home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Turisták Londonban
Talpai Lóránt
2012.08.15.
LXVII. évf. 33. szám

Csalódást keltő teljesítményAz osztrák sportminiszter, Norbert Darabos úgy érzi, hogy országa sportolói csak turistának utaztak Londonba az olimpiára, a 70 tagú csapatból ugyanis senki sem szerzett érmet hazájának. Ausztria meg fogja vonni az anyagi támogatást a jövőben azoktól a sportolóktól, akik...

Csalódást keltő teljesítmény

Az osztrák sportminiszter, Norbert Darabos úgy érzi, hogy országa sportolói csak turistának utaztak Londonba az olimpiára, a 70 tagú csapatból ugyanis senki sem szerzett érmet hazájának.
Ausztria meg fogja vonni az anyagi támogatást a jövőben azoktól a sportolóktól, akik csalódást keltően szerepeltek az olimpián. Az osztrák sportminiszter egész egyszerűen olimpiai turistáknak nevezte országa sportolóit.
Norbert Darabos a jelenlegi helyzettel kapcsolatban a német Kuriernek adott nyilatkozatában elismerte, hogy a csalódást keltő teljesítmény miatt át fogják értékelni a sportfinanszírozást, és el fogják zárni a sport elől a pénzcsapot. Elmondta, hogy nagyon csalódott a sportolók teljesítménye miatt: ''Az új törvény, melyet a sport népszerűsítéséért fogunk meghozni, nem fogja engedni, hogy Ausztria sportolói turistákká váljanak a jövőben is.”
Érdekes adat, hogy 70 osztrák sportoló utazott Londonba, 21 sportágban neveztek, mégsem nyertek egyetlen érmet sem. Ilyesmi legutóbb az 1964. évi tokiói olimpián történt velük.
''Idejében meg kell változtatnunk a sport felépítését, hogy érmeket szerezhessünk 2016-ban Rióban, különben maradunk azon a szinten, amelyen Luxemburg is szerepel. Ők se nyertek semmit sem Londonban” -- mondta a miniszter.

A magyar olimpia sikerekről írnak Szlovákiában

,,A londoni olimpia utolsó néhány napja a magyar versenyzőké volt, akik a vízi sportokban 48 óra alatt négy aranyat szereztek” -- írta a legjelentősebb szlovák hírügynökség a magyar csapat sikereinek elemzéséről szóló cikkben. A tudósításban kitérnek arra is, hogy ez már önmagában több annál a három aranynál, amelyet Pekingből hozott el a magyar küldöttség. Az összefoglaló emlékeztet rá, hogy négy évvel korábban még szétszedte a versenyzőket a média, az olimpikonokat állami pénzen kirándulóknak nevezték a mindössze tíz érmet hozó pekingi szereplés után. Az akkori mérleg a leggyengébbnek számított az 1924-es párizsi olimpia óta az aranyak számát tekintve, érmek terén pedig legutóbb 1928-ban, Amszterdamban teljesítettek annyira színvonalon alul a magyarok, mint Kínában. A brit fővárosban ugyanakkor ''újjászülettek” a magyar sikersportágak. ''Az eddigi nyolc aranyon öt olyan szakág osztozik, amely mindig a magyar sport ékességei közé tartozott: a kajak-kenu, az úszás, a vívás, a torna, valamint az atlétika” -- jegyzi meg a tudósítás, melyben Risztov Éva sikerével kapcsolatban kiemeli: az olimpikon négy évig nem úszott, s csak 2009-ben tért vissza a versenyzéshez. ,,A magyarok a közép-európai teret négy év alatt teljesen kinőtték. Míg Pekingben a magyar--cseh--szlovák--lengyel négyes mindegyik tagja három aranyat szerzett, addig most a régiós országok lemaradnak: a csehek és lengyelek két-két arannyal állnak, a szlovákoknak egy sincs'' -- zárul a tudósítás.

Földrengés Iránban

Az iráni belügyminiszter szerint 227 halottja és több mint 1300 sérültje van az iráni kettős földrengésnek. Ez azt jelenti, hogy valamivel kevesebb az áldozatok száma a korábban közölteknél.
Musztafa Muhammad Nadzsar miniszter azt is közzétette, hogy a földrengések sújtotta térség 600 falujának fele 40--100 százalékban romba dőlt. A szombati két nagy -- egy 6,3 és egy 6,4-es erősségű -- rengés óta több mint 80 utórengés volt az országrészben.
Az Egyesült Államok részvétét nyilvánította ki a természeti csapás miatt. Jay Carney fehér házi szóvivő azt mondta: ''Készen állunk rá, hogy segítsünk ebben a nehéz időszakban”. Mivel Washington és Teherán nem áll diplomáciai kapcsolatban egymással, azaz az iráni atomprogram miatt éles ellentét van köztük, ezért az amerikai vezetés szándékosan az iráni népnek ajánlotta fel a segítséget.
Irán leghűségesebb szövetségesének, Szíriának az elnöke, Bassár el-Aszad is részvétét fejezte ki iráni kollégájának, Mahmúd Ahmadinezsádnak a természeti csapás miatti együttérzése jeléül.

Hatalmas erejű tájfun Kínában

Heves esővel, áradásokkal és erős széllel csapott le a Hajkuj tájfun Kínára. A természeti katasztrófa miatt csaknem kétmillió embert evakuáltak az ázsiai országban. Sanghajból, a kelet-kínai metropolisból a közeledő tájfun hírére 374 ezer embert költöztettek biztonságosabb helyre. A szomszédos Zhejiang tartományba a hajnali órákban 150 kilométeres óránkénti átlagsebességgel érkezett meg a Hajkuj. A tartományban másfél millió embert evakuáltak, tizenkét járásban pedig megszűnt az áramszolgáltatás. A Hajkuj egyébként nem az első tájfun a térségben az utóbbi időszakban: nemrég két másik is pusztított a kelet-kínai partok mentén, és legkevesebb 23 ember halálát okozták. Kínában összesesen tizennégy tájfun söpört végig ebben az évben.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..