home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Új lakókocsik
Lábadi Loránd
2019.08.22.
LXXIV. évf. 33. szám
Új lakókocsik

Nyaralás, kirándulás vagy csak pihenés — bármelyik jó indok egy egyszerűbb, de kényelmes lakókocsi beszerzésére. Több modell közül lehet választani, vannak rövidebbek, hosszabbak, keskenyebbek, szélesebbek.

Mindegyik tökéletesen megfelel, mivel a komfort az összes típus esetében magától értetődő, csak a mértéke más. Ha tehát a kedves olvasó elszánta magát a vásárlásra, de nem tud dönteni, akkor most némi útmutatót adunk hozzá.

Több gyártó is jelen van a piacon, de mindegyik modellt nem tudjuk bemutatni, ezért csak néhány ideiről lesz szó.

A Knaus Sport 460 EU Silver ion a legújabb kiadás, melynek hossza 6860 mm, szélessége 2320 mm, magassága 2570 mm, a saját tömege 1090 kg, az össztömege pedig 1500 kg lehet. A férőhelyek száma 4, az egyik ágy, mely hátul helyezkedik el, 1980 x 1090 mm-es, elöl pedig kettő található, egy 1960 x 860, valamint egy 1850 x 860 mm-es. Az AL-KO AAA fékrendszer biztonságos megállást és helyben maradást garantál, bármilyen terepviszonyról legyen is szó. Az alapfelszereltség minden eleme megtalálható ebben a modellben: bejárati ajtó (Knaus Plus), tv-tartó fali konzol, koaxális csatlakozó, szúnyoghálós ajtó, mely lehetővé teszi a szellőztetést vagy a nyitott ajtó melletti alvást. A szennyvíztartály 25 literes, ami nem sok, de mivel ez alapmodell, így kielégítő. A hangulatvilágítás az esti időszakban nagyon szép látványt nyújt, a szén-monoxid-jelző pedig biztonságérzetet ad. A konyha mosogatóból, hűtőből, tűzhelyből áll, a zuhanyfülke és a bio-WC pedig praktikus megoldás. Hideg-meleg víz a beépített tartálynak köszönhetően van.

Az Adora 563 TKV02 egy Adria-gyártmány, mely mindenki számára ismert, mivel a cég már régóta forgalmaz minden szükséges kelléket a kempingezést kedvelők számára. A típus 4 személyes, a hossza 6500 mm, szélessége 2400 mm, a magassága 2200 mm, saját tömege 1375 kg, terheléssel 1700 kg, tehát ami szükséges egy négytagú család gondtalan nyaralásához, az mind elfér benne. A víztartály 65 literes, és egy egyszerű csatlakozással a vízhálózatra köthető, utántölthető. A zuhanykabin és a bio-WC természetes tartozék, így nem kell a közös helyiségeket használni, melyek nem is mindig vehetőek igénybe. A lakókocsiban tűzhely is található, mely árammal, illetve gázzal üzemel, ahogyan a bojler is. A dobfékek megbízhatóak, a gumi mérete 195/14, és egytengelyes megoldású. Az ára megközelítőleg 14 000 euró, mely a felszereltségét tekintve a normál árkategóriában van.

A Dethleffs lakókocsik a legjobbak közé tartoznak. Már évekkel ezelőtt kivívták maguknak ezt a rangot, ezért manapság szinte mindegyik modell a minőség és a kényelem megtestesítője. A gyártó az idén egy középméretű kocsit dobott piacra, és már az első hónapokban nagyon sok megrendelést kapott, mert a modell eléggé olcsónak számít. Természetesen van olcsóbb is, de ebben a kategóriában ez tökéletes ár. A 16 000 euró első hallásra soknak tűnik azoknak, akiket különösebben nem érdekel ez a fajta hobbiautó. De nézzük, mit is kapunk ennyi pénzért: öntömege 862 kg, a megengedett össztömeg 1360 kg, a megengedett húzott tömeg pedig 895 kg. A jármű teljes hossza 6740 mm, szélessége 2120 mm, magassága 2610 mm, a fekhelyek száma 3. A háromrészes gázfőzőlap és a mellette elhelyezett mosogató teljesen megfelel egy négytagú család igényeinek. A két egyszemélyes és a külön franciaágy ideális a pihenésre. A fürdőszoba a kevés hely ellenére nagyon kényelmes, a bio-WC, a mosdó és a zuhanykabin is helyet kapott benne. Az étkező a kocsi elején található, és szükség esetén ággyá alakítható át. A villanyhálózatra egyszerű a csatlakozás, a víztartály 44 literes, de a szennyvíztartály 81 literes, és ez elegendő is. A hátránya a hűtés-fűtés nem praktikus megoldása, vagyis az időjárásra kell hagyatkoznunk, de ez nem olyan nagy hiba.

Akinek mindezek után megtetszett ez az életforma, mely talán csak a nyaralás idejére szól, az ne gondolkodjon sokáig, mert hamar vége a szép időnek, ezért minden pillanatát használjuk ki!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..