home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Új irányt szabtunk
KOVÁCS Nándor
2011.10.26.
LXVI. évf. 43. szám
Új irányt szabtunk

Interjú a délvidéki magyarság több évtizedes politikai érdekképviseletéért kitüntetett Ágoston András politikussalÁgoston András politikai munkássága negyvenéves múltra tekint vissza. A VMDK megalakításának egyik kezdeményezője, majd 1990-től 1995-ig a párt elnöke. 1995-től a történelmi VMD...

Interjú a délvidéki magyarság több évtizedes politikai érdekképviseletéért kitüntetett Ágoston András politikussal
Ágoston András politikai munkássága negyvenéves múltra tekint vissza. A VMDK megalakításának egyik kezdeményezője, majd 1990-től 1995-ig a párt elnöke. 1995-től a történelmi VMDK célkitűzéseit folytató új pártnak, a Vajdasági Magyar Demokrata Pártnak az elnöke. A délvidéki magyarság politikai önszerveződésében és érdekképviseletében 1989-től kifejtett munkásságáért a közelmúltban Schmitt Pál magyar államfő a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével tüntette ki.
* Politikai munkássága a pártállam időszakában kezdődött. Vajon ez gátló vagy éppenséggel segítő körülménynek számított az 1989. évi rendszerváltozás után a délvidéki magyarság érdekképviseletében?
- Nekem nemigen volt bajom a múlt rendszerrel. Nem volt az enyém, s amikor lehetett, rögtön megszabadultam tőle.
Amikor a katonaságból 1968-ban végzett jogászként hazajöttem, hat munkahelyajánlattal ''találtam magam szemben”. Ehhez tudni kell, hogy az én nemzedékem volt az első, amelynek az akkori politika tudatosan kedvezett. A partizánok koruknál fogva élvezni akarták ''munkájuk” gyümölcsét. Mi, fiatalok meg dolgoztunk.
Én a Forum Lap- és Könyvkiadó Vállalattól kaptam ösztöndíjat, s a Magyar Szó című napilapnál álltam munkába. Szeretem az újságírást, ma is művelem. Nekem még volt alkalmam szinte naponta találkozni vagy együtt dolgozni a Magyar Szó mind a négy alapító tagjával, akik közül három kitűnő újságíró volt.
Már 1965 novemberében bekapcsolódtam a Vajdasági Egyetemista Szövetség munkájába, de a napi politikához - egyszerre két oldalról - a Magyar Szó újságírójaként kerültem közel.
Miután megjártam az akkori magyar szerkesztőségeket - leginkább Hornyik Miklós Képes Ifjúságában éreztem otthon magamat -, 1972-ben az önigazgatási ügyész helyetteseként beléptem a politikába. Azóta is ott vagyok.
A ''régi” időszakból számomra az a legemlékezetesebb, hogy a Ceausescu idején zajló falurombolással kapcsolatban, akkor még a szerbiai szocialista parlamentben, képviselői kérdés formájában hivatalosan is felkértem a szerb kormányt, mondja már meg, mi folyik a szomszédos országban. Tudtommal ilyen kérdést a környező országokban egyetlen akkori magyar képviselő sem tett fel. Ha jól emlékszem, erről már szóltam Biacsi Antalnak éppen a Hét Napban.
A vajdasági magyar kisebbségi politikába 1990-ben léptem be a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK) egyik lelkes alapítójaként. Tapasztalt politikusként néhányadmagammal új irányt szabtunk a magyar közösség érdekérvényesítő törekvéseinek. Kezdettől fogva az autonómia irányába húztunk el, s ez az irányvétel a kétpólusú magyar politikai elit kialakulása után is meghatározza tevékenységemet.
* A politikai tevékenységéért eddig kapott számos díjaktól, elismerésektől miben különbözik a most kapott kitüntetés?
- Igaz, hogy jutott a számomra egy-két elismerés a rendszerváltás előtt is, de ma már egyedül a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje a fontos. Mert a több évtizedes politikai tevékenységem koronája.
* Az elmúlt huszonkét évből azért tízet a miloševići diktatúra idején meg a délszláv háború okozta rettegésben kellett leélnie, sőt politizálnia is. A kétezer októberében bekövetkezett fordulat számunkra mennyiben hozott nagyobb lehetőségeket a politizálás terén? Sikerült-e ezeket a lehetőségeket a magyar politikai pártoknak kihasználniuk?
- Valóban, a balkáni háborúk időszaka sok megpróbáltatást okozott nekünk, vajdasági magyaroknak. A történelmi VMDK legnagyobb eredménye az autonómiakoncepció, majd a perszonális autonómia modelljének a kidolgozása. Miután 1996-ban a szerb miniszter elvette a fejünk fölül a VMDK-t, újra megalakítottuk, ismét többedmagammal, a Vajdasági Magyar Demokrata Pártot (VMDP). A VMDP az első magyar programpárt nemcsak a Vajdaságban, hanem a Kárpát-medencében is. Benne alakítottuk ki azt a politikai doktrínát, amely lassan megvalósulni látszik. A Kárpát-medencében élő magyarok határmódosítás nélküli politikai integrációja ma már elfogadott célkitűzés, s egyik eleme, a kettős állampolgárság elnyerése - amiért 1997-től kezdve küzdöttünk - 2011-ben, a második Orbán-kormánynak köszönhetően válósággá vált.
Számomra a szerbiai politika az elmúlt húsz évben az autonómiáért folytatott küzdelmet jelentette.
* Az autonómiáért folytatott küzdelem egyre inkább kezd a felvidéki és az erdélyi magyarok körében is kibontakozni, de mennyire járt ez eredménnyel itt Szerbiában?
- Utalhatok itt a négy vajdasági magyar párt legutóbbi megbeszélésének eredményére. A Magyar Nemzeti Tanács (MNT) szerintem nem legitim és nem legális. Ezért javasoljuk a visszatérést a Magyar Koalíció (MK) által 2008-ban elfogadott közös autonómiakoncepcióhoz. Módosítani kell a nemzeti tanácsokról szóló törvényt. A hatalom által összeállított s karbantartott teljes kisebbségi választói névjegyzékre van szükség. Továbbá követeljük a megfelelő jogköröket, a civilszervezetek jelölési jogának a megvonását, valamint a részarányos parlamenti képviseletet.
* A kollektív bűnösség elvének helyt adó vagyon-visszaszármaztatási törvény megszavazásakor egységes volt a szerb politika. Meglátása szerint tanul-e ebből a magyar politikum?
- Ami a restitúciós törvénnyel kapcsolatban fontos, az az, hogy a rossz törvényjavaslat miatt a VMDP verte félre először a harangokat. Eredménnyel.
Továbbá először történt meg, hogy a magyar diplomácia a nemzet ügyében nyílt sisakkal kilépett az európai porondra.
Végül most bebizonyosodott: ha szerb érdekekről van szó, akkor azok a szerb pártok is megtalálják helyüket a nacionalista kórusban, amelyek 2008-ban (érdemtelenül) sok magyar szavazatot kaptak. Kár, hogy a magyar média ezeket a pártokat ma is fenntartás nélkül kiszolgálja.
* A szerb pártok ilyennemű megnyilatkozása hozzájárulhat-e esetleg a vajdasági magyar koalíció tartós létrejöttéhez?
- Meggyőződésem, hogy a szerb pártok egyre növekvő befolyása ellen csak becsületes, egyenes magyar stratégiával lehet küzdeni. E küzdelem résztvevője a világos autonómiakövetelésen alapuló Magyar Összefogás Koalíció is.
* A napokban lezajlott népszámlálás eredménye miként hat majd érdekvédelmi pártjaink politizálására?
- A népszámlálás ma is elsősorban politika. A végeredményt, amelyre nekünk nincs sok befolyásunk, a szerb hatalom úgy állapítja majd meg, hogy az ne üssön nagyon el a szerbekre vonatkozó adatoktól. Szerintem az összeírás során olyan sok volt a hiányosság, hogy a lesújtó adatokat - már a nemzetközi megfigyelők miatt is - viszonylag elfogadhatóvá kell majd tenni.
Várható azonban, hogy a magyarok számaránya Szabadkán, Temerinben, Óbecsén és másutt is jelentősen romlik. Végső ideje, hogy a vajdasági magyar politikai elit elsősorban önmagával foglalkozzon, s ne kalandozzon el idegen (vajdasági és szerbiai) csataterekre.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..