home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Torontálvásárhelyen is megtört a jég!
Martinek Imre
2010.03.24.
LXV. évf. 12. szám
Torontálvásárhelyen is megtört a jég!

Az alkalmi vegyes kórus fellépéseRendhagyó irodalmi teadélután keretében a torontálvásárhelyi református egyházközség gyülekezeti otthonában március 14-én, a József Attila Művelődési Otthonban pedig március 15-én tartottak alkalmi ünnepséget 1848-ra emlékezve címmel. Idestova hetven év után...

Az alkalmi vegyes kórus fellépése

Rendhagyó irodalmi teadélután keretében a torontálvásárhelyi református egyházközség gyülekezeti otthonában március 14-én, a József Attila Művelődési Otthonban pedig március 15-én tartottak alkalmi ünnepséget 1848-ra emlékezve címmel. Idestova hetven év után, vagyis a település ''felszabadulása” utáni történelmében első ízben hozták tető alá március idusán ezt a rendezvényt. Az esemény a legmerészebb várakozást is felülmúlva szinte zsúfolásig töltötte meg érdeklődőkkel a helyi Kultúrház emeleti kistermét. Az egybegyűltek között ott voltak a falu elöljárói, a közéletben szerepet vállaló értelmiségiek, lelkészek, az iskola magyar tagozatainak felsős diákjai, de eljött a település számos polgára is, akiben a meghívó a nemzeti öntudat húrját is megrezegtette.
A rendezvényt a József Attila Művelődési Otthon irodalmi szakköre szervezte Mérges Eszter, valamint Nyíregyházi Elvira koordinálásával. Szemelvények hangzottak el a korabeli krónikák helytörténeti feljegyzéseiből is, szépemlékű debellátsi őseink megpróbáltatásairól, melyeket a forradalom idején tett szín- és hitvallásuk miatt szükségeltetett elszenvedniük. Felléptek a szakkör versmondói, az alkalmi vegyes kar, a Kéknefelejcs énekcsoport. Régmúlt idők harctereinek hevességét idézte a furulyaszó, Petőfi és Wass Albert versei egy régi márciusra emlékeztettek. A búcsúszó helyett végül a honfoglalási dallamban megfogalmazott üzenet röppent sólyomszárnyon a magasba és az az érzés, hogy immár Torontálvásárhelyen is megtört a jég!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..