home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Új kihívások előtt
Tóth Tibor
2015.07.13.
LXX. évf. 27. szám
Új kihívások előtt

A topolyai TSC felnőtt labdarúgói megnyerték a Vajdasági Liga bácskai csoportjának küzdelmeit, és bejutottak a harmadosztályba, a Szerb Liga vajdasági csoportjába. A Radovan Krivokapić által irányított együttes — az 5. forduló után vette át a karmesteri pálcát Pavićevićtől — huszonhárom győzelemmel, hat döntetlennel és mindössze egy vereséggel zárta a 2014/2015-ös bajnoki idényt és 75 pontot gyűjtve szerezte meg a bajnoki címet, öt ponttal megelőzve az Odžaci csapatát.

A tavalyi második hely és a sikertelen osztályozó után a vezetőség az idén a bajnoki címet tűzte ki célul.

— A tavalyi átszervezés miatt olyan csapatok is feljutottak a vajdasági ligába, amelyeknek az infrastruktúrája nem a legjobb. Úgy gondolom, hogy az egy-egy ligában való szereplés megfelelő infrastruktúrát és sportkultúrát követel. Törekedtünk a harmadosztályba jutásra, mert ott a helyünk, és a célt sikerült elérni — mondta Palágyi Szabolcs, a TSC Labdarúgóklub igazgatója.

Az egyetlen vereséget Hódságon, a bírói ráadásban kapott góllal szenvedte el a topolyai csapat. A döntetlenek gól nélküliek voltak, amiből kiderül, hogy a helyzetkihasználással adódtak gondok. Az őszi idény alatt a hódságiak hétpontos előnyre tettek szert a TSC előtt, a topolyaiak azonban fokozatosan faragtak le a hátrányukból, és az őszi szezont a második helyen, kétpontos hátránnyal zárták. A tavaszi nyitányon a topolyaiak 5 : 1 arányban verték az apatini Mladostot, riválisuk azonban 2 : 1-es vereséget szenvedett a sereghajtó szentfülöpi Borac csapatától, így a TSC a tabella élére állt. Az egypontos előnyt a 28. fordulóban négypontosra növelték a kék-fehérek, majd az utolsó fordulóban ez az előny öt pontra nőtt.

Palágyi Szabolcs, a TSC és a Bajsa Labdarúgóklub igazgatója

— Nagyon sokáig a Szabadka csapata is játékban volt, de a tőlünk elszenvedett vereség után megtört, így a hódsági együttes maradt az egyetlen riválisunk. A vele játszott meccsen itthon döntetlent értünk el, de már akkor látszott a játékán, hogy valahol biztos pontokat veszít. Mi viszont jól teljesítettünk, és előnyünket megtartottuk a bajnokság végéig. Nem biztos, hogy a csapat ereje abban rejlik, hogy minden átigazolási időszakban hozunk egy-két neves játékost, nekik is be kell ugyanis illeszkedniük a csapatba. Ha egy csapat játékosai hosszabb ideig együtt játszanak, akkor előbb-utóbb összeszoknak. A téli átigazolási időszakban három erősítést szerződtettünk le (kettőt Újvidékről és egyet Torzsáról), csapatunk is egyre inkább összekovácsolódott, és mindez a bajnoki címhez vezetett — mondta a klubigazgató.

A Szerb Ligára néhány erősítést terveznek, de a fő hangsúlyt már néhány éve a Topolya és Kishegyes községbeli labdarúgókra helyezik. Egyik céljuk, hogy évente beépítsenek egy-két saját nevelésű játékost a felnőttcsapatba. Erre nagyon jó példa a csaknem 18 éves Boros Csongor, aki a serdülő korosztály után a felnőttek között alapemberré vált. A bajnokcsapatot eddig Dejan Kekezović hagyta el, az érkezők listáján pedig a hátvéd, Marjan Cvetković (Zenta) és egy bácsszentiváni középpályás szerepel, de egy csatár megszerzése még az elképzelések közé tartozik. Újoncként az első évben a középmezőny a cél. Az őszi idényben a csapat megpróbál minél több pontot gyűjteni, így tavasszal már nyugodtabban játszhatna.

Több év szünet után újra rajtol az ifjúsági bajnokság, melyben a TSC ifijei is indulnak.

— A Vajdasági Liga bácskai csoportjában induló ificsapatunkban lesznek olyan 1998-ban született fiatalok is, akik az első csapattal kezdik meg a felkészülést. A jobbak az első csapatban és az ifiben is lehetőséget kapnak, a gyengébbeket az ifiben játszatjuk. Korábban a Bajsa és a TSC csapata között működött ez a kapcsolat, így épült be a TSC-be a 19 éves Nemanja Ivšić, most pedig a topolyai felnőtt- és ificsapat között is létrejön ez az együttműködés. Így a fiatalok jobban szem előtt lesznek, naponta kísérhetjük a fejlődésüket — mondta Palágyi.

A Vajdasági Liga bácskai csoportjának bajnoka, a topolyai TSC csapata

A serdülők (Nagypál Tibor vezetésével) és a pionírok (Goran Laličić irányításával) a Vajdasági Minőségi Liga összesített táblázatán a 11. helyen végeztek. A tavasszal főleg a pionírcsapat teljesített jól, hiszen a nyolc győzelem mellett két döntetlent ért el, és egyszer sem kapott ki. A csapatban zentai, moholi, csókai játékosok is szerepeltek, hiszen a tehetséges, környékbeli játékosokat a klub mihamarabb a soraiban szeretné tudni. A korosztályos csapatok legjobbjai idővel az első csapatba kerülhetnek. A fiatalabb pionírok Andreušić Leó vezetésével a Szabadkai Körzeti Ligában versenyeztek, a 2004-beli és a 2005-beli generáció pedig a Futball 7 elnevezésű tornarendszerben megtartott bajnokságban indult. Kovács István és Nedo Nedić vezetésével a klubban labdarúgó-iskola is működik, ahol a 2006-ban születettek és a náluk fiatalabbak sajátíthatják el a sportág alapjait.

A nyár folyamán a TSC több rangos tornát szervez. Augusztus 1-jén a Ferencváros és a Vojvodina 1999-ben és 2000-ben született játékosokból álló korosztályos csapatai mérkőznek meg, majd néhány nappal később a TSC és a Ferencváros hasonló korosztályú csapatai is összemérik az erejüket. Augusztus 13-án a 2002-beli korosztály számára rendeznek tornát, melyen a TSC mellett a Ferencváros, a Partizan, a Vojvodina, a Čukarički és minden valószínűség szerint a Vasas vesz majd részt.

A Bajsa a 2010/2011-es idényben megnyerte a Szabadkai Körzeti Ligát, az idén a 7. helyet szerezte meg ugyanebben a rangfokozatban.

— Reális eredmény született, mivel Bajsán generációcserére került sor. A csapat küzdhetett volna az első helyért is, ha a játékosok nem puskáznak el annyi helyzetet. Több mérkőzést már az első félidőben megnyerhettek volna, de a gyenge helyzetkihasználás miatt ez nem mindig sikerült. A csapattal Boris Drašković foglalkozik, aki játszik és dolgozik is a csapatban. Kialakult egy állandó, tapasztaltabb játékosokból álló alap, melyre a fiatalok építkezhetnek. A ligában három 19 éven aluli játékost kell szerepeltetni, mi viszont sokszor hat fiatalt állítottunk be a kezdőcsapatba. Őket átirányítjuk Topolyára, az ifjúsági csapatba, többen pedig idővel akár a felnőttek között is játszhatnak. A Bajsával mindenképp a „felsőház”, az 5., 6. hely elérése a cél, a 2016/2017-es idénytől ugyanis átszervezik a ligákat, és nem lehet tudni, hogy a bajnokság végén hány csapat esik ki. Néhány bónuszjátékost átviszünk Topolyáról Bajsára, és az idősebbekkel kiegészülve ezt a célt akár el is érhetjük — vélekedik a klubigazgató.

A Bajsa serdülői rendszerint a topolyai-kishegyesi bajnokság élmezőnyében végeznek. Az idén Latyák Arisztid vezetőedző irányításával megnyerték a bajnokságot. A csapat legtehetségesebbjei Topolyára kerülnek. Az lenne ideális, ha Bajsán is több generáció focizhatna, de ez a kis gyereklétszám miatt nehézségekbe ütközik.

Mindkét csapat, a TSC és a Bajsa is, augusztus közepén rajtol a Szerb Liga vajdasági csoportjában, illetve a Szabadkai Körzeti Ligában.


Kattintson az alábbi képre és tekintse meg a szerző adatlapját is:
Tóth Tibor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..