home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Több mázsa kétezer éves érmét talált a telkén elásva egy kínai gazda
MTI
2016.03.02.
LXXI. évf. 9. szám

Négy és fél mázsa kétezer éves pénzérmét talált házépítés közben egy férfi az északnyugat-kínai Senhszi tartományban — jelentette a kínai média helyi forrásokra hivatkozva kedden. Nancuo falu egyik lakója a múlt hétvégén kertjében dolgozva egy fél méter mély gödörre lett figyelmes. Kiderült, a rejtekhelyen háromféle, 459 kilogrammnyi bronzérme pihent háborítatlanul évszázadokon át. Többségük kerek, néhány négyszögletes, valamennyi közepe lyukas.

A felfedezésről értesítették a közeli Hszingping város rendőrségét. A területi szakhatóság megállapította, hogy a pénz a Hszin-dinasztiából (Kr.u. 9-23) származik.

A Hszin-dinasztiát a Han-dinasztia (Kr.e. 202-Kr.u. 220) egy Vang Mang nevű kormányzója alapította és a haláláig maradt fenn. Trónra kerülése után királyságának székhelyét Hszian városba, az akkori Csanganba helyezte.

Vang arról volt nevezetes, hogy uralkodása idején valutareformot hajtott végre, ekkor többfajta pénzérmét is veretett. Ezzel a korabeli feljegyzések szerint azonban csak súlyosbította a pénzügyi válságot.

A Nancuo faluban talált érmék pontos értékét tisztításuk után régészek fogják megállapítani, majd a helyi múzeum kapja meg őket — közölték a Hszinhua hírügynökséggel.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..