home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Tornára fel, kismamik!
Cérna Lenke
2017.05.03.
LXXII. évf. 17. szám
Tornára fel, kismamik!

Azok a nők, akik a várandósság alatt sem hanyagolják el a testmozgást, általában könnyebb szülésre számíthatnak, kevesebb fájdalomcsillapítót igényelnek a szülés során, hamarabb épülnek fel, illetve válnak újra fitté, és a mindennapi akadályokat is könnyebben veszik.

A szabadkai kismamatornán jókedv, móka és testmozgás, valamint egészségügyi ellenőrzés várta az anyukákat, akik gömbölyded pocakkal csücsülnek a szőnyegen szombaton, 10 órakor. Amíg ők csevegtek az óra előtt, én találgattam, melyik póló milyen nemű kisbabát rejtegethet. Ám nem is kellett kérdezősködnöm, hamar tudatták velem: az egyik hölgy egyszerre két kislány érkezésére is számít. Az is kiderült, ki hány hete várandós, és néhányan a pocaklakó nevét is megosztották velünk. Mondhatom, rendkívül közvetlen közösségbe csöppentem. A beszélgetést még a zene, illetve Farkas Klaudia szülészeti-nőgyógyászati nővér, a torna oktatója sem tudta könnyen megszakítani.

A torna nyújtózkodással kezdődött: lassú mozdulatokkal és légzőgyakorlatokkal, méghozzá úgy, hogy a kis pocaklakó számára mindez csak egy kellemes ringatózás legyen. Ezután minden kismami egy pilateslabdán foglalt helyet, majd sóhajtások töltötték meg a teret. A légzőgyakorlatoknak ugyanis fontos szerepük van a kisbaba oxigénellátásában, és a szüléskor is hasznosak lehetnek, ezért nem árt már a várandósság 14. hetétől rendszeresen végezni őket. Farkas Klaudia szerint a tornával nemcsak maga a szülés könnyíthető meg, hanem az azt megelőző kilenc hónap is. Megelőzhető a trombózis, a terhességi csíkok elszaporodása, valamint növelhető az ellenálló képesség például a megfázással és a különféle fertőzésekkel szemben. A tornának azonban más előnyei is vannak.

— A női test a terhesség alatt nagy változásokon megy át, a torna pedig segít a fizikai és a mentális egyensúly fenntartásában, valamint felkészít a szülésre, tehát igencsak jótékony hatású. A várandóssággal járó súlyváltozás, hormonális és egyéb panaszok — például derékfájás, ízületi fájdalmak, vizesedés — ellen is nagyon jó „gyógymód” a rendszeres testmozgás — állítja Klaudia.

A kismamik nagyon kitartóan mozgatták át testüket, hiszen tudják, hogy ezzel a babának és maguknak is jót tesznek. A lábgyakorlatok során például, melyeket fekve végeztek, azt kérték, hogy húsz helyett harmincas ismétlésszámmal dolgozzanak. Ám tévedés ne essék: ez a torna nem az intenzív aktivitásról szól, hiszen nincs benne sem kemény izomerősítés, sem ugrálás.

— Átmozgatjuk a nyakat, a vállat, a hátizmokat, a kezet, a lábat és a gátizomzatot is. Az alhas izmainak erősítését viszont céltudatosan hanyagoljuk a várandósság idején. A gátizomzat erősítése különösen fontos, hiszen segíti a vizelési inger kontrollálását, a magzat súlyának megtartását, valamint nagymértékben hozzájárul a könnyebb szüléshez.

Az Alizetics kismamatorna-program Szabadkán 2016-ban az Anahitas Egyesületben kezdődött meg. Ezzel Klaudia egyik gyerekkori álma vált valóra, hiszen mindig is szeretett volna kismamikkal foglalkozni. A tornán kívül a szülésre való mentális, pszichikai felkészülésben is támogatja a hölgyeket folyamatos tanácsadással. A kismamatorna előtt, után, sőt akár közben is kérdezhetnek tőle a várandóssággal és a szüléssel kapcsolatban. Az egyesületben emellett követik a várandós nők egészségi állapotát is, melyről naplót vezetnek. Ez magában foglalja a testsúlymérést, illetve a vérnyomás és a vércukorszint ellenőrzését is. A méréseket dr. Szabó Elvira nőgyógyász is kíséri, és szükség esetén orvosi tanácsokat is ad.

— Igyekszünk figyelemmel, törődéssel felkészíteni a hölgyeket az anyaság örömeire és megpróbáltatásaira, illetve megoldást, választ adni minden felmerülő kérdésükre.

A kismamák lelkét is megnyugtatják a heti három alkalommal megtartott tornán. Minden óra relaxációval ér véget. Ilyenkor a leendő anyukák kényelmesen lefekszenek a szőnyegre, nyugtató zenét hallgatnak, és pozitív gondolatokat ismételgetnek magukban, melyeket Klaudia hangosan is elmond nekik. Ez teszi teljessé a kikapcsolódást, mely után az anyukák megnyugodva és kellemes közérzettel térnek haza pocaklakójukkal együtt.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..