home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Tízéves a zentai Rozetta Kézműves Társaság
Tóth Lívia
2018.02.20.
LXXIII. évf. 7. szám
Tízéves a zentai Rozetta Kézműves Társaság

Rendhagyó közgyűlésen ünnepelte meg fennállásának tizedik évfordulóját a zentai Rozetta Kézműves Társaság.

A jelenlevők visszaemlékeztek arra, hogy a civil szervezetet tizenhárman alapították, mára viszont több mint százan csatlakoztak hozzájuk. 


A közgyűlés részvevői (a szerző felvételei)

Nagy Abonyi Ágnes elnök sikeresnek nevezte az elmúlt egy évtizedet. Ebben az időszakban kialakult az egyesület arculata, tagságát pedig szélesebb körben is megismerték a hagyományos kézművesség iránt érdeklődők. A rozettások különféle rendezvényeken, fesztiválokon, táborokban igyekeznek megismertetni a népi kismesterségeket a gyermekekkel és a felnőttekkel egyaránt.


Nagy Abonyi Ágnes

A társaságon belül több szakcsoport működik, ezeknek a tagjai színvonalas munkáikkal jelentős eredményeket értek el a különféle hazai és külföldi kiállításokon. A népi kézművesek hímzéssel, szövéssel, kosárfonással, horgolással, csuhézással, nemezeléssel, agyagozással stb. foglalkoznak, emellett nagyon népszerű a foltvarrók csoportja is. A vásáros csoport a zentai vásárban létrehozta a kézművesutcát, illetve számos más eseményen is jelen van a termékeivel. 


A Rozetta Kézműves Társaság szűkebb vezetősége: Rác Szabó Tibor alelnök, Rúzsa Mária titkár, Nagy Abonyi Ágnes elnök

A Rozetta Kézműves Társaság az idén is folytatja a már bejáródott programjait, valamint csatlakozik azokhoz a helyi és környékbeli megmozdulásokhoz, amelyeken eddig is részt vett. Kiemelt rendezvényként tartja számon a hagyományaink ünnepét, a MIRK nemzetközi kézimunka-kiállítást, a kecskeméti régiós foltvarró találkozót, a Mosolytenger gyermekfesztivált, a Tiszavirág fesztivált, az I Love Zenta elnevezésű összejövetelt, a budapesti Mesterségek ünnepét, az adai Aranykapu vásárt, az Interetno Fesztivált, a Táncpanorámát, Zenta város ünnepét, az októberi gyermekhetet, a magyarkanizsai kukoricafesztivált és a karácsonyi kavalkádot. Húsvétkor és Mikulás-napkor a saját kirakodóvásárára invitálja a lakosságot, nyári és téli szünidei táborokat szervez, hetente különféle kézműves-foglalkozásokat tart a műhelyében.

Nagy Abonyi Ágnes a közgyűlés jóváhagyásával bejelentette, hogy az idei év fő témája az egyesület névadója, a forgó naprózsa, avagy a rozetta lesz. A kiírandó pályázatukra olyan rajzokat és különböző technikával készült kézművesmunkákat várnak majd, amelyek ezt a motívumot ábrázolják. A legsikeresebbeket ezúttal is díjazzák, valamint bemutatják az október eleji kiállításukon.

A terveik között szerepel a helyi jellegű kézművesemléktárgyak (szuvenírek) tervezése és kidolgozása is. Ezenkívül a társaság továbbra is nyitott az új rendezvényekre, szívesen együttműködik hasonló szervezetekkel és a programjai iránt érdeklődő intézményekkel.


Ünnepi torta rozettamotívummal 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..