home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
További sok Sikolyt!
(Tha)
2004.12.29.
LIX. évf. 52. szám
További sok Sikolyt!

Sándor Zoltán, Tóth Béla és Bába ZoltánÚj irodalmi és művészeti folyóiratot jelentettek meg MuzslyánFennállásának tizenkét éve alatt több érdekes kezdeményezése volt a muzslyai Sziveri János Művészeti Színpadnak. Igaz, hogy a Muzslyai Narancs című újságjuknak csak két száma jelent meg, de a...

Sándor Zoltán, Tóth Béla és Bába Zoltán

Új irodalmi és művészeti folyóiratot jelentettek meg Muzslyán
Fennállásának tizenkét éve alatt több érdekes kezdeményezése volt a muzslyai Sziveri János Művészeti Színpadnak. Igaz, hogy a Muzslyai Narancs című újságjuknak csak két száma jelent meg, de a Bábel esszépályázatot hét, a verspályázatot pedig kilenc alkalommal sikerült kiírni és lebonyolítani. A verspályázat folytatását is tervezik, de az eddigiektől eltérő formában. Az elképzelések szerint csak egy díj lenne, vállalnák a legjobb ifjú költő első kötetének megjelentetését. Ez a jövő, a jelen viszont a Sikoly című irodalmi és művészeti folyóirat, amelynek nemrégiben mutatták be az első számát.
Sándor Zoltán főszerkesztő, aki egyben a Sziveri János Művészeti Színpad elnöke is, a következő gondolatokkal zárja bemutatkozó széljegyzetét: ,,A Sikoly szerény próbálkozás az egymagukban sikongók elefántcsonttornyainak a lerombolására. Ez is, mint sok más hasonló kezdeményezés, már a kiindulópontban elzárkózik attól, hogy világot váltson, de ettől függetlenül megváltoztathatja azokat, akik készek együtt sikoltozni velem/velünk. A változásokat ott kell kezdeni, ahol mindannyian a legjobban tehetjük - önmagunkon, önmagunkban. És ezt mindenki másképp csinálja...”
Az első számában Heinermann Péter összeállításában egy tanulmány olvasható Sziveri Jánosról, aki az idén márciusban lett volna ötvenéves, valamint öt verset a költő opusából. A Magyar irodalom című fejezetben Nettitia K. Froese, Tóth Béla, Lénárd Róbert, Szögi Csaba és Nagy Farkas Dudás Erika prózája, Sáfrány Attila esszéje, Horváth Zsolt, N. Czirok Ferenc, Rácz László és Kónya-Kovács Otília verse kapott helyet. A szerb irodalom képviseletében Bába Zoltán és Perica Markov mutatkozik be Sándor Zoltán fordításában. A világirodalmi részt Charles Bukowskinak szentelték, a Zene és film rovatban Rózsa Róbert Király Ernő zeneművészről, valamint David Cronenberg kanadai filmművészről értekezik. A képzőművészeti oldalakon Rácz László muzslyai grafikusra emlékeznek, aki tíz évvel ezelőtt hunyt el. Csak 28 éves volt a temerini TAKT második generációjának egyik legtehetségesebb felfedezettje, aki 1990-ben Biró Miklós-díjat kapott. Róla N. Czirok Ferenc, Tóth Lívia és Kónya-Kovács Otília írt. A folyóiratot teljes egészében Rácz László alkotásaival illusztrálták.
A megjelentetést a Tartományi Előírásügyi, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségügyi Titkárság, a nagybecskereki Agroprodukt Rt., a muzslyai Rock Caffé Club Zeppelin, valamint a Zeppelin Rádió, továbbá a temerini Pázmány Péter Diákklub és a muzslyai Sisi Market támogatta, bemutatójának költségeit a muzslyai helyi közösség tanácsa fedezte. A tervek szerint évente négy számot adnának ki, ami természetesen az anyagiaktól is függ. Az első szám terjesztése folyamatban van, az érdeklődők a könyvtárakban kereshetik.
Az összejövetelen a szerzők közül jelen volt Nagy Farkas Dudás Erika, Sáfrány Attila, Horváth Zsolt, Tóth Lívia, Rózsa Róbert, Bába Zoltán, Tóth Béla, N. Czirok Ferenc és Sándor Zoltán. Fellépett még Lábadi Csilla és Juhász Irma, akik Sziveri János verseit adták elő.
A folyóirat bemutatója előtt a Sziveri János Művészeti Színpad tagjai koszorút helyeztek el Rácz László sírján a muszlyai temetőben.
A szerő fotója

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..