Traktorok az emberek szolgálatában

Traktorok az emberek szolgálatában

John Deere, New Holland, Massey Ferguson, Claas, Deutz, Belarus, Zetor, Rakovica és még lehetne sorolni az ismertebb traktormárkákat, mivel széles a termékpaletta.

Régebben a parasztember lóval és ökörrel művelte meg a földjét, de ez már a régmúlté, manapság traktorok parkolnak az udvarokban. Ez lehet a jólétnek vagy a jól gazdálkodó, fiatal földműves munkájának a gyümölcse, valójában teljesen mindegy, egy a lényeg: traktorral sokkal könnyebb a munka, és gyorsabb is, ezáltal nagyobb területet lehet megművelni. Több lánc föld plusz több traktor és mezőgazdasági gép egyenlő több anyagi haszon.

A traktorok már a XIX. század elején megjelentek, és gőzmeghajtásúak voltak. Az első benzinüzemű traktor 1892-ben készült el. Az első, belső égésű motorral működő kerekes traktort az amerikai IHC gyár alkotta meg 1907-ben, majd 1912-ben megkezdődött a lánctalpas traktorok gyártása. 1917-től a Ford Fordson néven készített futószalagon traktorokat, alkatrészei a Ford T-modellből származtak. A traktorok lehetnek: kerekesek, lánctalpasak és gumikerekesek, a rendeltetésük szerint pedig megkülönböztetünk eszközhordó, szántóföldi használatra készült és univerzális modelleket. A traktorok a kezdettől szinte ugyanolyanok: elöl van a motortér, mely a kisméretű kerekekkel felszerelt első tengelyen nyugszik, mögötte, a traktor végén a vezetőfülke, illetve a vezetőülés helyezkedik el. A klasszikus traktorok a hátsó tengelyükre kapták a vonóerőt. Az első gépek bordázott fémfelniken gurultak. 1960-ban megalkották az összkerékhajtású traktorokat, melyeknek kerekei egyforma méretűek voltak. A lánctalpas traktorok ugyanolyan kinézetűek, mint a kerekes társaik, csak lánctalp húzódik a gép két oldalán. A gumikerekes gépek 1990-ben terjedtek el. A hagyományos konstrukciójú lánctalpas traktorokon fém helyett gumiból készült, bordázott talp került a járószerkezetre. Előnye a fém lánctalphoz képest, hogy könnyebb, kevésbé zajos, és aszfalton is közlekedhet.

Most pedig néhány szó a legismertebb márkákról.

***

John Deere Vermontban született, és itt kezdett dolgozni is mint patkoló kovács. 1830-ban elhagyta szülőhelyét, ám a családjának megígérte, hogy visszatér, de már egy kis pénzzel. Az új helyen is patkoló kovácsként dolgozott, közben pedig figyelte a földmunkákat végző szerszámokat, melyek öntöttvasból készültek, ezért nehezen haladtak a ragadós talajon. A sár rátapadt az eke alsó részére, és kézzel kellett letisztítani, ami időigényes munka volt, ezért Deere megszerkesztett egy újfajta ekét, mely nem volt más, mint a meglevő eke simára csiszolt változata. A sima felületre nem ragadt a sár, ezért szépen lehetett vele dolgozni. Az ötlete siker aratott, így 1937-ben az ekegyártás lett a következő munkája. 1948-ban már a Mississippi partjára költöztette a gyárat.

1868-ban elhangzott egy mondat, mely mindmáig jellemzi a cég munkáját, ez pedig így szól: „Nem adom a nevem egyetlen ekéhez sem, mely nem olyan tökéletes, mint amilyennek én a tökéleteset gondolom.” Deere vállalkozását Deere & Company néven jegyezték be, s azóta a világ talán legnagyobb mezőgazdasági üzemévé vált. Készítettek itt boronát, kultivátort (ez egy olyan eszköz, amely a föld megforgatása nélkül képes fellazítani a talajt), műtrágyaszórót és aratógépet is. 1919-ben született meg első Deere márkájú, összkerékhajtású traktor, melyet négyhengeres benzinmotor működtet. 1923-ban került piacra a 40%-kal nagyobb vonóerejű D-modell, mely a sárga-zöld színvilágáról lett ismert. Ennek sikere hosszú évtizedekre meghatározta a vállalat fejlesztéseinek irányát.

A gyár termékei immár tizenkilenc országban vezetik az eladási listát. Manapság már a fakitermelők, valamint az építőiparban és a vízgazdálkodásban dolgozók is használnak John Deere-gépeket, viszont a cég kínálatából egyértelműen a traktorok a legjelentősebbek, melyekből eddig nagyjából 1,7 millió darab talált gazdára. A nagy teljesítményű traktorokat az amerikai Waterlooban, a közepeseket a németországi Mannheimban, a kisebbeket pedig az indiai Punéban gyártják. A gépek 70-től 431 lóerő teljesítményűek. A John Deere a minőség legmagasabb fokának szinonimája.

***

1915-ben Henry Ford a fiával, Edsellel traktorgyártásba fogott, mivel az autókészítés terén addigra már igen jelentős eredményeket ért el. Ezt a tudást szerette volna felhasználni az új termék előállításához. Érdekesség, hogy az első traktor tervezésében két magyar mérnök is részt vett, Farkas Jenő és Galamb József. Ford nem a szokásos márkanevet használta, hanem egy újat alkotott meg — ez lett a Fordson. Ford és fia szerették a mezőgazdaságot meg a gépeket, ezért igyekeztek egy tökéletes traktort megalkotni. 1917-ben már tömeggyártás folyt, sőt, a cég az angol és a kanadai piacra is szállított. 1964-től a traktorok a Ford márkanévvel készültek.

1924-ben az oroszok is elkezdték gyártani a saját változatukat, a Fordson-Putyilovec modellt. 1968-ban a Ford megvásárolta az 1895-ben alapított Sperry New Holland nevű vállalatot, mely elsősorban bálázókat és rakodógépeket készített. A mai New Holland lényegében Ford, ráadásul a jól ismert kék színt is továbbviszi. A motorok teljesítménye 300, illetve 400 lóerő. A számítógépes felszereltsége elfogadható, az ára talán egy kicsit magas, viszont a műszaki felszereltsége ellensúlyozza mindezt. Erős, takarékos motor, nagy üzemanyagtartály, ABS és a többi modern technológiai eszköz jellemzi.

***

A Massey Ferguson cég a kezdetektől sikeres gépgyártó, mely nagymértékben hozzájárult a mezőgazdasági traktorok technikai fejlődéséhez. A traktorokban használták elsőként a hárompontos emelőművet, valamint az elektronikus emelőmű-szabályozást. A Ferguson traktorok 69—400 lóerősek lehetnek. A márkát a jó teljesítmény, a komfort és a kitűnő minőség jellemzi. A különféle munkaeszközökkel használva az üzemeltetési költségek alacsonyak. A kevesebb lóerős változatokat kis földterületek megmunkálására, illetve gyümölcsösökben és más ültetvényeken használják. Ezek a modellek csak a teljesítményben különböznek a nagyobb társaiktól, a vezetőfülkében azonban már nem látszik az eltérés, ugyanolyan a felszereltség és a kényelem.

A traktorok meghajtásáról háromhengeres Sisu motorok gondoskodnak 69 és 102 lóerő teljesítménnyel, 3,3 literes hengerűrtartalommal. A háromhengeres motor előnye a kevesebb forgó és kopó alkatrész, valamint a jelentős üzemanyag-megtakarítás. A sebességváltóból többféle változat létezik, így a 24 x 12-es hajtóművet elektrohidraulikus kormányról vezérlő váltó vagy a 24 x 24-es váltó Speed Shift funkcióval, mely lehetővé teszi a fokozatos, gombnyomásra történő váltást. A vásárló dönti el, hogy milyen erős gépet szeretne használni, ezért lényeges tudnia, milyen munkát fog végezni a traktorral.

A nagy teljesítményű modellek 85—400 lóerősek, hathengeresek, illetve a 8,4 literes Agco Sisu Power motorok adják a meghajtásukat. Mivel univerzális traktorokról van szó, a könnyű és nehéz szántóföldi munkát egyaránt gond nélkül elvégzik. Egyszerű és hatékony hidraulikus rendszerük van, mely percenkénti 27 literrel működteti az összes belső rendszert, a 65 liter percenkénti teljesítményű szivattyú pedig az elektronikusan vezérelt hátsó függesztővel teszi lehetővé a 3000 kg emelési kapacitást. Választható a fülkés, illetve a fülke nélküli verzió. A fülkés változat népszerűbb, hiszen a vezető védve van minden szennyeződéstől, és a zaj is a legalacsonyabb mértékre van csökkentve. Az MF traktorok minden országban az élmezőnyben vannak, mind minőség, mind eladás szempontjából, és ez mutatja a népszerűségüket.

***

A Claas traktorok 90 és 400 lóerő teljesítményűek, attól függően, hogy milyen típusról beszélünk. Ezek a gépek csak a ’90-es években kezdték el igazi pályafutásukat, hiszen ez a gyár főleg kombájnokat és kötözőgépeket kezdett gyártani, de azokat a legmagasabb szintre fejlesztette. A traktorjai a Claas Xerion 2000 nagytraktorral kezdtek ismertté válni a mezőgazdasági termelők körében. Ez a típus egyesítette azokat a teljesítményigényeket, amelyeket egy modern traktor tud nyújtani. A lényeges jellemzője a fokozatmentes HM8-as fogaskerék. 2003-ban a gyár bővítette termékpalettáját a standard traktorok körében, és olyan újításokat vezetett be, mint amilyen például a fokozatmentes 2F fogaskerék, a Raba kormánytengelyek, az elektronikus négykerék-kormányzás hat programmal, valamint a forgatható fülke. A magas fokú kényelem, a továbbfejlesztett, könnyű kezelhetőség, valamint a nagy teljesítmény — alacsony üzemanyag-fogyasztással és nagy megbízhatósággal — csak tovább növelte a gép népszerűségét.

A fejlesztések nem szűntek meg, hiszen a versenytársak is folyamatosan újítottak. A gyár 2011-ben új traktorral mutatkozott be, mely már 530 lóerő teljesítménnyel büszkélkedhet. A Claas négyhengeres modelljei rakodómunkára kiválóak, a hathengeresek pedig a nagy húzóerejükkel és a csendes üzemmódjukkal bizonyultak meggyőzőnek.

***

A Minszki Traktorgyár, avagy az MTZ egy Fehéroroszországban működő gépgyártó vállalat, mely elsősorban traktorkészítéssel foglalkozik. A céget 1946-ban alapították, az első modellje az MTZ—2-es volt. Viszont a legismertebb négykerék-meghajtású MTZ traktor, melyet Belarus néven forgalmaztak, 1953-ban hagyta el a gyártósort. Ekkor egy nagy utazás kezdődött, a gépek a világ minden pontjára eljutottak, és azóta is igen népszerűek. Tény, hogy nem a jó megjelenés jellemezte őket, viszont ami a teljesítményüket illeti, arra nemigen volt/van panasz. Az 1953-ban gyártott traktorok még ma is működnek, sőt, a leghidegebb, legzordabb időjárásban is első gyújtásra indulnak. A falvakban még ma is büszkék ezekre a matuzsálemekre, mert manapság már senki sem készít ilyen elnyűhetetlen gépeket.

1995-re a cég 3 millió traktort értékesített. Az új Belarusok a nyugati piacon sötétvörös színűek, a volt szovjet tagállamokban kékek, Türkmenisztánban pedig zöld színben kerülnek piacra. Az első modell egyébként négyhengeres, 55 lóerős, örvénykamrás dízelmotorral készült. 1961-ben beindították az új hátsókerék-meghajtású Belarus MTZ—50 gyártását. A motort — kiviteltől függően — elektromos vagy benzinüzemű indítómotorral lehetett működésbe hozni. A hideg időben való gyújtást izzítógyertyák segítették. Az első kerekek rugózásáról mindkét oldalon zárt házba épített tekercsrugó gondoskodott. A hidraulikus berendezés osztott rendszerű volt, kettős működésű munkahengerekkel, antislip megoldással. Gyártottak fülkés és fülke nélküli modelleket. A fülkés változatban egy borulásvédő csőkerettel tették biztonságossá a vezetést.

Az újabb traktorok maximális teljesítménye csaknem 500 lóerő, az üzemanyagtartályuk pedig 650 literes. A haladási sebességük előre 36, hátra 16 km/h, a tömegük 15, az emelési kapacitásuk pedig 10 tonna. Hazánkban is, és a volt szovjet tagállamokban is ez a legnépszerűbb munkagép.

***

A Zetor egy közép-európai traktormárka, mely Brnóban született, egy vasöntödében. 1946-ban gördült le az első Zetor 25 típusjelzésű traktor, és ezzel elindult egy ma is ismert márka sikeres pályafutása. Az erőforrás dízelüzemű volt, kéthengeres, négyütemű vezérléssel. A gyártás 1961-ig tartott, majd következtek az újabb modellek, a Zetor 4011 négyhengeres motorral és 53 lóerővel, majd a Zetor 5511. Számos újítás jellemezte őket, mint például az új biztonsági fülke, összkerékmeghajtás, 4 WD, kettős fék. Mindegyik fejlett technológiával készült, és bizonyították tartósságukat, az áruk pedig vonzó volt, így nagyon népszerűvé váltak. 1968-ban elkészült a Zetor UR II, ismertebb nevén Crystal, a maga 160 lóerejével. A fejlesztések gőzerővel folytak, volt itt világszintű elismerés is a hidraulikus rendszer működéséért, melynek lényege, hogy felhasználja a függesztett eszközök súlyát, és áthelyezi a traktor kerekeire, ezáltal növeli a vonóerőt. A ’90-es években a nagyobb teljesítmény fokozására megalkották a motor-turbófeltöltőt. Ekkor alakult ki az új Zetor-arculat. Modern külső jellemezte, mely a legömbölyített formákat eredményezte, továbbá nagy átalakításon ment át a motor, az erőátvitel és a hidraulika. 2002-ben a cseh traktorból szlovák lett, tehát tulajdonosváltás is végbement. Az új termék a Forterra nevet kapta, hathengeres és 120 lóerős motorteljesítményével. Az elődjeihez hasonlóan a tartósság, az alacsony üzemeltetési költség és a kényelem jellemezte. A nyugati piacon is elismerés övezte a Zetort, mivel bármilyen terepen elvégezte a rábízott munkát, a meghibásodások száma elenyésző volt, így ezzel nem került hátrányba a nagy vetélytársakkal vívott állandó harcban.

***

Az IMT egy nagyon ismert traktormárka a hazai mezőgazdaságban. A régi Jugoszlávia területén közkedvelt volt tartóssága és megbízhatósága miatt. A kövekkel borított terepen ugyanúgy elvégezte a szántást, talajlazítást, mint a homokos részeken, csupán a munkaórában volt különbség, de hát ez természetes. Ez a traktor nagyon elterjedt volt a mezőgazdasági munkával foglalkozók között, a több típus közül mindenki a pénztárcájához mérten választott. Voltak olyanok, akik a kevesebb lóerős modellel is elboldogultak, mások pedig a legerősebb gép mellett döntöttek, mivel nekik több megművelendő földterületük volt. Tehát mindenki választott, és az emberek meg voltak elégedve, mert a gépek dolgoztak, és munka után megtisztítva beálltak velük a kocsiszínbe. Ezért az 1970-ben készült traktorok még ma is használatban vannak.

A gyár eleinte a megvásárolt licenc alapján Massey Ferguson-traktorokat készített, és csak 1970-ben kezdte el gyártani az IMT 575-ös típust. Az IMT 533-as egy nagyon jól összerakott gépnek számított, fülke nélküli kivitelben a legnagyobb számban használták és értékesítették. Az 533-as és az 539-es könnyen vezethető, mozgékony volt, és sok munkaeszközt tudtak hozzájuk kapcsolni. Az első 533-as motorteljesítménye 35 lóerőt tett ki, majd következett a 39 lóerős változat IMR M33/T motorral és IMT 539 típusjelzéssel. Az első nagyobb felújításra, illetve szervizelésre 4000—6000 munkaóra után került sor. A traktor hossza 2972 mm, szélessége 1625 mm, magassága 1372 mm, tömege (üzemanyaggal) 1440 kg. A motor háromhengeres, négyütemű, dízelüzemű 33/T-LP. 2009-ben bemutatták az IMT 2000 sorozatot, mely magában foglalja az IMT 2050, 2065 és 2090-es modellt. A gyártás nagyon sokszor megállt, a tulajdonosok sajnos szinte állandóan váltakoztak, mivel az államnak nem volt érdeke fenntartani egy ilyen híres és nagy múltú üzemet. Sok esetben a vállalat fennmaradása is megkérdőjeleződött. 2012-ben a cég már újabb modellekkel mutatkozott be, melyeket modern külső és műszaki megoldások, több lóerő, tízfokozatú váltó, valamint szervokormány jellemzett. A gyár lassan ugyan, de halad az újítások irányába, és remélhetőleg nem fog megszűnni.

***

Az első DEUTZ traktor 1927-ben gördült ki a gyárból, azóta pedig már bejárta a világot. A legforróbb és a leghidegebb tájakon egyaránt megbízhatóan teljesít, a német precizitás méltó képviselője. A néptraktor mindössze 14 lóerő teljesítménnyel született meg, illetve egyhengeres, vízhűtéses, dízelüzemű motorral. A nagy erejének köszönhetően gyorsan közkedveltté vált, rengeteget eladtak belőle. 1968-ban a cég neve DEUTZ-FAHR lett, a hozzátoldott rész egy másik vállalatot takar, mely mezőgazdasági gépek gyártásával foglalkozott. A FAHR-ban az első traktor 1938-ban készült el, F22 modelljelzéssel. 22 lóerős, kéthengeres DEUTZ dízelmotorral volt meghajtva, viszont a két gyár egyesüléséig harminc évet kellett várni, a jól ismert felirat, a DEUTZ-FAHR csak ezután került a traktorokra. A fúzió beindította a fejlesztéseket, ennek köszönhetően pedig piacra került a közös erőgép is, mely fejlettségben megelőzte a korát. Az összkerék-meghajtású, szinkronváltós, kényszerkenéses rendszerű, elektrohidraulikus emelőmű-szabályzású DX modell a 80—200 lóerő teljesítmény kategóriában vált ismertté.

A DEUTZ-FAHR gyárban a hatos, hetes, kilences szériák kerülnek gyártásba, akár 500 lóerő teljesítménnyel is. Egy traktor összeszerelése 16 órát vesz igénybe, de a 700 méter hosszú szállítószalag folyamatosan működésben van, mert ki kell elégíteni a keresletet. Némely traktor 500 lóerős teljesítménye erőt, dominanciát tükröz a nagy erőgépek kategóriájában. Hazánkban is ismert márka, sokan használják a modern vonalai, a könnyű kezelhetősége és a megbízhatósága miatt.

Azoknak a fiataloknak, akik a falvakban maradtak, mert így képzelik el a jövőjüket, nagy szükségük van ezekre a traktorokra, hiszen ez a munkaeszközük. Becsüljük meg erőfeszítésüket, hiszen nekünk termelik meg a zöldséget, gyümölcsöt, gabonát.

Erőt és jó egészséget kívánunk ehhez a nehéz munkához!

Képgaléria

Cikkünk további képei

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Mérföldkő rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Traktorok az emberek szolgálatában
Mérföldkő
  • Lábadi Loránd
  • 2019.06.12.
  • LXXIV. évfolyam 23. szám
Traktorok az emberek szolgálatában
Mérföldkő
  • Lábadi Loránd
  • 2019.05.29.
  • LXXIV. évfolyam 21. szám
Facebook

Támogatóink