home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Tudományos utánpótlásunkért - hittel és meggyőződéssel
Farkas Zsuzsa
2005.11.22.
LX. évf. 47. szám
Tudományos utánpótlásunkért - hittel és meggyőződéssel

Dr. Csányi ErzsébetOlyan tevékenységi forma bontakozik ki a szemünk láttára a Vajdasági Magyar Felsőoktatási Kollégium jóvoltából tájunkon, amely eddig ,,hiánycikk-nek számított nemcsak szűkebb pátriánkban, hanem országos viszonylatban is. Kiváltképpen pedig az ifjúság körében. Amíg a műv...

Dr. Csányi Erzsébet

Olyan tevékenységi forma bontakozik ki a szemünk láttára a Vajdasági Magyar Felsőoktatási Kollégium jóvoltából tájunkon, amely eddig ,,hiánycikk-nek számított nemcsak szűkebb pátriánkban, hanem országos viszonylatban is. Kiváltképpen pedig az ifjúság körében. Amíg a művészetek terén viszonylag zavartalanul hallathatták hangjukat az azokat művelők, a tudományos munkával, főként a természettudományokkal foglalkozó szakembereknek és szakemberpalántáknak nemigen volt lehetőségük a bemutatkozásra, munkájuk reprezentálására. Négy év óta követem a diákköri konferencia tevékenységét - többek között a legjobb tanulmányokat felölelő kiadványok nyelvi lektoraként -, s igen-igen jó érzéssel mondhatom: nem is hinné az ember, mennyi nagyszerű, értékes magyar anyanyelvű vajdasági fiatal dolgozik, kutat, alkot a tudományok területén, akik a nagy átlagtól eltérő gondolatpályákon mozogva nagyszerű, új, előrevivő lehetőségekre mutatnak rá, természetesen mentoraiknak, illetve kiváló tanáraiknak és nem utolsósorban dr. Csányi Erzsébetnek, a VMFK elnökének köszönhetően. Vele készült az alábbi beszélgetés.
* Fönnállásának négy éve alatt a VMFK olyan intézményként mutatkozott be, amely összefogja, gondozza és támogatja a magyar tudományos kutatást ,,a jövő nemzedéke körében. Hogyan sikerült/sikerül e nehéz időkben életben tartani?
- A Felsőoktatási Kollégium 2001-ben alakult mint tartományi tudományos-oktatási intézmény. Létre nem hozni vétek lett volna, mert az anyaországi költségvetésből Erdélyben és Szlovákiában már rég működtettek ilyen elitképző, ösztöndíjakat biztosító kollégiumokat, csak mi maradtunk le. Nemcsak a háború miatt, hanem azon destruktív, kártékony erőkonstrukciók hatása miatt is, amely a vajdasági magyar tudományos és szellemi közéleti kánont részben még ma is fogságban tartja. A kollégium egy ösztöndíjazási és tutoriális képzési forma alapján három évig foglalkozik egy kollégistával, s az idén már az 5. nemzedéket vettük fel. Tevékenységünk szakmai színvonalát a szerveinkben helyet foglaló akadémikusok, egyetemi tanárok és kutatók szavatolják, akik mind nagy tenni akarással próbálnak hozzájárulni ahhoz, hogy kissé korrigáljuk felsőoktatási intézményrendszerünk csorbáit a nemzetiségi képzés terén. A magyar nyelvű felsőoktatás szempontjából az Újvidéki Egyetem nagyon elhanyagolt, gyomos kertre hasonlít. Fő célunk, hogy elősegítsük a vajdasági magyar tudományos utánpótlás tervszerű nevelését, és hogy megkíséreljük kiküszöbölni a vajdasági magyarságnak (hallgatóknak és tanároknak) a felsőoktatási intézményekben való aránytalan képviseletét. Az idén elballagó nemzedék 10 kollégistájából 7-en már posztgraduális képzésen vannak, hárman az egyetemen dolgoznak.
* Immár negyedik alkalommal rendeztétek meg a múlt hét végén a VMTDK-t, ezúttal Szabadkán. Milyen célból és megfontolásból?
- A VMTDK célja, hogy folyamatos tudományos és művészeti fórumot teremtve serkentse a felsőoktatási diáktudományos kutatómunkát, ösztönözze a kiváló egyetemi hallgatók tudományos igényű, innovatív tevékenységét, hozzájáruljon a fiatalok társadalmi érvényesüléséhez és általában a vajdasági magyar tudományos közélet fellendítéséhez. A VMTDK-ra a Kárpát-medence minden régiójából érkeznek meghívott résztvevők - kialakítván ezzel az ifjúság egyik közép-európai tudományos műhelyét.
A tanácskozás nyelve magyar. A VMTDK különleges jelentőségű azért is, mert a magyar szaknyelv felértékelésére, igényes közéleti gyakorlására ösztönöz, miközben hallgatóink túlnyomórészt szerb nyelven végzik felsőfokú tanulmányaikat.
* Akikre munkátokban számíthattok, támaszkodhattok?
- Az idén a szabadkai Közgazdasági Kar nemcsak a házigazda szerepét vállalta fel, hanem egyik védnökünkké is előlépett. A támogatásokat minden évben úgy kell összegyűjtögetni, összepályázgatni, mert mindenhonnan csak szerény és esetleges résztámogatásra számíthatunk: a Tartományi Oktatási és Művelődési Titkárságtól, a magyar Oktatási Minisztériumtól, az Illyés Közalapítványtól. A VMTDK vándorrendezvény, és kísérőprogramjaival megmozgatja a színhelyként választott város művelődési életét, abból merít, amit ott a fiatalok legjobb teljesítményként fel tudnak mutatni. Emellett az adott város önkormányzata, polgármestere is mindig vendégül látja az értelmiség új nemzedékét.
A VMTDK létrejöttéhez azonban az igazi, felbecsülhetetlen támogatás azoktól érkezik, akik önkéntes munkával, eszmei-szakmai-tudományos-erkölcsi hozzájárulással dolgoznak velünk együtt következetesen, immár négy éve, s ezek az újvidéki Dániel Print Nyomda és Kapitány Attila. Közösen alakítottuk ki a konferencia nyomtatott világának arculatát, a plakátok és a TDK Könyvtár színvonalát. Meggyőződésem, hogy ez nemcsak egy külsőséges dolog, hanem a lehető legtöbbre kötelez mindannyiunkat. A TDK Könyvtárnak eleddig 4 vaskos kötete látott napvilágot mint válogatás az eddigi legkiválóbb munkákból. Mindehhez - csak a legfontosabb tényezőket említve - hozzá kell tennem, hogy a tudományos bizottság elnökének, dr. Gaál Ferenc egyetemi tanárnak, a VMTA levelező tagjának a hozzájárulása nélkül sem jönne létre a rendezvény.
A konferencia 110 résztvevője közül 54 itthon tanul, 21 pedig Magyarországon, a többiek (35-en) külföldiek. Összesen 97 munkát mutattak be.
* Milyennek látod a vajdasági magyar tudományos ,,utánpótlás ügyét, és egyáltalán van-e remény arra, hogy a Magyarországon és Európa más államaiban tanuló kiváló diákok egyszer majd visszatérnek hozzánk, itt segítenek a dolgok előrevitelében?
- Arra kell törekednünk, hogy újabbak ne menjenek el, hogy itt alakítsunk ki egy olyan kultúramodellt, amely itthon is szabad hangzást enged a tudás regisztereinek. A VMTDK épp ezt szeretné serkenteni, a teremtőmunkának a szabadságát, olyan játékot, amelyben az az elkápráztató, hogy a játék szabályai a szemünk előtt jönnek létre, mi teremtjük meg őket. Nagyon fontos, hogy a vajdasági magyar kultúra kontextusából ne hiányozzon az ilyenfajta beszédmód és megnyilatkozási forma, legyen ez intellektuális igényességünk nyilvános rituáléja, kulturális hovatartozásunk egy sajátos jegye.
A modern társadalom különben is a tudás-hatalom párosára épül, az erről szóló diskurzust kell kitermelnünk, szimbólumokat, normákat telepítenünk köré. Az ebbe való befektetés meg fog térülni. A VMTDK-ban mint szimbólumban rengeteg izgalmas információ rejlik, az ÚJ föltérképezésének sok-sok lehetősége.
A VMTDK nem vonzana egyre több jelentkezőt, ha nem volna fontos a fiatalok számára, hiszen itt szakemberként tapasztalhatják meg önmagukat, és átvehetik a másik teremtő tapasztalatát. Nagyon reméljük, hogy a fiatal értelmiségi elit kulturális attitűdjét és cselekvéskultúráját az ilyen konferenciák emléke jelentősen befolyásolja. Identitásunkat a tudásunk hordozza. A kollektív identitás pedig a közös tudásban és a megosztott emlékekben van.
Reméljük, hogy a VMTDK-nak e négy év folyamán sikerült valamit elérnie az összetartozás kódolásában, egy közös szimbólumrendszer használatában, egy rituálé kialakításában. Az pedig már helyzetünkből fakad, hogy kultúratudatunk, kulturális reflexiónk csak még élesebbé válhat a körülöttünk levő kulturális pluralizmusban. Gondolom, hogy ennek vidám tudata hatott át bennünket a IV. VMTDK során...

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..