home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Tízéves a törökbecsei Teleház
Zséli Ágnes
2014.11.12.
LXIX. évf. 46. szám
Tízéves a törökbecsei Teleház

Abban látjuk a jövőnket, hogy a gyerekek és a fiatalok előtt kiszélesítjük a látóhatárt, és megtanítjuk őket arra, hogy a számítógép csak eszköz képességeik fejlesztéséhez, tudásuk bővítéséhez, álmaik megvalósításához — mondta Báló Tibor tanár úr, a tíz éve működő törökbecsei Teleház vezetője.

Törökbecsén 2001-ben jött létre a Telekunyhó, akkor még a Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület keretében működött. Abban az időszakban, amikor a faluban még alig volt számítógép, és az internetszolgáltatást csak a kiváltságosok élvezhették, nagy jelentőségű volt az informatika-központ létrehozása. Akkor még sorba kellett állni, hogy valaki számítógéphez ülhessen. A Teleház 2004-ben önállósult, mivel már hat számítógépe és szoftverei is voltak.

— Kezdetben a számítógép-kezelés oktatására helyeztük a hangsúlyt, hiszen a lakosok és a gyerekek számítástechnikai képzettsége igen alacsony szinten volt. Idővel, ahogyan a számítógépek egyre hozzáférhetőbbé váltak, programjainkkal mi is alkalmazkodtunk az új igényekhez. 2008-ban ECDL-vizsga-központtá lettünk, 2010–ben pedig Tehetségponttá nyilvánítottak bennünket. 2011-ben már megszerveztük a GCL-vizsgákat is. Mindezek ellenére sohasem szűnt meg a nonprofit érdekeltségünk, hisz Teleházunk mottója: „Nem azért vagyunk, hogy megmondjuk az embereknek, mit tegyenek, hanem azért, hogy segíthessünk nekik azt tenni, amit akarnak” (Ernesto Sirolli). Az utóbbi években a fő tevékenységünk és az elsődleges célunk a segítségnyújtás. Segítünk a kisdiákoknak a tanodánkban, a középiskolásoknak, az egyetemistáknak, a civil szervezeteknek és a kisvállalkozóknak is. A gyermekek hozzánk fordulnak, ha gond merül fel a beszámolójukkal, a szemináriumi munkájukkal kapcsolatban, valamint a szülők is, ha kérdésük van a tanulásról vagy akár a továbbtanulásról. Mi informáljuk őket, tanácsokat adunk nekik. Az elmúlt tíz évben több mint ötven programot valósítottunk meg. Kiemelném a Tanodát és az E-Kids projektumot, mely a gyermekek képességeinek fejlesztésével foglakozik. Az utóbbi években nagyon büszkék vagyunk a drámaszakkörre is, melynek tagjai minden helyi rendezvényen fellépnek, műsoraikkal szebbé teszik jeles eseményeinket.

Hangsúlyoznunk kell, hogy fennmaradásunkat és működésünket legnagyobb részben a Bethlen Gábor Alapítványnak köszönhetjük. Az elmúlt tíz évben több kiváló informatikust neveltünk ki, akik az alapokat nálunk sajátították el, most pedig az egyetemen folytatják tanulmányaikat, vagy elismert cégeknél dolgoznak. Ez a mi sikerünk.

A jubileumra külön nem készülünk. Decemberben egy kisebb ünnepség keretében civil konferenciát szervezünk, és visszatekintünk a múltra. Valójában továbbra is azt tesszük, amiben a legjobbak vagyunk: a közösséget szolgáljuk — nyilatkozta Báló Tibor.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..