ingadozásaitól.

A fiatal gazda elmondása szerint ez a pillanatnyi (?) piacblokád egyúttal új lehetőségek keresésére is ösztönzi őket. A színvonalas portékák előállításán, továbbá ezeknek a terményeknek a tisztességes áron való értékesítésén alapuló gazdálkodásuknak köszönhetően Jónáéknak korábbról is voltak jelentős felvásárlóik különféle helységekből. Jelen állapotok szerint a beszűkülő mozgástérben egyre inkább csak a pancsovai partnereikre tudnak számítani. Az üzletekre meg a kisebb tételben tevékenykedő viszonteladókra. Ami sajnos csupán néhány árnyalattal több a semminél.

Ráadásul mindeközben lassacskán már az új termelési ciklus is körvonalazódik. Mind a szabad ég alatt, mind pedig a fóliasátrakban. A végsőkig bizonytalan kimenetellel. Mármint gazdálkodói szemszögből nézve.

Az előttünk álló hetek mindenképp vízválasztók lesznek. Reménykedjünk!

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Bánáti Újság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Új lehetőségeket keresve
Bánáti Újság
  • Zséli Ágnes
  • 2020.07.05.
  • LXXV. évfolyam 27. szám
Új lehetőségeket keresve
Bánáti Újság
  • Zséli Ágnes
  • 2020.06.30.
  • LXXV. évfolyam 26. szám
Facebook

Támogatóink