home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Topolya ünnepe
Tóth Tibor
2011.09.21.
LXVI. évf. 38. szám
Topolya ünnepe

A díjazottak - Szabó Attila felvételeiAz elmúlt héten Topolya egyhetes rendezvénysorozattal ünnepelte a község napját, melynek keretében szeptember 15-én díszülést tartott a községi képviselő-testület. Ünnepi beszédet a szerb és a magyar himnusz elhangzását követően Fazekas Róbert, a topoly...

A díjazottak - Szabó Attila felvételei

Az elmúlt héten Topolya egyhetes rendezvénysorozattal ünnepelte a község napját, melynek keretében szeptember 15-én díszülést tartott a községi képviselő-testület. Ünnepi beszédet a szerb és a magyar himnusz elhangzását követően Fazekas Róbert, a topolyai községi képviselő-testület elnöke mondott, s köszöntötte a vendégeket: Kapronczai Pétert, a Magyar Köztársaság belgrádi nagykövetségének titkárát, Gergev Angélát, a Magyar Köztársaság Szabadkai Főkonzulátusának alkonzulját, Karsai Károlyt, a budapesti V. kerület képviselőjét, Mihályi Bélánét és Szabó Ildikót, Szentes képviselőit, Faludi Tamást, Kiskunmajsa polgármesterét, Kiss Györgyöt, Jánoshalma tanácsnokát, Rokaly Józsefet, az erdélyi Gyergyószentmiklós önkormányzati képviselőjét, Vladislav Laciakot, a felvidéki Rozsnyó polgármesterét, Josip Nemecet, a horvátországi Orahovica polgármesterét, Vojislav Ujićot, Vrnjačka Banja község alelnökét, Egeresi Sándort, a VAT Képviselőházának elnökét, Klebecskó Makai Hajnalka tartományi gazdasági segédtitkárt, Csíkos János tartományi sporttitkár-helyettest, Dobai János tartományi mezőgazdasági titkárhelyettest, Fremond Árpádot, Varga Lászlót, Pásztor Bálintot, a VMSZ, illetve Radovan Radovanovićot, a VSZL köztársasági parlamenti képviselőit, Szombathy Zoltánt, a VAT Képviselőházának küldöttét, Kiss Erzsébetet, az észak-bácskai körzet kormánybiztosát, Bábi Attilát, Topolya község elnökét, Nagy Ottót, Topolya község elnökhelyettesét, Szabadka városának és a szomszédos községeknek a képviselőit, Topolya község tanácstagjait, a község területén működő állami szervek, az általános és középiskolák, a község közigazgatási hivatalának, az intézményeknek, közvállalatoknak, gazdasági szervezeteknek, vallási felekezeteknek és a topolyai helyőrségnek a képviselőit. Beszédében kiemelte, hogy szeptember 15-én a távoli, 1750-es évre emlékeznek, ami fordulópontot jelentett a település életében, Grassalkovich Antal gróf ekkor megbízta Csizovszki Ferenc szabadost a topolyai puszta betelepítésével.
- Még mindig nem rendelkezünk saját vagyonnal, a fontosabb döntések Belgrád jóváhagyásával születnek meg, az alkotmányban előírt finanszírozás pedig csak részben valósul meg. Topolya község geostratégiai helyzetének kihasználása és a befektetők idevonzása a vártnál lassabban, de azért biztosan halad - mondta többek között Fazekas Róbert.
Az ünnepi beszéd elhangzása után egy dokumentumfilm következett, amely az önkormányzat elmúlt egyévi munkáját, a beruházásokat, az eredményeket mutatta be, majd Egeresi Sándor, a Tartományi Képviselőház elnöke szólt a jelenlévőkhöz:
- Fejlődésünk legnagyobb esélye a gazdasági és idegenforgalmi lehetőségek kihasználásában rejlik, a mezőgazdasági termelésben, a természeti, kulturális és történelmi adottságok még jobb hasznosításában, a vállalkozások fejlesztésében. Jó topolyainak lenni, mert a községet a tolerancia, a kölcsönös tisztelet, a megértés fémjelzi. Megelégedéssel hangsúlyozom, hogy Topolyán érdemes élni - mondta.
A vendégek közül Faludi Tamás és Rokaly József köszöntötte az ünnepelteket, majd sor került a Pro Urbe díjak átadására. Az idén a község legrangosabb elismerésében a következők részesültek: a 125 éves múltú Bambi Iskoláskor Előtti Intézmény (a díjat Csernek Magdolna igazgatónő vette át), a fennállásának 50. évfordulóját ünneplő topolyai Mezőgazdasági Középiskola (a díjat az intézmény igazgatónője, Kókai Mernyák Melinda vette át) és Cservenák Pál helytörténész. Emlékplakettet Vojnics Tivadar nyugdíjas újságíró, Czini Gábor matematikatanár, a Topolya Asztaliteniszklub edzője, Milan Hinić egykori kosárlabdázó, játékvezető, köztársasági küldött és a 80 éves Bajsai Labdarúgóklub - melynek nevében Palágyi Szabolcs klubigazgató vette át az elismerést - kapott. Köszönőlevélben Bojana Borković, a belgrádi szervezéstudományi kar hallgatója részesült. A Művelődési Ház kiállítótermében átadták a Nagyapáti Kukac Péter Képzőművészeti Díjat, melyet még 1973-ban alapított a község és a Képes Ifjúság hetilap a topolyai festő emlékére és amelyet a Vajdaságban született vagy itt élő, képzőművészettel foglalkozó személyeknek (festőknek, grafikusoknak, szobrászoknak, képzőművészet szakos tanároknak, műkritikusoknak) vagy művészeti csoportoknak ítélnek oda. Az idén az 1969-ben született Emil Sfera pancsovai festőművész kapta a díjat. A bírálóbizottság (Csernik Attila, Ninkov Kovačev Olga, Náray Éva) indoklása szerint Emil Sfera a maga sajátos, mégis a vajdasági ember lelkéhez közel álló módon csodálkozik rá a világra, s mutatja meg a művészet eszközeivel környezetünk és embervoltunk rejtelmeit, miközben egyszerre könnyed és játékos, mint a gyermekek és a keleti kultúrák mesterei; szertartásos és mély értelmű, mint a középkori freskófestők; és varázslatosan szellemes, mint a szürrealisták.
A Topolyai napok keretében megtartották a TopExpo elnevezésű mezőgazdasági vásárt, megnyílt a Topolyai Művésztelep kiállítása, a kicsinyek játszóházban vehettek részt, átadták a Népkönyvtár mögötti, szökőkúttal ékesített teret és a Balkánnál levő ökokutat, fogadták a véradókat, fotókiállítást, mézvásárt, mézkiállítást, mézkarnevált rendeztek. A topolyai helyi közösség is megtartotta ünnepi ülését, szentmisére is sor került, a legkisebbek magyar és szerb nyelvű bábelőadást tekinthettek meg, az idősebbek pedig a Tangó és a Fiesta Plus Táncklubok fellépésében gyönyörködhettek, valamint különféle koncerteken és sportversenyeken vehettek részt.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..