home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Topolya gyöngyszeme
Tóth Tibor
2017.08.04.
LXXII. évf. 30. szám
Topolya gyöngyszeme

A Topolyai-tó évek óta Vajdaság legtisztább állóvizei közé tartozik.

A helyiek már május végétől, a más településről érkezők viszont főleg a nyári kánikula beköszöntével keresik fel a környék legnépszerűbb fürdőhelyét.

A tó strandszakaszát és a csaknem egy éve leégett csárda helyét az önkormányzat felújította, a munkálatok értéke 2 200 000 dinár volt. A strand mintegy 250 méter hosszú szakaszán elvégezték az iszaptalanítást, a parti részt pedig 700 köbméter zúzott kővel és sóderral töltötték fel, ezzel könnyítve meg a fürdőzők számára a vízbe való bejutást. A zúzott kő és a sóder szitált, szétválogatott, gömbölyded alakú kavicsokból áll, melyeken kellemes járni, feküdni, és mivel nem tartalmaz homoki zúzalékot, nem ragad rá a fürdőzőkre.

A strand nagy részén a tavat megtisztították a nádtól, ottjártunkkor a munkások éppen a hínárt szedték ki a szélmalomhoz legközelebb eső területen. Péntek délelőtt volt, ezért az emberek nem tolongtak a tóparton, főleg a nyári szünetet élvező diákok és az unokájukkal játszó nyugdíjasok kerestek itt menedéket a forróság elől. Viszont természetesen néhány olyan családot is lehetett látni, amely munka előtt megmártózott a kristálytiszta vízben. A topolyai Mirnics Gyula feleségével és két kisfiával látogatott ki a tópartra.

— Májusban jövünk először, amikor a víz még viszonylag hideg, ám aki rendszeresen kilátogat ide, az ezt is tudja értékelni. Május 1-je egyfajta idegenforgalmi látványosság is mifelénk, a közeli erdőcskében a fiatalok már két-három héttel korábban lefoglalják a legjobb sátorhelyeket. Általában hatalmas szeméthegyet hagynak maguk után, melyet a város önkéntesen eltakarít. Egyrészt a nyáron — főleg hétvégenként — tapasztalható tömeg tántorítja el a helyiek egy részét attól, hogy kijárjanak ide, másrészt pedig a nagy melegben a víz, ahogy mi mondjuk, felfordul, és akkor már nem igazán élvezhető. Ez a kellemetlen jelenség csak azokban az években nem jellemző, amikor elegendő csapadék hullik, a tó vizét pedig nem használják öntözésre. Ellenkező esetben a mostanihoz képest 10-15 méterrel beljebb húzódik a vízfelület széle — ez a számítások szerint legalább egyméteres vízszintcsökkenés. Májusban a móló alját verte a vízszint, most mintegy 80 centiméter lehet a víz felszíne és a móló alja között. Voltak olyan évek, amikor a móló tartóoszlopai is látszódtak. Jelenleg ideális a víz, túl nagy tömeg sincs, úgyhogy mindenkinek csak ajánlani tudom a tópartot.

A fiatalok főleg a mólókon töltik idejüket, ahonnan sokan ugrálnak a 3-3,5 méter mély vízbe. A gyengébb úszók is biztonságosan fürödhetnek a tóban, hiszen a víz fokozatosan mélyül, csak a parttól 10-15 méterre éri el a 2-2,5 méteres mélységet. A parton több vendéglátóipari egység is található. A fürdőzők a többi közt üdítőt, lángost, palacsintát és fagylaltot is vásárolhatnak, viszont csak a délutáni órákban, hiszen délelőtt tizenegy órakor még minden zárva volt.

A topolyai Mandity Irén gyakran látogat ki a tópartra.

— Leginkább a barátnőimmel és az unokáimmal jövök. Sokkal szebb és tisztább, mint tavaly volt, bár akkor sem lehetett rá panasz. Jó ötletnek tartom a sóderrel való feltöltést, a gyerekek nagyobb biztonságban érezhetik magukat, mivel a tó fokozatosan mélyül. Az önkormányzat kitisztíttatta a mólók körül elszaporodott nádat, így az úszást már semmi sem akadályozza. Ahol most tartózkodunk, főleg a kisgyermekes családok és az unokájukkal kilátogató nagymamák szoktak fürdeni, odébb a nagyobb gyerekek és a felnőttek élvezik a nyár örömeit.

Nemcsak a víz, hanem a tó környéke is tiszta, hiszen a közmunkaprogram keretében alkalmazott személyek szükség szerint napi több alkalommal is összeszedik a szemetet, rendben tartják a tó környékét. A látogatóknak nem kell fizetniük sem parkolási, sem belépődíjat.


Szabó Attila felvételei

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..