home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Törölték a titkosítást
(o. i.)
2010.05.05.
LXV. évf. 18. szám

HALÁLLAL FENYEGETIK TADIĆOT. Múlt kedden a Facebook közösségi portálon jelent meg a ,,Tadić, hiába a páncélozott Merci, ha kinyitod az ajtót, mesterlövész vár rád' nevű csoport, melyhez rövid idő alatt 200 személy csatlakozott. Délutánra a csoportot törölték a portálról, a belügyminisztér...

HALÁLLAL FENYEGETIK TADIĆOT. Múlt kedden a Facebook közösségi portálon jelent meg a ,,Tadić, hiába a páncélozott Merci, ha kinyitod az ajtót, mesterlövész vár rád' nevű csoport, melyhez rövid idő alatt 200 személy csatlakozott. Délutánra a csoportot törölték a portálról, a belügyminisztérium azonnal nyomozásba kezdett, és bejelentette: az USA igazságügyi minisztériumához fordul segítségért, mert nélküle nem kaphatnak adatokat a Facebooktól. Néhány hete már kapott halálos fenyegetést Boris Tadić - de a belügyminiszter, az igazságügy-miniszter és a gazdasági miniszter is. Megszigorították az őrzésüket, az üzeneteket akkor a Darko Šarić-ügyhöz kötötték. A montenegrói illetőségű, Szerbiában ,,üzletelő' drogbárótól tavaly októberben a szerbiai és az amerikai különleges egységek együttműködésével majd 3 tonna kokaint koboztak el - megakadályozva, hogy a drog Uruguayból Európába kerüljön. A szökésben levő alvilági főnök ellen Szerbiában vádat emeltek, majd elkezdődött vagyonának ideiglenes elkobzása: februárban Belgrádban és Újvidéken több lakását foglalták le, március első napjaiban Kamenicán a 400 négyzetméteres luxusvilláját, a múlt héten pedig Újvidéken a Šarić pénzein vásárolt Putnik és Vojvodina Szállodát, és három éttermet, köztük a Sečuánt...
KEZDåDIK AZ AUTÓPÁLYA ÉPÍTÉSE. Kezdődik a 10-es korridor Horgos és Újvidék közötti 110 kilométeres szakaszának az építése, valamint a Szabadka és Kelebia közötti kerülőút kiépítése. Utóbbi munkálatainak a megkezdésén a múlt kedden jelen volt Milutin Mrkonjić infrastrukturális miniszter, aki a 10-es korridor Horgos-Belgrád szakaszával kapcsolatban kijelentette: ,,higgyenek nekem, ez a szakasz jövő év május 1-jéig elkészül'. A számos ígérgetést, és nem egy botrányt megélt autópálya-építési történet ezúttal sem múlhatott el botrány nélkül: lemondott Duško Dražić, annak a Voj-putnak a vezérigazgatója, amely egy neves zágrábi céggel közösen pályázott a kivitelezés elnyeréséért. Lemondása figyelemkeltés, szerinte a pályázat elbírálásakor törvénytelenségek történtek.
1944/45-ÖS KIVÉGZÉSEK: FELOLDOTTÁK A TITKOSÍTÁST! A szerbiai kormány a múlt csütörtöki ülésén döntést hozott: feloldja a titkosítást azokról a dokumentumokról, amelyek az 1944 szeptembere után történt kivégzésekkel kapcsolatosak. Így a dokumentumokból (azokban az esetekben, amelyekben nyilvántartás készült) végre kiderülhet, hogy a vajdasági magyarok és más nemzetiségűek esetében kit hol és hogyan gyilkoltak meg. Ehhez a minden tekintetben áttörést jelentő hírhez kapcsolódik, hogy minap az újvidéki Felső Bíróság rehabilitálta a zsablyai megtorlást elszenvedő négytagú Novák családot! Az Adán élő Szabó Novák Eszer rehabilitációs keresetet adott be a bíróságra az egykor Zsablyán élő családja ügyében - apját 1944 a bevonuló partizánok megölték, édesanyját, őt és a testvérét pedig táborba zárták. Ez az ítélet azért is fontos, mert annak nyomán el lehet indítani az erkölcsi kártérítésre vonatkozó keresetet.
HARMINC ÉVE. 1980. május 4-én hunyt el Josip Broz Tito, a szocialista Jugoszlávia legendás elnöke. Történelmi szerepének tudományos kiértékelése még mindig várat magára.
ÜRÖM AZ ÖRÖMBEN. ,,Szenzációsnak is tekinthető hír' alcímmel lapunk is beszámolt róla, hogy a régiófejlesztési törvény módosítása kapcsán a kormány elfogadta a kisebbségi frakció indítványát, hogy a dokumentumban Ada, Zenta és Magyarkanizsa község az észak-bácskai körzethez tartozzon. Magyarkanizsa önkormányzata a jó hír kapcsán nyilvánosan is köszönetet mondott a szerbiai parlament VMSZ-es képviselőinek, de - úgy látszik - még az ilyen apró lépésekkel elért sikereknek sem örülhetünk felhőtlenül. Vladimir Ilić, az észak-bánáti körzet vezetője kijelentette: Ada, Zenta és Magyarkanizsa mindaddig a nagykikindai körzethez fog tartozni, míg meg nem változtatják az alkotmányt!
,,Ez nem fedi az igazságot, hiszen a közigazgatási körzeteket nemhogy az alkotmány, hanem még a törvény sem szabályozza. Ez egy kormányrendelet. A kormány bármely szokásos csütörtöki ülésén egy tollvonással módosíthatná a közigazgatási körzetekről szóló rendeletét, mint 1992-ben. Itt szó sincs arról, hogy alkotmányt kellene módosítani, hiszen ez politikai akarat kérdése, a rendszámtáblák kérdése pedig a belügyminisztérium fennhatósága alá tartozik. Itt a legfontosabb kérdés az, hogy ezt a belgrádi ellenállást mikor tudjuk legyűrni. Ebben sajnos nincs szövetségesünk' - nyilatkozta a kijelentés kapcsán Pásztor Bálint, a VMSZ parlamenti képviselője, a kisebbségi frakció vezetője, aki szerint minden nehézség ellenére az elmúlt három évben konkrét eredmények is születtek, s a miloševići körzethatárok kezdenek leomlani.
A KETTES SZÁMÚ LISTA. Április 27-én Belgrádban a Központi Választási Bizottság átvette a Magyar Nemzeti Tanács megválasztásán induló második listát, melyet a Demokrata Párt által támogatott Huemntis civil szervezet állított. A listavezető dr. Csengeri Attila sebész főorvos, tartományi egészségügyi titkár. A további jelöltek: Tóth Tamás adai közgazdász, Muškinja-Henrich Anikó jogász, Hadzsi János topolyai újságíró, Úri Csaba újvidéki vállalkozó, Širková Anikó zentai jogász, Máriás Endre zentai újságíró, dr. Tordé László nagybecskereki szakorvos, Borsos Csilla törökkanizsai tanár, Vass Géza szabadkai történész, dr. Kocsik István szabadkai fogorvos, Miskolci Magdolna horgosi újságíró, Szakállas Ottó újvidéki jogász, Halász Béla pancsovai lelkipásztor, Guzsvány Izabella bácskertesi operaénekes, Kiss László nagykikindai autószerelő, Tóth Kornél csókai közgazdász, Tisler-Miklós Noémi nagybecskereki általános orvos, Körmöci Károly magyarkanizsai jogász, Börcsök Ferenc óbecsei újságíró, Árokszállási Stamenković Márta színésznő, Szántó Róbert szabadkai közgazdász, Tóth János bácsfeketehegyi villamossági mérnök, Orovec Valéria moholi osztálytanító, Török Zoltán szabadkai autószerelő, dr. Lódi Gábor szakorvos, Zsíros-Jankelić Anikó zentai tanár, Dér András csantavéri tanár, Gazsó Antal kúlai géplakatos, Raffai Mária magyarkanizsai vállalkozó, Ádám Ferenc temerini gépésztechnikus, dr. Kerepes Zorán bácskossuthfalvi általános orvos, Desmár Mária újvidéki nyugdíjas, Varga Ferenc bezdáni építőmérnök, mgr. Tóth Szilvia, a módszertani tudományok magisztere Szabadkáról.
AZ ÚJVIDÉKI RÁDIÓ GONDJAIRÓL. Az Újvidéki Rádió magyar szerkesztőségének jelentős személyzeti gondjai vannak, melyek megoldásában próbál segíteni a Magyar Nemzeti Tanács. Az intézményt felkereste Józsa László, az MNT elnöke, akit Dani Zoltán felelős szerkesztő és Klemm József igazgatóhelyettes tájékoztatott a gondokról, majd Blažo Popovićtyal, a VRTV vezérigazgatójával tárgyalt a kérdésről. ,,A vezérigazgató vállalta, gondoskodik arról - első lépésként -, hogy az intézményben meghirdetett szociális program során a magyar szerkesztőségből távozók helyét azonnal új, fiatal erőkkel töltsék fel, és így akadályozzák meg a létszámhiány további súlyosbodását. A ház vezetősége a későbbiekben törekedni fog egy ésszerű és fenntartható munkatársi létszám kialakítására. A megállapodás értelmében az MNT és a VRTV vezetősége bizonyos idő múltán újból értékeli a helyzetet és az intézkedések hatékonyságát' - olvasható az MNT közleményében.
TUDOMÁNYOS KITÜNTETÉS DR. KÁICH KATALINNAK. A Magyar Tudományos Akadémia Magyar Tudományosság Külföldön elnöki bizottsága Arany János-éremmel tüntette ki dr. Káich Katalin egyetemi tanárt, a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar dékánját.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..