home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Trendelőrejelzés
Salvai Samona
2018.02.03.
LXXIII. évf. 4. szám
Trendelőrejelzés

Az év végi leárazások még véget sem értek igazán, azt viszont már hónapok óta tudjuk, hogy az új év első felében milyen trendek fogják meghatározni a ruhaboltok kínálatát.

Amint az őszi divatheteken elénk tárulnak a következő szezon kollekciói, a szakmai sajtó konzultálni, értékelni, összegezni kezd. A legmeghatározóbb lapok értékeléseire hagyatkozva pedig most mi is összegyűjtöttük, melyek lesznek azok a trendek, amelyek semmiképp sem fogják elkerülni a figyelmünket a következő fél évben.

 

Flitterek

Önmagában azt állítani, hogy a flitterek és a csillogás nagy szerepet kap az idei tavaszi-nyári szezonban, csak enyhe kifejezés. Kivétel nélkül minden divatfővárosban győzedelmeskedik a ragyogás — Tom Fordtól, Marc Jacobsontól kezdve a Guccin és a Dioron át a Chanelig mindenhol felbukkan. A legjobb pedig, hogy nem csak alkalmi viseletként értelmezendő. A tervezők a hétköznapok egyszerűségébe is belevitték. Éppen ezért érdemes kísérletezni, és olyan darabokkal is kombinálni, amelyek talán korábban soha nem fordultak volna meg a fejünkben.

 

Pasztellszínek

Mindegy, hogy lila, pink, rózsaszín, citromsárga vagy tojáshéjkék, egy biztos, a színek legkellemesebb árnyalatait láthatjuk az idei kollekciók palettáját végigpásztázva. Attól függetlenül azonban, hogy pasztellszínekről beszélünk, nem szükséges azonnal lágy, nőies romantikára gondolnunk. Minden csupán azon múlik, hogyan kombináljuk ezeket a színeket, milyen ruhadarabokat választunk, és ezáltal milyen hatást érünk el. Szakadjunk el egy picit a hagyományosabb, komfortosabb elképzelésektől, és bátran boruljunk tetőtől talpig fagyiszínekbe!

 

Kockák

A kockás minta egyike azoknak a klasszikusoknak, amelyeket szimplán csak megtartunk, vagy amelyekhez folyamatosan újabb értelmezéseket adunk. Balenciaga hatalmas, oversize szabású kabátokkal állt elő, Victoria Beckham egy hagyományosabb formavilágot hagyott neki, Sonia Rykiel nyári, romantikus, nőies viseletként gondolkodott róla, a Burberry pedig olyan sapkák formájában interpretálta, amelyek valószínűleg pillanatok alatt beszivárognak minden fast fashion márka kínálatába.

 

Műanyag

Valószínűleg nem az időjárási viszonyok miatt esett a választás a vízálló műanyagokra, viszont a kiszámíthatatlan éghajlati körülmények sem akadályozhatják meg, hogy a szezon legtrendibb darabjait magunkra öltsük. A műanyag felületek széles körű használata különösen meghatározó trendje a szezonnak. A legkülönbözőbb módokon, formákban és színekben vitte kifutóra a Chanel, Isabel Marant, Burberry, Topshop, Calvin Klein és például a Fendi is.

 

Rojtok

Mindent összevetve, valószínűleg a rojtos elemek visszatérése idézte elő a legnagyobb meglepetést az összes trend közül. A legutóbbi próbálkozásokkal ellentétben most egy jóval frissebb, szofisztikáltabb, illetve erőteljesebb szerepet és értelmezést kapott. Beépítette kollekciójába a Céline, a Bottega Veneta és a Loewe is. Saint Laurent rojtos csizmáit pedig már Rihannán is láthattuk — ezzel is megerősítve, hogy valóban érdemes lesz figyelmet szentelni ennek a trendnek.

 

Határozott színek

Ami a színvilágot illeti, ahogyan erre már a pasztellek említésekor is reflektáltunk, határozottságra számíthatunk. Vibráló színek és izgalmas színkombinációk töltötték meg a kifutókat, így garantált, hogy mindenki számára akad olyan árnyalat, amely közelebb áll az ízléséhez.

 

Transzparencia

Nem egészen új keletű trend. Az utóbbi években is többször, illetve többféle formában előkerült, az idén azonban mintha egy fokkal szofisztikáltabb, elegánsabb, ám továbbra is sokat sejtetető és megmutató értelmezésben gondolkodtak volna a tervezők. Kabátok, ruhák, szoknyák — nincs olyan ruhadarab, amely kimaradna a sorból. Ami miatt pedig érdemes még egy esélyt adnunk a trendnek (ha a korábbiakban esetleg mellőztük volna), az az igényesebb megfogalmazás, mellyel ezúttal szélesebb körben is találkozhatunk.

 

Fodrok

A fodrokkal hasonló a helyzet, mint a rojttal. Kétféleképp jelenhetnek meg: iszonyatosan igénytelenül vagy elegánsan és izgalmasan. Az olyan divatházak kifutóiról lecsorogva, mint az Erdem, Alexander McQueen, Givenchy vagy Valentino, várhatóan nagyon sokféle minőségben meg fognak jelenni, így érdemes adni egy esélyt a trendnek. Persze csakis a jó ízlés és az igényesség szempontjait szem előtt tartva.

 

Hamupipőke-cipők

Ha a tetőtől talpig csillogás számodra túl sok, akkor a csillogós cipők nyújthatnak alternatívát. Egy letisztultabb outfitet is remekül felélénkíthetnek. Ez persze jóval tovább is fokozható. Ezt láthatjuk a Preennél is, mely nőies, lágy esésű ruhákat kombinált zoknival és Mary Jane-cipőkkel. Apropó: a zokni-cipő kombó újra feltűnik, éllovasa pedig nem meglepő módon a Miu Miu lett.

 

Halmozott táskák

Ha te is egyike vagy azoknak, akik nem elég, hogy egy hatalmas táskával indulnak el otthonról, de valószínűleg egy kisebb kézitáska vagy egy vászontáska is ott lóg a vállukon, akkor ez a trend határozottan neked szól. A Chanel, a Dolce & Gabbana és a Gucci is gondolt azokra, akik nem félnek a több több elvétől, és két vagy több táskát is ráadtak a modelljeikre.
 


(Forrás: Harpersbazaar.com)

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..