home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Új év, régi gondok
(—)
2014.01.08.
LXIX. évf. 2. szám
Új év, régi gondok

Ünneplés ide vagy oda, Szerbiában a belpolitika egy pillanatra sem állt le. Az év utolsó napjai Nikolić és Dačić adok-kapokjától voltak hangosak, hogy ezt kövessék az újévi jókívánságok. Az esetleges előrehozott választásokkal kapcsolatos vélemények ismét fókuszba kerültek.

Nikolić nem támogatja

Tomislav Nikolić szerb államelnök Ivica Dačić miniszterelnök Nobel-díjra jelölésével kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy „van még időd, fiatal vagy, sokat tehetsz Szerbiáért. Koszovó egyelőre nem megoldott probléma, az el fog még tartani. A mostani helyzet csupán egy állapot. Senki sem kapott eddig azért Nobel-díjat, mert elkezdett tárgyalni, hanem csak akkor, amikor a gondot már megoldották.” A szerb államelnök azt is nyomatékosította, hogy Ivica Dačić miniszterelnök ez ügyben nem számíthat az ő támogatására, mivel arra Hashim Tachi koszovói kormányfővel együtt terjesztették fel, akivel kapcsolatban erős a gyanú, hogy komoly szerepet játszott a szerbek elleni bűncselekményekben. (Večernje novosti)

Ivica válasza

Ahogy az a szerb közéletben lenni szokott, most sem kellett sokáig várni a másik érintett, ebben az esetben Ivica Dačić miniszterelnök válaszára. A szerb kormányfő szerint Nikolićot kellett volna a Nobel-díjra jelölni, mivel ő javasolta azt, hogy Hashim Tachi koszovói miniszterelnökkel megkezdődjenek a tárgyalások. „Egy olyan helyzet állt elő, amelyben Tachi valamilyen kormánynak az elnöke, amelyet mi nem ismerünk el, ám ennek ellenére Nikolić azt kérte tőlem, hogy tárgyaljak vele” — hangsúlyozta a szerb miniszterelnök. (Tanjug)

Újévi jókívánságok

Azt kívánom, hogy a következő évben még kitartóbban és elszántabban dolgozzunk, hogy talpra állítsuk az egyetlen országot, amink van, a mi szép Szerbiánkat, hogy ne veszítsük el a hitünket, bármennyire is nehéznek tűnik a helyzetünk, s bármekkora kihívások előtt is állunk” — ezzel a gondolattal kívánt többek között boldog(abb) új évet Aleksandar Vučić első miniszterelnök-helyettes az ország polgárainak.

Tomislav Nikolić államelnök a tavalyi év értékelése mellett pedig a következő mondatokat intézte az ország polgáraihoz: „Nem szeretnék hamis reményeket táplálni a polgárokban. Úgy vélem, hogy a gondjaink egy része már mögöttünk van, s bízom benne, hogy a következő évben a többi probléma jó részét is magunk mögött tudjuk majd hagyni.” (Beta, Tanjug)

Miért kellenek a választások?

Az új esztendő második napján Saša Radulović gazdasági miniszter az előrehozott választások szükségességét egy igen érdekes szemszögből közelítette meg. A miniszter szerint a gazdasági reformokhoz politikai támogatásra van szükség, s amennyiben a jelenlegi koalíció ezt nem tudja biztosítani, úgy az előrehozott választásoknak be kell következniük. „A gazdasági környezet reformjához, a gazdasági növekedés, a munkahelyteremtés és az életszínvonal javításához egy év elég. Amennyiben az ehhez szükséges reformokat 2014-ben véghezvisszük, úgy 2015-ben és 2016-ban számíthatunk majd arra, hogy jobban fogunk élni. (…) A reformok megvalósításához eddig minden lehetőséget elszalasztottunk. Ott tartunk, hogy most már nem lehet felemás megoldásokat alkalmazni, nem lehet elkerülni az ezzel járó nehézségeket és fájdalmakat. Ha minderre nincs támogatás, akkor a legjobb megoldás a választás.” (Beta)

Nikolić a választásokról

Tomislav Nikolić államelnök szerint az esetleges választások azt eredményeznék, hogy Szerbia egy jobb kormányt kapna. A választások az ország polgárai számára fontosak tehát, hiszen lehetőségük lenne arra, hogy azokat válasszák meg, akiket a leginkább szeretnének. Az államelnök szerint az is fontos, hogy a miniszterelnököt a legerősebb párt delegálja. (Tanjug)

Január 25-én minden eldől

A jól értesült Večernje novosti úgy tudja, hogy a belgrádi önkormányzati választásokat legkésőbb január 17-éig fogják kiírni. Ugyanakkor a Szerb Haladó Párt legkésőbb január 25-éig döntést hoz az esetleges előrehozott parlamenti választások kiírásáról is. (Večernje novosti)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..