home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Tűzoltóautók, -repülők, -hajók
Lábadi Loránd
2019.07.18.
LXXIV. évf. 28. szám
Tűzoltóautók, -repülők, -hajók

A nyári hónapok beköszöntével megemelkedik a tűzesetek száma a szárazság következtében, amit a magas nappali hőmérséklet idéz elő. Nagy hányaduk erdőkben keletkezik, okuk lehet emberi vagy természeti tényező — elsősorban villámcsapás.

Az oltás nagyon bonyolult, és sokszor nem is lehet tökéletesen elvégezni, mert vannak olyan területek, ahol csak repülőgéppel lehet végrehajtani, és emberi segítség is szükséges hozzá. Ezért folynak állandó fejlesztések a tűzoltóautók és -repülőgépek gyártásában. A szárazföldi oltás tökéletesebb, mivel meg lehet közelíteni a tűzfészket, és ezáltal vízzel, porral vagy habbal elvégezhető. A járműveknek sok változatuk létezik, a különbség, hogy mennyi oltóanyagot tudnak szállítani, ezért csak néhány típusról írunk.

A Rába-Heros Aquadux-x 4000 magyar gyártmány, 290 lóerős motorjával akár 120 km/h végsebességre is képes a maga 16 tonnás tömegével. A víztartály 4000 literes, a jármű motorjáról meghajtott szivattyú teljesítménye 2000 liter/perc vízszállítás normál nyomásnál, míg nagynyomáson 250 liter/perc. A kialakítása olyan, hogy semmilyen üzemmódban nem alakulhat ki túlnyomás vagy vákuum. Hossza 7650 mm, szélessége 2500 mm, magassága 3380 mm, a megengedett maximális össztömeg 16 000 kilogramm. Két 60 méteres tömlője is van, melynek belső mérete 25 mm. Habkeverő rendszere 160 liter/perc szállításra képes, és a keverék aránya szabályozható. Ez a jármű a magyar gépjárműgyártás egyik sikeres modellje, mely szinte minden téren megfelel a jelenlegi követelményeknek.

A Mercedes Rosenbauer több típusa ismert, de a felszereltségük lényegében megegyezik. A TLF1000, 2000 és 4000 a víztartály térfogatát jelöli. A jármű öntömege 12 580 kilogramm, valamint egy 5958 köbcentis Mercedes dízelmotor hajtja, melynek a legnagyobb teljesítménye 240 lóerő körül mozog. Az átlagfogyasztása 17 liter/100 kilométer, de nagy igénybevétel esetén ez az érték 35 literre növekszik. Állandóan összkerékhajtáson üzemel, így bármilyen terepen biztonságosan használható. A zavartalan áramellátásról a 4000 W teljesítményű generátor gondoskodik. A tűzoltóautó felszereltsége minden törvényben leírt feltételnek eleget tesz, így a használata biztonságos és megbízható.

Mint már említettük, a szárazföldi tűzoltás tökéletesebb, mint a levegőből történő, de vannak olyan terepek, ahol csakis repülőgéppel végezhető el, ezért ezeket a járműveket is állandóan fejlesztik, újítják, modernizálják. Ez az eljárás lényegesen költségesebb, a tökéletes tűzmegfékezéshez emberi részvételre is szükség van, mivel a tűzfészkeket csak így lehet eloltani. A Canadair repülőgépgyár már hosszú évek óta készít ilyen járműveket, melyek sok országban teljesítenek szolgálatot. Az új változat a Bombardier CL, mely a vízről és a szárazföldről is üzemelhet, merthogy kétéltű. Tervezésekor hosszú élettartamra gondoltak, illetve az is szempont volt, hogy megbízható legyen, mivel nehéz körülmények között dolgozik. Egyszerű műszaki megoldásokat építettek be, így elkerülték a meghibásodásokat. A hossza 19 800 mm, a fesztávja 28 600 mm, maximális sebessége 377 km/h, a felszállótömege 19 848 kilogramm. Az üres tartályokat mindössze 12 másodperc alatt tölti fel 6 tonnányi vízzel, 130 km/h sebességen. Aránylag olcsó és mindemellett megbízható, továbbá mozgékony is, ezért ez a típus még sokáig hadrendben marad.

A következő csoportba a tűzoltóhajók tartoznak, melyek lehetnek folyami vagy tengeri típusúak. A nagyságukban van az eltérés, mivel a tengeren szolgálatot teljesítőknek nagyobb a kapacitásuk, hiszen akár óceánjárókon is kell oltaniuk, méghozzá hatékonyan és gyorsan. Egy kisebb hajó 2,8 m széles, a merülése 0,8 m, 30 csomóval közlekedik, motorjai 150 lóerősek, a felszívott tengervíz mennyisége pedig 1500 liter/perc. Az ilyen kisméretű járművek nagyon hatékonyak, mivel teljesen meg tudják közelíteni a bajba került nagy hajókat, és közvetlen közelből tudnak dolgozni. Ezekből a típusokból egy kikötőben több is van, további előnyük a kis emberlétszám. Mozgékonyságuknak és egyszerű felépítésüknek köszönhetően nem hibásodnak meg olyan gyakran, de ha mégis, a javításuk gyorsan elvégezhető, akár a bevetés alatt is.

A leírtak alapján megtudhattuk, hogy a tűzoltás a szárazföldön, a levegőben és a vízen is fontos, ezért a legújabb technológiák alkalmazása ezeknek a járműveknek az esetében is elengedhetetlen. A leglényegesebb az, hogy minden helyzetben számítani lehessen rájuk, hogy gyorsan üzembe lehessen helyezni őket, illetve hogy biztosan működjenek minden időben, legyen az nyár vagy tél, hó vagy eső.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..