Továbbra is ragaszkodunk az elveinkhez

Továbbra is ragaszkodunk az elveinkhez

Vajdaság politikai helyzetét hosszú ideje bizonytalanság jellemzi. Az utóbbi néhány évben szinte nem volt olyan hét, hogy ne került volna szóba a kormányátalakítás szükségszerűsége. Ráadásul mind a koalíciós partnerek, mind az ellenzéki pártok eltérő módon képzelik el a kormány jövőbeli összetételét. A tartomány helyzetéről Egeresi Sándort, a Vajdasági Magyar Szövetség tartományi frakcióvezetőjét kérdeztük.

* A nyár közepén kezdődtek a legújabb kormányátalakítási tárgyalások. A VMSZ azonban nem szavazott a tartományi kormány új összetételére. Mi volt a döntés konkrét oka, koalíciós partnerként miért nem támogatták a kormányátalakítást?

— Ezzel kapcsolatban talán azt a legfontosabb kiemelni, hogy a VMSZ valójában nem volt bevonva ezekbe a tárgyalásokba. Mi ezt furcsának is találtuk, főként azért, mert sohasem követeltünk új pozíciókat, csupán ragaszkodtunk, illetve ragaszkodunk a kormányalelnöki, továbbá az oktatási, kisebbségi és közigazgatási titkári tisztséghez. Ezzel szemben más pártok pusztán a saját ambícióikat szem előtt tartva zsarolni próbálták a VMSZ-t a kormányátalakítással kapcsolatban.

* Pásztor István házelnök szerint értelmetlen volt az új kormányátalakítási próbálkozás. Mint fogalmazott, pártja nem szeretne bársonyszékekről folyó alkudozásba bocsátkozni. Bojan Pajtić tartományi kormányfő viszont nehezményezte a VMSZ döntését. Ehhez csatlakozott Bojan Kostreš, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga alelnöke is, aki szerint a VMSZ nem képviselhet egyszerre egymástól eltérő politikát a köztársasági, valamint a tartományi parlamentben.

— Finoman fogalmazva bizonyos pártok, illetve politikusok nincsenek tisztában a nemzeti közösségek és kisebbségek helyzetével. Annak érdekében, hogy egy nemzeti közösség, közöttük a vajdasági magyarság eredményesen tudja érvényesíteni kisebbségi jogait, illetve hogy eredményesen tudjon küzdeni saját fennmaradásáért, elkerülhetetlen, hogy a hatalom minden szintjén képviseltesse magát. Ez az, amit nem tudnak, vagy nem akarnak megérteni. Ehelyett különféle ultimátumokat fogalmaznak meg a VMSZ irányába. Mi a tartományban tizennégy esztendeje elvszerűen politizálunk, mindig is megbízható partnerként képviseltük a vajdasági magyarságot és a regionális érdekeket. Szóval minket nem lehet azzal vádolni, hogy csak a saját közösségünkkel foglalkoztunk, hiszen mindig legalább annyira kiálltunk Vajdaság érdekei mellett is.

* A Tartományi Képviselőház nemrég szavazta meg az idei költségvetés módosítását, mely csaknem másfél milliárd dináros csökkentést irányoz elő. Mit kell pontosan tudnunk a módosított költségvetésről?

— Mivel az utóbbi időben az állami költségvetésen belül is egyértelmű megszorításokra került sor, a tartományi költségvetés csökkentése is elkerülhetetlenné válhat. Vajdaság valójában rákényszerült a költségvetés módosításra. A gazdasági válság az egész országot sújtja, ezért Vajdaság sem függetlenítheti magát az eseményektől. Mindenféleképpen alkalmazkodnunk kell a körülményekhez, a jelenlegi köztársági költségvetési struktúra ugyanis rendkívül kis mozgásteret nyújt a tartomány számára. A költségvetési megszorítások sajnos mindenkit érintenek, elsősorban az egyszerű polgárokat, ezért mindenképpen nehéz időszak vár ránk. Ezeket a népszerűtlen intézkedéseket azonban meg kellett lépni annak érdekében, hogy belátható időn belül, tehát egy-két év múlva kilábalhassunk a válságból.

* Ön a Kék Duna Alapítvány elnökeként a közelmúltban átnyújtotta a hagyományos Tolerancia Díjakat. Az idén három személy részesült elismerésben, miért éppen rájuk esett a választás?

— Fontos kiemelnem, hogy a Tolerancia Díj egy egyedülálló kezdeményezés, nemcsak Szerbiában, hanem a Duna menti régióban is. A Kék Duna Alapítvány egyébként egy öt tagból álló szakkollégium, mely minden esztendőben döntést hoz az elismerés odaítéléséről. Az idén Rodoljub Šabić, a közhasznú információk biztosa, Mihal Ramacs újságíró és a bajsai helyi közösség részesült a kitüntetésben. A díj elsősorban azért fontos, mert felhívja a figyelmet a társadalmunkban jelen levő előítéletekre. Ezeket a jelenségeket szeretnénk a jövőben megszüntetni. Annál is inkább, mert a közösség, melyben élünk, nemcsak gazdasági, hanem erkölcsi válságban is van. Az idei év kitüntetettjei munkásságukkal pontosan a fentiekben említett cél eléréséért dolgoztak. Az itt élő népek és közösségek békés együttélését segítették, illetve segítik elő nap mint nap. Egyszóval az elismerés jó kezekbe került.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Interjú rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Facebook

Támogatóink