home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Új autót vagy régit?
Lábadi Loránd
2019.05.14.
LXXIV. évf. 19. szám
Új autót vagy régit?

Az autógyárak szeretnek a vásárlók kegyeibe férkőzni, ezért évente akár többször is bemutatnak nekünk egy új modellt, mely lényegében nem sokban tér el a már forgalomban levőktől, de azért a néhány apró változtatásnak köszönhetően sikerül eladni őket.

Mindig akadnak emberek, akik most szeretnének egy vadonatúj verdát vásárolni, vagy azért, mert ez lesz az első autójuk, vagy mert sokallják a használt autók karbantartására költött pénzt. Azt a régi, de igaz mondást mindenki ismeri, mely szerint az új autó az új autó.

A gyakorlatban ha valaki vásárol egy ötéves, de nagyon jó állapotban levő, valamelyik nyugati országból származó járművet, az még legalább tíz évig nem kell hogy nagyobb költségekkel számoljon, feltéve, hogy elvégezte az ilyenkor szükséges kis szervizelést. Ide tartozik a hűtőfolyadék és a motorolaj, a szűrők, az elhasználódott gumi alkatrészek és a gyújtógyertyák cseréje. Ezek után csak a rendszeres átvizsgálások szükségesek, melyek alkalmával kiküszöbölhetjük a nagyobb meghibásodásokat. Hazánkban, illetve a környező országokban is, ahol az életszínvonal még nincs olyan szinten, mint Nyugaton, a használtautó-kereskedők forgalma lényegesen nagyobb, mint az autószalonoké. A régebbi évjáratok jobban elkelnek, ezek közül is a német márkák, a többi pedig csak kis számban talál gazdára.

Az Opel és a Volkswagen toronymagasan vezeti az eladást, de a francia autók is kezdenek felzárkózni, köszönhető ez a mérhetetlen mennyiségű elektronikának és a divatos vonalvezetésnek. Az Opel Astra Sedan, az Astra Best vagy az Astra Sports 1,4 literes, 125, illetve 140 lóerős, benzinmotoros változata valóban jó választás, ha egy vadonatúj autót szeretnénk. Ehhez jön még a metálfényezés, a kétzónás automata légkondicionáló, a tolatóradar, a fűthető ülések és kormány, a fedélzeti számítógép, valamint a légzsákok. A francia modellek is hasonló felszereltségben kaphatóak, mint a Renault Clio, ezen belül a Life, az Alizé és a Limited. A Peugeot piacra dobott egy nem éppen kis autónak mondható modellt, a Peugeot 5008 SUV-ot 5 + 2 üléssel. Határozottan családi, kényelmes autó, benzin- és dízelmotorral, mely a kategória vezető változata lett. A kisebb típusok is jól szerepelnek, mint a 208, 2008, 301, 308 vagy 3008.

A koreai autók kínálata szintén bőséges, annak ellenére, hogy világviszonylatban egy kicsit megtorpant az értékesítésük. A múltban tapasztalt hiányosságok ugyanis sajnos rányomták bélyegüket a piaci szereplésre. A kapható modellek ma már persze mind kiváló minőségűek, viszont amit egy pillanat alatt sikerült lerombolni, azt csak hosszú idő elteltével fogják újra felépíteni. Nem lesz egyszerű visszaszerezni az emberek bizalmát. Ezeknek a járműveknek a külalakja nem minden esetben követi a legújabb trendet, a vonalvezetésük is inkább klasszikus, de ettől függetlenül még jó autók. Az új Hyundai Euro 6-os, dupla turbós, 2,2 literes dízelmotorja 202 lóerőt ad, emellett pedig a 2,4 literes, 90 lóerős, benzines, négyhengeres, valamint a 3,3 literes V6-os motor is ugyanúgy csúcstechnológiájú hajtómű. Az autó felszereltsége minden tekintetben maximális, és van még egy jó tulajdonsága: a csendes üzemmód. Megtapasztalni csak az tudja, aki vásárol egyet a felkínált modellek közül, az esetleges negatívumok pedig majd csak az idő múlásával fognak kiderülni. Mindenesetre az érdeklődés nagy, ami pozitív jelzés az autógyár számára.

Egy másik modell, mely már évek óta ott van a nagymenők között, a Dacia. Amikor piacra dobták, sokaknak az volt az első gondolata, hogy ez az autó nem fog hosszú ideig talpon maradni, nem lesz méltó ellenfele a már régóta elismert és dicsért versenytársaknak, ám nem így történt: a mai napig nemhogy lépést tud tartani, de el is hagyja a konkurencia nagy részét. A Dacia Techroad az év modellje is lehet, és itt van még a Duster is, valamint az új, 130 és 150 lóerős motorok, illetve megemlíthetjük még a műszerfalat, a kárpitozást vagy az utastér kényelmét is. További extrák: tolatókamera, tolatóradar, automata klíma, multi-view kamera, Android Auto, Apple Car Play és Media Nav Evolution. Nem véletlen, hogy a tavalyi értékesítési mérleg 20,5%-kal nőtt, az idei évre pedig egy ennél jóval nagyobb számot remélnek.

El lehet dönteni, ki melyik megoldást választja, a lehetőség mindenki számára él. Egyvalamit ne hagyjunk ki, mégpedig a leglényegesebb tényezőt, a pénzt. Hogy ki mennyit szán erre a költséges, ám szükséges dologra, azt mindenki maga döntse el. Viszont biztos, ami biztos: az új autó az új autó.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..