home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Új lakóautók
Lábadi Loránd
2019.08.29.
LXXIV. évf. 34. szám
Új lakóautók

Nyár, és ha nyaralás, akkor lehet így is — már aki szereti a szabad és gondtalan pihenés e formáját.

Sokan gondolkodtak már életük során, hogy vásárolnak egy lakóautót, mellyel bejárhatják a tengerpart számtalan strandját, városait, és közben nem kell azzal foglalkozniuk, hogy hol találnak szállást. Ez különben igen bonyolult, mert ha előzőleg nem foglalt valaki, akkor lehet, hogy nem is talál megfelelőt, vagy ha mégis, nem biztos, hogy közel van a parthoz, és így vagy gyalogosan sétál le-fel mindennap fürödni, vagy gépkocsival. A másik gond, hogy hány napra is foglalunk, mert a lakástulajdonosok azokat a vendégeket részesítik előnyben, akik több napra szállnak meg, ami természetes.

Lakóautóval vagy lakókocsival, illetve sátorral élvezhetjük a kempingek különleges előnyeit, mint amilyen a strand közelsége vagy a napi bevásárlás gyors megoldása, mivel az üzletek, az éttermek, valamint a kávéházak is a közelben találhatóak. Tehát minden megvan egy jó nyaraláshoz, segítségként pedig bemutatunk néhány új lakóautó-modellt.

Mivel több gyártó verseng a kempingezők kegyeiért, de helyszűke miatt nem tudjuk őket mind bemutatni, csupán néhányat említünk meg. Évente jelennek meg modernebb, szebb, tágasabb változatok, mint a személyautók esetében is. Az idei év meglepetése a Mobilvetta K-Silver i 56 150pk, mely egy félintegrált lakóautó, az alváz típusa Fiat Ducato X290. A motor teljesítménye 2300 cm3, és kapható 130, 150 vagy — ha valaki szereti a nagyobb teljesítményűeket — 180 lóerővel felszerelt és EUR 6 jelölésű is. A vezetőfülke kidolgozása minden igényt kielégít, mivel a legminőségibb anyagokat használták a gyártás során. Vezető- és utasoldali légzsák, ABS, ASR, elektromos ablakemelők, elektromosan állítható tükrök, központi zár, hővédő üvegezés, rádió különleges hangszórókkal, manuális légkondicionáló, tempomat és a 6 fokozatú sebességváltó teszi szinte tökéletessé. A hossza 7380 mm, tehát a belső tér is tágasabb, mint egy kisebb modell esetében, a szélessége 2350 mm, magassága 2800 mm. A maximális tömege 3500 kg, és a szállítható személyek száma 5 fő. 4 ágy kapott helyet a járműben, és ezek is a megszokott méretűek, a tárolható víz mennyisége 120 liter, a szennyvíztartály pedig 110 literes. Mivel egy felsőbb osztályt képvisel, a fűtés és a melegvíz-ellátás is tökéletes, a tusoló és a WC pedig külön helyiségben található. Mindez megközelítőleg 77 000 euróért lehet a miénk.

Összehasonlításként szóljunk most egy másik modellről, mely az idén került piacra: ez az Adria Matrix Axess 670 SP. Nagyon jó a felszereltsége, de nem a túlságosan igényes kempingezőknek készült, viszont szinte minden megtalálható benne, ami lényeges. Az alváz típusa Citroën Jumper, az erőforrás 200 cm3-es, 118 kW-os és 160 lóerős dízelmotor, mely Euro 6-os jelölésű, a felépítése pedig félintegrált. Hosszúsága 7380 mm, szélessége 2320 mm, magassága 2850 mm, tehát nagyjából megegyezik az előző modell méreteivel. A saját tömege 3050, terhelés alatt 3500 kg. A személyek száma 6 fő, franciaágyakban lehet pihenni, a víztartály 110, a szennyvíztartály pedig 85 literes. A fűtés gázzal van megoldva, Truma Combi 6 rendszerrel, valamint ABS, ESP, ASR is van a lakóautóban, ami egyébként alapkövetelmény. További felszerelés: manuális klíma, tükörbe épített antenna, utasoldali légzsák, tempomat, CD-s rádió a legmodernebb hangszórókkal, gáztűzhely, valamint egy 142 literes hűtőszekrény, mely háromféleképpen működhet: 12 vagy 220 V-os árammal, illetve gázzal. A zuhanykabin és a WC külön van választva. Az ára megközelítőleg 47 000 euró.

A Hymer BMC-I 580 a lakóautók ásza, mivel már nagyon régóta az eladási listák élén helyezkedik el. A mostani modell követi az elődöket, amit pedig nyújt, az joggal nevezhető maximálisnak. A motor 2143 cm3-es, 130 kW-os, 177 lóerős, és dízelüzemanyaggal működik, a felépítése integrált. A hossza 6990 mm, szélessége 2290 mm, össztömege 3500 kg, a fekvőhelyek száma 4. A szigetelés PUAL 2.0 technológiával készült, vastagsága mindössze 3 cm, de ez 68 cm tömör téglafalnak felel meg. A fűtésről és a meleg vízről a Truma Combi 6 rendszer gondoskodik. A víztartály 180, a szennyvíztartály 150 literes. A 140 literes hűtő árammal és gázzal is működik, főzésre egy gáztűzhely vehető igénybe, a zuhanykabin és a WC külön van választva. A megfelelő belső hőmérsékletről a digitális klíma gondoskodik, a szórakozásról pedig a 32 inches LED-tv és az MBUX 7 multimédiás rendszer. Az ára megközelítőleg 110 000 euró.

Ezek voltak a lakóautók: három árkategória, három különböző felszereltség. Mindegyik tökéletes a maga mezőnyében, csak a minőség más, de tegyük hozzá, hogy az olcsóbb változat is nagyon jó.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..