home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Tizenkét nap, nyolc ország, két vonatjegy, egy testvérpár
Kecsenovity Erna
2014.09.17.
LXIX. évf. 38. szám
Tizenkét nap, nyolc ország, két vonatjegy, egy testvérpár

1. rész: Lengyelország — Írhatnék csak arról, hogy mit láttunk és mit láthatunk bizonyos helyeken, de úgy vélem, sokkal többen kíváncsiak rá, hogy mi hogyan éltük meg ezt a tizenkét napot, hogy milyen az, amikor az ember csak a vonatokra hagyatkozva akarja bejárni Európát.

Június 24-én vágtunk bele a túrába bátyámmal, Kecsenovity Egonnal. A környezetünkben mindenki furcsán nézett ránk, hiszen nem túl gyakori, hogy a testvérek közötti kapcsolat annyira jó, hogy egymásra támaszkodva véghezvigyenek egy igen dinamikus és nagyszabású kéthetes kirándulást, vonattal.

A szervezést már hónapokkal az utazás előtt megkezdtük. Két hatalmas hátizsákkal és két InterRail jeggyel felszerelkezve indultunk el Budapestről, a Keleti pályaudvarról első célunk felé, a Lengyelországban található Katowicébe. Az InterRail vonatjeggyel — egy meghatározott időtartamon belül — Európa-szerte korlátlanul lehet utazni. Ezzel a lehetőséggel éltünk mi is.

Falusi gyerekek lévén óriási meglepetés volt számunkra a vonatban található konnektor és a teljesen hangszigetelt üvegfal. Egy Csehországon keresztülhaladó, hétórás utazás végén értünk a városba. A régi épületek között a múltban történt események nyomait viselő házakat is láttunk. Sok épület fekete és letisztult — ezzel tűnik ki a többségében díszes és színes házak közül.
A városban négy órát töltöttünk. Először is keresnünk kellett egy „kántort”, vagyis egy pénzváltót, mert Lengyelország hivatalos pénzneme a złoty. A belváros utcáit leginkább macskakő borítja, csak kevés autót engednek be, ezzel is megőrizve az óvárosi hangulatot. Képzeljük el a szabadkai korzót sokkal nagyobb méretben és kanyargósan — így fest Katowice központja.

Éjszakai vonattal utaztunk Szczecinbe, ahonnan másnap a repülőnk indult. Nos ez egy igen hosszúra sikeredett éjszakai utazás volt. Fülkében ültünk, és rajtunk kívül egy lengyel társaság is ott volt. A szláv mentalitás itt is érezhető, a halk beszéd ugyanis a lengyeleknél sem szokás. Sajnos mindenki csak lengyelül tudott, az anyanyelvükön kívül más nyelvet nem beszéltek. Ez igencsak megnehezítette a dolgunkat. Magyarázni próbáltuk a kalauznak, hogy a jegyünket nem szabad átlyukasztania, de ügyet sem vetett ránk. Hiába kértük az útitársainkat, hogy csendesebben vigadjanak, mert mi aludni szeretnénk, nem értették, mit mondtunk, ezért hajnali kettőig tartott a dínomdánom. Abban a pillanatban, amikor kiléptek az ajtón, egyszerre sóhajtottunk fel a bátyámmal. Az örömünk azonban nem tartott sokáig.
Egy ötfős, 40-50 év körüli asszonykórus érkezett a fülkénkbe, hatalmas csomagokkal, melyek el sem fértek a fejünk felett levő tartókon. Ők sem voltak csendesek. Mobiltelefonról hallgatták az Abba együttes Dancing Queen című slágerét. Nem egyszer, hanem órákig!
A fáradtság végül úrrá lett rajtunk, így a környezetünkkel mit sem törődve sikerült aludnunk egy órát, ami a körülményekhez képest már igencsak szép teljesítménynek számított.
Csak a szerencsén múlt, hogy Szczecinben leszálltunk, hiszen semmilyen tábla nem jelezte, hogy odaértünk, csak a mobiltelefonunkban levő menetrend segítségével jöttünk rá, hogy hol vagyunk.

Kialvatlanul, egy kissé hisztériás hangulatban ültünk át egy másik vonatba, mely elvitt bennünket a repülőtérig. Az épületbe érve akaratlanul is elnevettük magunkat. Egy meglehetősen kicsi, mindössze kilenc check-in kapuból álló helyiség, egy kávézó, egy információs pult és egy szuvenírárus látványa fogadott bennünket. Én a második repülőutam előtt álltam, a bátyám pedig az ötödik előtt, így ő már rutinosnak számított.
De nekünk mindig a bonyolult útnak kell jutnia, és ez ezúttal sem volt másképp.
A repülőre érve a stewardess megkért bennünket, hogy legyünk szívesek a szárny mellé ülni, ahol a vészkijárat volt, hiszen angolul volt odaírva, hogy vészhelyzet esetén mi a teendő, rajtunk pedig látta, hogy külföldiek vagyunk. Így kerültünk a bátyám és én négyszéknyire egymástól egy másfél órás repülőúton. A kilátás gyönyörű volt, Dánia és megannyi felhő felett repültünk, alattunk a szárazföld színei és a tengerek kéksége váltakozott.  A repülőutunk és a leszállásunk egy kissé durvára sikeredett (szerintem a pilóta Forma—1-es versenyzőnek képzelte magát), de végül épségben, a vészkijárat igénybevétele nélkül értünk oda az első számú és az egyik legfontosabb állomásunkra, Norvégiába. 
(Folytatjuk)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..