Új alapokra kell helyezni a Mozaik Televíziót

Új alapokra kell helyezni a Mozaik Televíziót

Az újvidéki Mozaik Alapítvány által működtetett Mozaik Televízió nyolc évvel ezelőtt, szeptember elsején kezdte meg műsorainak sugárzását. Szeptember 3-ától viszont bejelentették, és pontban tizenkét órakor meg is kezdték az általános munkabeszüntetést. A Függetlenség — Mozaik Televízió szakszervezete ugyanis augusztus 23-án átadta az alapítóknak és a vezetőségnek a követeléseit és a sztrájkról szóló döntést.

Mint arról már mi is beszámoltunk, a dolgozói közösség szeretné, ha a tavaly októberben húsz százalékkal csökkentett bérüket visszaállítanák az eredeti összegre, a levont pénzt utólag folyósítanák és kifizetnék az elmaradt útiköltségeket. Ezenkívül szorgalmazzák a munkaidőre és a teljesítményre vonatkozó szabályzat meghozását és követelik az igazgató lemondását. 
Móricz Atilla, a Függetlenség — Mozaik Televízió Szakszervezetének az elnöke az újságíróknak kijelentette: mivel a tárgyalások nem jártak sikerrel, sztrájkba léptek. A helyzet rendeződéséig csak a napi híradót készítik el, melyet 18 óra 30 perctől láthatnak a nézők.
Horváth Tibor igazgató ismételten megállapította, a fennálló problémák régebbi keletűek, gyors, máról holnapra való rendezésükre nem lát esélyt. A megoldást a vajdasági magyar médiastratégia biztosítja, a dokumentum ugyanis előírja, hogy a szabadkai székhelyű Pannon RTV és a Mozaik Televízió egész napos magyar műsort készítsen. Véleménye szerint az integrációs folyamatnak újév körül kell lezajlania.
Az igazgató úr egyébként azt az álláspontot képviselte, hogy a Mozaik Televízió képernyője a munkabeszüntetés alatt sem maradhat fekete, vagyis „üres”. A rendelkezésükre álló adásidőt a saját régi, illetve a Pannon Televízióból átvett műsorokkal tervezte kitölteni, de ezt az ötletet a szerkesztőség nem támogatta. A dolgozók arra hivatkoztak, ilyen esetben a törvény előirányozza a kötelező munkaminimumot, amelyet ők teljesítenek.   
Simon Erzsébet Zita, a Magyar Nemzeti Tanács tájékoztatási ügyekkel megbízott tanácsosa a társalapító képviseletében elmondta: tárgyaltak a sztrájkbizottsággal, és igyekeznek mihamarabb közmegelégedésre rendezni a helyzetet. A Mozaik Televíziónak pénzügyileg is megpróbálnak segíteni, de minden követelést nem áll módjukban azonnal teljesíteni. A médiaházat új alapokra kell helyezni, hogy bekapcsolódhasson az alakulóban lévő televíziós hálózatba és teljesíthesse a médiastratégia által ráruházott feladatokat. A tanácsos asszony reményét fejezte ki, hogy a sztrájk pár napon belül befejeződik, és hangsúlyozta, az elhangzottak nem jelentik a Mozaik Televízió bekebelezését, hiszen ennek a tájékoztatási eszköznek is megvan a maga szerepe és helye.

Címkék: Mozaik Televízió
Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Körkép rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Új alapokra kell helyezni a Mozaik Televíziót
Körkép
  • VARJÚ Sára
  • 2013.04.24.
  • LXVIII. évfolyam 17. szám
Új alapokra kell helyezni a Mozaik Televíziót
Szabadkai Napló
  • GYURKOVICS Virág
  • 2013.04.10.
  • LXVIII. évfolyam 15. szám
Facebook

Támogatóink