home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Új befektetés a zentai dohánygyárban
Tóth Lívia
2012.11.14.
LXVII. évf. 46. szám
Új befektetés a zentai dohánygyárban

A Japan Tobacco International 2006-ban vásárolta meg a zentai dohánygyárat. Hat év alatt több mint 140 millió dollárt fordított a vállalatra, elsősorban a termelés korszerűsítésére. Jelenleg Zentán és Belg-rádban 320 dolgozót foglalkoztatnak, valamint 600 dohánytermelővel és idénymunkással állnak szerződéses viszonyban.

A cigarettát — olyan világmárkákat is, mint a Winston és a Camel — Montenegróban, Bosznia és Hercegovinában, Macedóniában, Horvátországban és Albániában, a dohányt az Európai Unióban értékesítik.

A modernizáció folytatásaként a múlt héten új dohányszárító gépet helyeztek üzembe, mely az idei, összesen 40 millió dollár értékű szerbiai beruházás része. Ebből az alkalomból Zentára látogatott Mlađan Dinkić pénzügyi és gazdasági miniszter.

Az alkalmi ünnepségen elsőként Danilo Stojanović, a JTI zentai részlegének igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket. Kiemelte, ez a vállalat a legnagyobb dohányfeldolgozó üzem Szerbiában, évről évre növeli a termelését. A dohány egyike azon ritka mezőgazdasági kultúráknak, amelyeknek Szerbiában biztos piacuk van, és az országnak sokkal jobban ki kellene használnia ezt a lehetőséget. A tavalyi évben a JTI 11 millió dollár értékben szállított dohányt az Európai Unióba, de ahhoz, hogy versenytársak maradhassanak a piacon, igénylik az állam támogatását is. Szerbiának olyan hosszú távú stratégiára van szüksége, amely segíthetné a mezőgazdaság fejlődését — hangsúlyozta az igazgató úr.

Cristian Cring, a JTI nyugat-balkáni régióért felelős alelnöke bejelentette, mindaddig folytatják a cég fejlesztését, amíg stabil üzleti környezetben dolgozhatnak. Az ipar és a szerb kormány közötti folyamatos párbeszéd, illetve a külföldi befektetők számára kedvező üzleti légkör kialakításának fontosságára hivatkozott.
Kazuaki Kameda, a belgrádi japán nagykövetség képviselője a JTI-nak a régióban betöltött gazdasági szerepéről beszélt, de kitért arra is, hogy a nagykövetséggel közösen jelentős erőfeszítéseket tesznek a japán kultúra népszerűsítéséért térségünkben. Ceglédi Rudolf polgármester elmondta, a községben minden fejlesztés nagyon sokat számít, hiszen a munkaképes lakosság 25-30 százalékának nincs állása. A JTI nemcsak számos család megélhetését biztosítja, hanem a város mecénásának a szerepét is felvállalta, érzékeny a szociális problémákra, többek között a népkonyhát is segíti.

Mlađan Dinkić kifejtette, nagy örömére szolgál, hogy a vállalat jövőre 35 millió euró értékű árut tervez kiszállítani, azaz az idei mennyiség háromszorosát. Mivel Zentán és környékén több száz termelőnek van szerződése a dohánygyárral, fontos feladatnak nevezte az állam folyamatos segítségnyújtását, mert például az öntözőrendszer kialakításával a többszörösére növelhetnék a földek jelenlegi hozamát. A miniszter úr jelentősnek tartja a szponzorálást is, mert úgy véli, egy jól működő üzemből ne csak a munkásoknak legyen hasznuk, hanem az egész közösségnek.

Miután Mlađan Dinkić pénzügyi és gazdasági miniszter megtekintette a zentai üzem különböző részlegeit, az újságírók kérdéseire is válaszolt. Kijelentette, szilárd elhatározása, hogy együttműködjön mindazokkal, akik Vajdaság pénzügyi és gazdasági helyzetének az előremozdításán dolgoznak. Többek között munkacsoportot hoznak létre, mely a tartomány pénzelésére vonatkozó modern, európai törvény kidolgozásával foglalkozik.

Felfedte azt is, hogy Zenta község polgármesterével többek között a földterületek magánosításával jelentkező problémákról tárgyaltak. Meg kell akadályozni a termőföldekkel való üzérkedést, és ki kell vizsgálni, hogy a privatizációval csődbe jutott vállalatok képviselői, illetve az állam a földművesek érdekeit tartotta-e szem előtt.

— Úgy tudom, ilyen esetre Zentán is akad példa. Azok az egyének, akik a tönk szélére taszították a helybeli mezőgazdasági kombinátot, most minden ellenszolgáltatás nélkül használják a földeket, amelyekhez a valódi termelők így nem juthatnak hozzá. Miután feltárjuk ezeket a visszaéléseket, azoknak adjuk a földet, akik meg tudják művelni és hajlandóak fizetni a bérleti díjat is. Mert mi haszon van abból, hogy ezer hektárokon dolgoznak olyanok, akik egy dinárt sem juttatnak vissza az állami kasszába? — hangoztatta Mlađan Dinkić pénzügyi és gazdasági miniszter.
 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..