home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Új lehetőségeket keresve
Martinek Imre
2020.04.21.
LXXV. évf. 16. szám
Új lehetőségeket keresve

Országunk általános egészségügyi helyzetének további súlyosbodását megelőzendő ez év márciusának végétől Pancsován sem engedélyezett a zöldpiacok működése. De miként fest mindez termelői szemszögből? Távinterjúnk április elején készült.

A székelykevei származású Jóna család (konyha)kertészeti vállalkozását négy évvel ezelőtt volt szerencsénk bemutatni. Jóna Attila fiatal gazda, a bejegyzett parcellák tulajdonosának gondolatai révén, aki fokozatosan frissítve nemcsak folytatta, de tudatosan korszerűsítette is a szülei által másfél évtizeddel korábban megkezdett munkálatokat.

Noha akkortájt is éppen egy áldatlan helyzet kellős közepében voltunk (emlékeztetőül: 2016. június 20-án ítéletidő söpört végig Pancsován, melyre teniszlabdaméretű jégdarabok zúdultak, válogatás nélkül tépve, törve, zúzva és lyuggatva minden elébük kerülőt…), a mostaninál mégis több bizakodás csengett ki szavaiból. Mindez valahol érthető is, hiszen az akkori viharfelhők elvonulása után szinte azonnal tisztán látszott a kár nagysága.


Jóna Attila pancsovai termelő (Martinek Viktor felvétele)

Persze a család ezúttal is igyekszik minél kevesebb teret engedni a csüggedésnek. Annak dacára, hogy az előzőekben említett két mélypont között eltelt esztendőkben minden erőfeszítésük ellenére sem sikerült megvalósítaniuk több tervezett korszerűsítést és beruházást. Olyanokat, amelyek révén némileg függetleníthették volna magukat a piaci barométer ingadozásaitól.

A fiatal gazda elmondása szerint ez a pillanatnyi (?) piacblokád egyúttal új lehetőségek keresésére is ösztönzi őket. A színvonalas portékák előállításán, továbbá ezeknek a terményeknek a tisztességes áron való értékesítésén alapuló gazdálkodásuknak köszönhetően Jónáéknak korábbról is voltak jelentős felvásárlóik különféle helységekből. Jelen állapotok szerint a beszűkülő mozgástérben egyre inkább csak a pancsovai partnereikre tudnak számítani. Az üzletekre meg a kisebb tételben tevékenykedő viszonteladókra. Ami sajnos csupán néhány árnyalattal több a semminél.

Ráadásul mindeközben lassacskán már az új termelési ciklus is körvonalazódik. Mind a szabad ég alatt, mind pedig a fóliasátrakban. A végsőkig bizonytalan kimenetellel. Mármint gazdálkodói szemszögből nézve.

Az előttünk álló hetek mindenképp vízválasztók lesznek. Reménykedjünk!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..