Új dimenziók

Új dimenziók

Hatodszor kezdődött el a Desiré Central Station fesztivál — Új dimenzióba helyezték a nonverbális kommunikációt az idei Desirén eddig bemutatott előadások.

A test testtel való kapcsolata, az érintésre adott válaszok, az érzelmek megnyilvánulásai egy-egy inger hatására szavak nélkül is beszédesek, ha a befogadó nemcsak az alapérzékszervek által közvetített információkra hagyatkozik, hanem átadja magát a színházi élménynek, mely — ha jól figyel az ember — a látás, a hallás, a bőrön átszivárgó energiák átélése által a lelkéig hathat.

A szabadkai Kosztolányi Dezső Színház hatodik alkalommal szervezte meg a Desiré Central Station nemzetközi regionális kortárs színházi fesztivált. Az idei szemle a Dead or Alive (Élve vagy halva) alcímet viseli, ám ahogyan azt már megszokhattuk, ez csupán egy értelmezési lehetőség, melyet nem muszáj figyelembe vennünk.

A szombat óta tartó fesztivált Urbán András társulatigazgató nyitotta meg a nemrégiben elhunyt színházi szakember, Jovan Ćirilov emléke előtti főhajtással.

Az előadás-sorozat a francia Le Monfort Théâtre társulat produkciójával kezdődött, a Stéphane Ricordel és Olivier Meyrou alkotásában készült Akrobaták című darabbal. A budapesti Maladype Színháztól két előadást láthatott a közönség: Bernard-Marie Koltés Roberto Zucco című darabja magyar—szlovén—horvát koprodukcióban készült Ivica Buljan rendezésében, a Moliére Don Juanja című Bertolt Brecht-előadást pedig Zsótér Sándor állította színpadra. Ugyancsak két előadással érkezett a budapesti Hodworks társulat is: a Pirkad és A halandóság feltételei című produkciók koreográfusa Hód Adrienn volt. A rijekai HKD Teatar Nemzetközi Stúdiószínházi Fesztivál az Aleksandra Zec című előadást mutatta be. A darab szerzője és rendezője Oliver Frljić volt. Két előadással érkezett a budapesti Szkéné Színház is. A Vádli Alkalmi Színházi Társulás — FÜGE az I. Erzsébet című Paul Foster-előadást hozta Szikszai Rémusz rendezésében. A Forte Társulat pedig Agota Kristof A nagy füzet című művét mutatta be. A rendező-koreográfus Horváth Csaba volt.

Ami a fesztivál végéig még hátravan, az Urbán András darabja a bitolai Naroden teatar Bitola színházból, a Hamletgép — Heiner Müller drámája, valamint a dramaturg és a színészek szerzői szövegei alapján. Színpadra lép még a Pintér Béla Társulat a Titkaink című előadással és a brüsszeli Compagnie Thor a Koktélok — kortárs kabaréval, Thierry Smits koreográfiájában. Az idei fesztivált a zágrábi Montažstroj társulata zárja Borut Šeparović Hol a forradalom, barmok? című produkciójával.

Kíváncsian várjuk a folytatást!

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Szabadkai Napló rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Új dimenziók
Szabadkai Napló
  • 2019.08.22.
  • LXXIV. évfolyam 34. szám
Facebook

Támogatóink