home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Topolya ünnepén
(tv.)
2009.09.16.
LXIV. évf. 37. szám
Topolya ünnepén

A Top-Expot Pásztor Bálint parlamenti népképviselő nyitotta megSzeptember 11-én, pénteken nyitotta meg kapuit a látogatók előtt a Top-Expo Mezőgazdasági Kiállítás és mesterségek vására, amely évek óta hagyományosan része a Topolyai Napok rendezvénysorozatnak. Az idén hatodik alkalommal megs...

A Top-Expot Pásztor Bálint parlamenti népképviselő nyitotta meg

Szeptember 11-én, pénteken nyitotta meg kapuit a látogatók előtt a Top-Expo Mezőgazdasági Kiállítás és mesterségek vására, amely évek óta hagyományosan része a Topolyai Napok rendezvénysorozatnak. Az idén hatodik alkalommal megszervezett kiállítás egy nappal rövidebb volt, mint a korábbi években, de a válságra való tekintettel a szervezők - a topolyai önkormányzat és a Községi Unió - most nem szedtek belépődíjat. A mezőgazdasági középiskola sportcsarnokába és udvarába több mint száz cég és szervezet hozta el portékáját. Az eseményt számos kísérőrendezvény tette tartalmasabbá: volt pálinka-, főző-, kerékpárverseny, azonkívül szakelőadásokat is tartottak, sőt tombolasorsolást is. A Top-Expo ünnepélyes megnyitójára pénteken délben került sor.
Elsőnek Bábi Attila, Topolya polgármestere köszöntötte a vendégeket. Ünnepi beszédében elmondta, hogy a gazdasági válság, a pénztelenség, az ipari termelés leállása ellenére is sikerült megszervezniük a rendezvényt, majd kissé maliciózus hangon folytatta:
- Ha nincs pénz, akkor nincs baj sem. Hát az idén nem volt pénz, így tulajdonképpen a szervezés körül sem adódtak gondok. Topolya több mint kétszáz éve bír vásártartási joggal, és ezzel a jogával mind a mai napig él is. Az idei rendezvényt Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági parlamenti képviselője nyitotta meg. Köszöntőjében elmondta: rendkívül jelentős dolog, hogy a gazdasági válság közepette az idei évben is sikerült megszervezni a kiállítást.
- Ebben az országban sokak számára nagyon jó ürügyül szolgál a gazdasági válság, bár igaz, hogy számos hasonló vásár maradt el az elmúlt hónapokban épp emiatt. Szerencsére a topolyai önkormányzat felismerte ennek az eseménynek a jelentőségét, a Községi Unió pedig megtett mindent annak érdekében, hogy a Top-Expo újra kitárja kapuit - mondta Pásztor.
Az ünnepélyes megnyitó a Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ és a Vuk Stefanović Karadžić Szerb Művelődési Egyesület táncosainak fellépésével zárult. Még aznap kezdetét vette az üzletember-találkozó a Teleház Szövetség szervezésében. A rendezvény, amelyen több külföldi vállalat is részt vett, vasárnap 17 óráig tartott.
A Topolyai Napok rendezvénysorozatnak számtalan programja volt, minden látogató talált magának megfelelőt, és kedvére csemegézhetett a kulturális és a sportműsorok gazdag választékában.
Szeptember 12-én, szombaton tartották meg a községi képviselő-testület ünnepi ülését, melyen átadták az arra érdemeseknek a község legrangosabb elismerését, a Pro Urbe díjat. Ezzel a kitüntetéssel minden évben azokat a polgárokat és egyesületeket jutalmazzák, akik, illetve amelyek a község hírnevét öregbítik az élet valamennyi területén szerzett érdemeikkel. A díszülést Fazekas Róbert, a községi képviselő-testület elnöke nyitotta meg, és köszöntötte a megjelent vendégeket, majd felolvasta Egeresi Sándornak, a tartományi parlament elnökének a levelét. A Pro Urbe díjakat Bábi Attila polgármester adta át az idei kitüntetetteknek: Stevan Ilibašić nyugalmazott krivajai testnevelő tanárnak és sportmunkásnak, Végel János pacséri művelődésügyi munkásnak és Rácz Szabó Ottó nyugalmazott történelemtanárnak. Emellett Polgármesteri érdeméremben részesült az idősek napközijének építését 30 ezer euróval támogató Bretsnajderné Tóth Isaszegi Irén, Cservenák Pál helytörténész, Bálint Lajos, a Bácska hegymászó-egyesület elnöke, a kilencvenéves bácskossuthfalvi és a nyolcvanesztendős éves pacséri labdarúgóklub. Polgármesteri érdemoklevelet kapott Truzsinszki Viktória és Fenyvesi Anna Zsófia asztaliteniszezők, akik számos versenyen eredményesen szerepeltek, és tagjai voltak annak a csapatnak, amelyik a prágai Európa-bajnokságon a második helyen végzett. A díjazottak nevében Cservenák Pál szólt az egybegyűltekhez. Köszöntőjében kiemelte: szerencsés községnek tekinti Topolyát, mert az itt élők többsége lokálpatrióta, ezért tesznek is annak érdekében, hogy egy élhetőbb, értelmes, emberközpontú közösséget alkossanak.
A díszülés a Nagyapáti Kukac Péter Képzőművészeti Díj átadásával folytatódott. A zsűri a július 9-ei ülésének döntése értelmében az idén Miroslav Jovančić szabadkai előadóművésznek, alkotónak ítéli oda ezt a kitüntetést. A topolyai községi képviselő-testület által alapított díjat szeptember 12-én a Művelődési Ház kiállítótermében megtartott ünnepségen adta át a díjazottnak Bábi Attila polgármester. Az ünnepségen jelen volt még a bírálóbizottság két tagja: Náray Éva és Csernik Attila.
Az idén negyedik alkalommal szervezték meg a Topolyai Mézkarnevált, hatodik alkalommal a Fiatal Néprajzkutatók és kulturális antropológia szakos hallgatók konferenciáját, a Kray-kastély kiállítótermében pedig a szabadkai Városi Múzeum Európán kívüli gyűjteményéből készítettek tárlatot. A topolyaiaknak és a vendégeknek mozgalmas, látnivalókban gazdag hétvégéjük volt, a városnapi rendezvénysorozat keretében számos sporteseményben is lehetett részük, úgymint maratoni és kerékpárverseny, extrém sportok bemutatója, labdarúgótorna. Az ünnepség vasárnap délután ért véget.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..