home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Tíz tévhit a kullancsokról
(Forrás: orvosnet.hu)
2015.05.05.
LXX. évf. 18. szám
Tíz tévhit a kullancsokról

A kullancsok talán a legrettegettebb, nálunk is honos ízelt lábú atkák. Hozzájuk fűződik ugyanis a sokszor halálos kimenetelű Lyme-kór-fertőzés, melyet bizonyos egyedeik terjesztenek. Ezek a potrohos rovarok most a legaktívabbak: a városokban is jelen vannak, és akár házi kedvenceink egészségét, életét is veszélyeztethetik.

Íme néhány tévhit a kullancsokról.

1. A kullancs messzi erdőkben él

A városi zöldövezetekben, parkokban, futtatókon, sőt még a gondozott kiskertekben is gyakran előfordul. Vannak kullancsfajok, melyek valóban gyakoribbak lombhullató erdeinkben. Egy négyzetméteren több száz, egy hektárnyi (számukra megfelelő) területen több millió egyed is élhet.

2. Télen nincsenek kullancsok

Egy hosszabb, fagyos időszak során valóban nincs kullancsveszély, de egy enyhébb télen végig aktívak lehetnek ezek az állatok, így hazánkban 12 hónapos kullancsaktivitásról beszélhetünk, a két leggyakoribb faj esetében erős tavaszi és őszi csúccsal.

3. Az EU tiltja a kullancsok elleni permetezést, ezért számuk az elmúlt években jelentősen megnőtt

Kullancsok ellen a környezet permetezésével védekezni nem célszerű, mivel a nagyobb hatékonyság elérése érdekében rendkívül nagy mennyiséget kellene kijuttatni a szóban forgó vegyszerből a környezetbe. Ez a kezelés az anyagi vonzata mellett a járványügyi kérdésekkel foglalkozó nemzetközi szakmai központok (WHO, CDC, ECDC) részéről is ellenjavallott. Valószínűleg ez az oka annak, hogy az EU-ban jelenleg nincs regisztrált szer, melyet ilyen célból lehetne használni. Hogy megállapítsuk a kullancsok egyedszámának vagy aktivitásának az elmúlt években történő növekedését, ahhoz nem áll rendelkezésünkre elegendő adat.

4. A kullancsok rövid életű rovarok

A kullancsok nem rovarok, a pókszabásúakhoz sorolt ízeltlábúak. Erős ellenálló képességű atkák, a fejlődési ciklusuk akár 8 évig is eltarthat.

5. A kullancs a fákról ugrik ránk

A kullancsok nem képesek ugrani, általában az aljnövényzetről, esetleg a bokrokról másznak az állatra vagy az emberre.

6. Az ultrahangos riasztókészülékek hatásosak a kullancs elleni védekezésben

Ezt tudományos vizsgálatok nem támasztották alá.

7. Sör, pálinka, fokhagyma vagy B-vitamin fogyasztásával távol tarthatjuk a kullancsokat

Ezt tudományos vizsgálatok nem támasztották alá.

8. Ha kullancs elleni készítményt használunk, akkor a kutyánk, macskánk teljes biztonságban van

Ez sajnos nem feltétlenül igaz. Különféle minőségű és hatóanyag-tartalmú szerek kaphatóak. A háziállatok biztonsága például repellens termékek használatával valóban csaknem 100%-osra növelhető.

9. A kullancsot tekergetéssel vagy olajos, „szagos” krémmel bekenve távolítsuk el

Ez a legrosszabb, amit tehetünk. A kullancs ilyenkor elkezd fuldokolni, ezért megnőhet az esélye a kórokozók szervezetbe való jutásának.

10. Ha kullancsot találunk magunkon, érdemes orvoshoz fordulni

Ha egy napon belül távolítjuk el a vérszívót, akkor nem valószínű, hogy megfertőződtünk. Ha viszont csak napokkal később fordulunk orvoshoz, akkor a várakozással jelentősen növeljük az esetleges fertőzés veszélyét. A legfontosabb szabály: amint kullancsot látunk magunkon vagy a háziállatunkon, mihamarabb távolítsuk el.

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..