home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Új elnök a Magyar Szó TJGYT-jének élén
Kartali Róbert
2019.05.24.
LXXIV. évf. 21. szám
Új elnök a Magyar Szó TJGYT-jének élén

Limburger József okleveles jogászt nevezték ki a Magyar Szó Lapkiadó Kft. Taggyűlési Jogokat Gyakorló Testületének új elnökévé a Magyar Nemzeti Tanács hatodik rendes ülésén, miután az eddigi elnök, Újhelyi Lukács május 7-én, mandátumának lejárta előtt benyújtotta lemondását az MNT elnökének. Az ülésen összesen 36 pont szerepelt napirenden, a többi közt elfogadták a magyarkanizsai Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény tavalyi évre szóló munkajelentését is.

Újhelyi Lukácsnak, a Magyar Szó Lapkiadó Kft. Taggyűlési Jogokat Gyakorló Testülete eddigi elnökének lemondónyilatkozata nem lett csatolva a Magyar Nemzeti Tanács hatodik ülésének anyagába, mivel személy szerint az MNT elnökének címezte. Ezt kifogásolta dr. Zsoldos Ferenc ellenzéki képviselő, szerinte ugyanis a nyilatkozat tartalmának ismerete nélkül nem lehet érdemi vitát folytatni a napirendi pontról. Ezután ismertették a levél tartalmát, mely szerint az eddigi elnök azért mondott le időnap előtt tisztségéről, mert tőle független okok miatt nem tudta teljesíteni felvállalt kötelezettségeit és elképzeléseit, például jelentősen megemelte volna a napilapban dolgozók átlagbérét, 45 000-ről 60 000 dinárra. Lemondólevelében kifejtette véleményét, mely szerint erre lett is volna lehetőség a céghez érkező anyaországi támogatások révén. Lemondásának másik oka az volt, hogy még nem valósultak meg azok az infrastrukturális beruházások, amelyekre a Magyar Szó megkapta a támogatásokat.

Zsoldos szerint a Magyar Szó Lapkiadó Kft. jelentős infrastrukturális támogatásai fontosak, mivel a cégben több évtizede nem történtek érdemi fejlesztések, egyszersmind az újságírók bérének megemelése is lényeges lenne, ezért Újhelyi Lukács felvetése jogos és vitára érdemes lenne. Hajnal Jenő, az MNT elnöke szerint is fontos az alkalmazottak fizetésemelésének a kérdése, de elmondása szerint a Magyar Szó egy sajátságos helyzetben van, a Hét Nap hetilaphoz hasonlóan. E médiaházak társalapítója a Magyar Nemzeti Tanács, de állami finanszírozásban is részesülnek, így ezeket a cégeket is érintik a létszámstopra és a fizetések befagyasztására, csökkentésére vonatkozó állami rendelkezések. Hajnal szerint azonban nem korrekt a fizetések nagyságáról vitát folytatni úgy, hogy az ülésen nincs jelen a Magyar Szó igazgatója, aki fel tudná mutatni az átlagfizetésről szóló adatokat. A Magyar Szó Lapkiadó Kft. Taggyűlési Jogokat Gyakorló Testülete eddigi elnökének lemondásáról és az új elnök kinevezéséről szóló határozatot a tanács szavazattöbbséggel elfogadta.

A magyarkanizsai Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény munkajelentéséről szóló dokumentum szerint az intézmény tavaly is két szervezeti egységgel működött, ezek pedig a Művészetek Háza és a felnőttképzési részleg. A Művészetek Háza tavaly összesen 187 rendezvényt valósított meg, melyeknek több mint 21 000 látogatója volt. Sikerült elérni, hogy az intézmény épületegyüttese az idén szigetelést kapjon, megtörténjen a nyílászárók cseréje és megújuljon a már harmincéves fűtőrendszer is. A helyi Cinema Filmműhellyel közösen sikerült beszerezni a Bethlen Gábor Alap támogatásával egy nagyobb mozivásznat is. Az intézményhez tartozó Dobó Tihamér Képtárban tizenöt kiállítás lett megszervezve. A felnőttképzési részleg a hallgatók igényeire és a munkaerőpiac változásaira reagálva állította össze képzéseit. Tavaly megkapták az oktatási minisztérium és a tartományi oktatási titkárság által kiállított végzést egy könyvelői képzésre, mely akkreditált, és öt évre szól. Tavaly továbbá megszervezték a Prosperitati Alapítvány startupképzését, 320 résztvevővel. A felnőttképzési részleg tevékenysége a nyelvi és a számítástechnikai képzésekre irányul, leginkább ugyanis erre van igény, de az intézmény mindig keresi az új lehetőségeket — összegezte a 2018. évi munkajelentésében Nadrljanski Tornai Erika, a Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény igazgatója. A jelentést a tanács ülésén vita nélkül, szavazattöbbséggel fogadták el.

A tanács ülésén jóváhagyták a végrehajtó bizottság döntését a Műszaki és technológiai ismeretek (Tankönyv az általános iskolák ötödik osztálya számára) című tankönyv, valamint a Műszaki és technológiai ismeretek (Tervező és modellező anyaggyűjtemény az általános iskolák ötödik osztálya számára) című egyéb taneszköz előzetes jóváhagyása kapcsán. Jerasz Anikó, a végrehajtó bizottság elnöke indoklásában kiemelte, hogy a műszaki oktatáshoz jár egy módszertani csomag is egy CD-melléklettel, melynek fordítását a Magyar Nemzeti Tanács vállalta magára.

Petkovics Márta, az MNT tagja ennél a pontnál ismertette a vajdasági magyar tankönyvhelyzetet. Kiemelte, hogy a magyar tannyelvű tankönyvek fordítása folyamatban van, és öt tankönyvkiadóval valósítják meg a kiadásukat. Tizenkét fordító és ugyanennyi lektor végzi a tankönyvek fordítását és lektorálását, de további gondot okoz, hogy a magánkiadóknál nincs magyar nyelvű szerkesztő, ezért óriási feladat és teher hárul a fordítókra, a lektorokra és a véleményezőkre, akik az MNT megbízásából végzik ezt a munkát. Az állami tankönyvkiadóban eddig csak egy magyar nyelvű szerkesztő volt alkalmazásban, aki nemrég munkahelyet váltott, így most csupán megbízási szerződéssel dolgozik a kiadónál. Az MNT a legjobb tudása és akarata szerint előkészítette a magyar tannyelvű tankönyvek kiadásának feladatát. Ha a megbízott személyek jól elvégzik a munkát, akkor szeptemberben a legtöbb tankönyv a diákok kezébe kerülhet — összegezte.

Az ülésen határozatot fogadtak el a magyarkanizsai József Attila Könyvtár Felügyelőbizottsága tagjának felmentéséről, illetve új tagjának kinevezéséről is, hiszen Kaszás Judit lemondott a tisztségéről, helyére Ladócki Violettát nevezték ki.

A tanács tagjai jóváhagyták három tartományi pályázat véleményezésével, valamint Temerin, Antalfalva, Palánka, Zichyfalva, Kevevára, illetve Szabadka tájékoztatási pályázataival kapcsolatban is a végrehajtó bizottság döntését. Emellett több vajdasági település utcáinak elnevezését illetően is megszavazták a végrehajtó bizottság előzetes döntését.

 

A 2019. évi európai parlamenti választások kapcsán a Magyar Nemzeti Tanács arra biztatja a vajdasági magyar közösség ama tagjait, akik a közjogi nemzetegyesítés eredményeként Magyarország országhatárain kívüli magyarként magyar állampolgárok lehetnek, hogy minél nagyobb számban vegyenek részt ezen a sorsdöntő választáson. Akik szavazhatnak, már megkapták levélcsomagjukat.
— Éljünk történelmi lehetőségünkkel, és szavazzunk arra a magyarországi pártra, amely keresztény értékrendünket, nyelvünket és kultúránkat, anyaországunkat, szülőföldünket és a régió eurointegrációjának sorsát, akárcsak mi, sajátjának tekinti — emelte ki az ülésen Hajnal Jenő, az MNT elnöke.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..