home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Új elnök a Népkör élén
Tóth Tibor
2010.03.17.
LXV. évf. 11. szám
Új elnök a Népkör élén

A kúlai Népkör épületeA kúlai Népkör Magyar Művelődési Központ választási közgyűlést tartott. A napirenden elsőként a 2009-ben elvégzett munkáról szóló beszámoló szerepelt, majd az elmúlt évre vonatkozó pénzügyi jelentés, ezután a testület tagjai elfogadták az idei évre szóló munkatervet, v...

A kúlai Népkör épülete

A kúlai Népkör Magyar Művelődési Központ választási közgyűlést tartott. A napirenden elsőként a 2009-ben elvégzett munkáról szóló beszámoló szerepelt, majd az elmúlt évre vonatkozó pénzügyi jelentés, ezután a testület tagjai elfogadták az idei évre szóló munkatervet, végül pedig új vezetőséget választottak. A közgyűlés döntése értelmében az elnöki tiszt Goga Zsoltot illeti meg, az alelnöki pedig az eddigi elnököt, Valka Károlyt, a titkári teendőket továbbra is Lázár Béla végzi.
- Úgy döntöttem, hogy nem jelöltetem magam az elnöki tisztre - mondta Valka Károly, a kúlai Népkör MMK leköszönő elnöke. - Tizenöt évig voltam vezetője a Népkörnek, s úgy érzem, hogy elérkezett a személycsere ideje: átadom a stafétabotot a fiataloknak. Már nem olyan nagy bennem az ambíció, a tettre készség, a törekvési szándék, azonkívül az őrségváltásnak is elérkezett az ideje. Bízom benne, hogy helyesen jártam el, és a közgyűlés is jól döntött. Az új elnök rendkívül ambiciózus ember, fiatalos igyekezetével és lendületével újat hozhat ebbe a közösségbe. Nekünk, idősebbeknek kutya kötelességünk tapasztalatainkkal, ismereteinkkel segíteni tevékenységét. Sok sikert kívánok neki, és természetesen a tőlem telhető legnagyobb mértékben készséggel a segítségére leszek a munkában.
Tizenöt év nem kis idő, s bizony ennyi év alatt szép és nehéz pillanatok egyaránt előfordultak a Népkör életében.
- Voltak bizony álmatlan éjszakáim is az elmúlt másfél évtized alatt. Megválasztásomkor a művelődési élet nagyon eseménytelen volt, de az évek során a rendelkezésemre álló kitűnő csapattal sikerült felélénkíteni. Véleményem szerint a községben a legfejlettebb kulturális egyesületek közé tartozunk. Tavaly is nagyon szép eredményeket értünk el, ami persze nemcsak az én érdemem, hanem a csoportvezetőké, a szakmai tanácsé és a vezetőségé is. A községi versenyeken minden csoportunk továbbjutott: körzeti és tartományi versenyeken képviseltük az egyesületet, az énekkarunk viszont Magyarországon és Bosznia-Hercegovinában aratott osztatlan sikert. Ezek mind olyan szép eredmények, amelyekért érdemes volt a fáradság, amiért nem volt hiábavaló az elmúlt tizenöt év munkája.
A legnehezebb időszak a 90-es években köszöntött az egyesületre, amikor az akkori Szerbiai Szocialista Párt el szerette volna tulajdonítani a Népkört, de a kúlai magyarság egy emberként kiállt szeretett egyesületéért.
- A tartomány egész területéről kapott támogatások és a kúlai magyar közösségnek a Népkörért való kiállása nélkül nem őrizhettük volna meg az egyesületet. A legnehezebb időszakban, a 90-es évek második felében az épület egy részét felújítottuk, úgyszólván önerőből bevezettük a központi fűtést, később felújítottuk a termeket, de ezt már költségvetési pénzből. Az utóbbi időben mi is részesülünk a büdzséből, emellett anyaországi és hazai pályázatokon is rendszeresen részt veszünk támogatási kérelmünkkel - foglalja össze a teljesítményeket Valka Károly.
Az új elnök, Goga Zsolt több mint négy éve vesz részt a Népkör munkájában. Az elnöki tisztet már csak azért is vállalta, hiszen egy győztes csapatot vezethet tovább az elkövetkező időszakban.
- Elődömhöz hasonlóan én is eredményesen szeretném irányítani az egyesületet. Néptánccsoportjaink, énekkarunk, gyermekszínjátszóink az idén is részt vesznek a községi versenyen, valamint megjelenünk a Durindón és a Gyöngyösbokrétán is. Megtartjuk az immár hagyományossá vált birkafőző versenyt is, mely évről évre egyre népszerűbb. Június folyamán Kúla és Kalocsa testvérvárosi szerződést ír alá, az érdiekkel, a balatonkeneseiekkel és a budapesti Hermina Vakok és Gyengénlátók Egyesületével pedig továbbra is ápoljuk az eddigi jó kapcsolatunkat - számol be az elképzelésekről az elnök.
A kúlai Szent György-templom április 24-én ünnepli fennállásának 240. évfordulóját. Ebből az alkalomból nagyszabású ünnepséget terveznek több rangos személy meghívásával. A templom felújítási költsége mintegy 10 millió dinár, ebből 7 millióról a Tartományi Nagyberuházási Alap gondoskodott, a többi pedig a hívek adományaiból, a templom pénzeszközeiből és a Kúláról elszármazott németek támogatásából gyűlt össze. A templom falait szigetelték, leverték róla a vakolatot, megoldották a fűtését, majd a belső falak festését is elvégezték. A templombúcsúig a külső felújítását is szeretnék elvégezni, a későbbiekben pedig új, kovácsoltvas kerítéssel körülvenni.
A politikai eseményekről szólva Valka Károly, a VMSZ kúlai körzeti szervezetének elnöke elmondta, hogy a Demokrata Párt berkeiben községielnök-választást tartottak. A két lista közül Kúla község polgármesterének, Svetozar Bukvićnak a nevével fémjelzett lista győzött, szemben Branko Durutovićnak, a DP eddigi községi elnökének, a Kommunalac Közvállalat igazgatójának a listájával.
- A győztesek egyfajta revansizmus alapján le akarják váltani a községi képviselő-testület elnökét, Velibor Milojčićot, valamint a Kommunalac Közvállalat igazgatóját, Branko Durutovićot. A legutóbbi képviselő-testületi ülést létszámhiány miatt elnapoltuk. Úgy értékelem, hogy a Demokrata Pártban történő revansista és hegemonikus politika miatt alakult ki a jelenlegi helyzet. A demokraták annak idején fűt-fát ígértek a választópolgároknak, most viszont az ígéreteket valószínűleg nem tudják teljesíteni. Rohamütemben vették fel a tagokat, s úgy tűnik, a mennyiség a minőség rovására ment. A VMSZ községi szervezetének véleménye szerint mi ne avatkozzunk be az ő politikai vitájukba, ez a párt belügye. Abban az esetben támogatjuk a koalíciót, ha a demokraták tartják magukat a szövetség létrejöttekor történt megbeszéltekhez. Annyi bizonyos, hogy a demokraták két szárnya közötti torzsalkodás nem válik a község javára. Polgártársaink láthatják, hogy itt csak hatalomharc folyik, érdemi lépések nem történtek - szögezte le Valka Károly, a VMSZ kúlai körzeti szervezetének elnöke.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..