home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Testvéri szeretettel
2010.07.07.
LXV. évf. 27. szám

- Dani Ernő, az Ökorurális Vendégfogadó Házigazdák Egyesületének elnökeA falusi turizmusról sokan sokféleképpen vélekednek. Székelykevén, a 2000 lakosú magyarlakta településen azonban nem ragadtak le a beszéd szintjén, hanem tettek is a falusi turizmus felvirágoztatása érdekében. A települé...

- Dani Ernő, az Ökorurális Vendégfogadó Házigazdák Egyesületének elnöke

A falusi turizmusról sokan sokféleképpen vélekednek. Székelykevén, a 2000 lakosú magyarlakta településen azonban nem ragadtak le a beszéd szintjén, hanem tettek is a falusi turizmus felvirágoztatása érdekében. A településre érve mintha egy oázisba kerülnénk: az utcák tiszták, rendezettek, szebbnél szebb virágok fogadják a távolról érkezőket, a helybeliek pedig széles mosollyal üdvözlik a látogatókat. Az első, huszonhárom tagú turistacsoport - egy magyarországi utazási iroda közvetítésével - 2003. július 23-án érkezett. A következő évben már három, az utána következőben pedig már kilenc csoport választotta úti céljául Székelykevét. A vendégek és a vendégéjszakák száma évről évre növekszik: az idén több mint 2500 vendéget várnak, s az itt üdülők mintegy 6000 éjszakát töltenek el a kicsiny ékszerdobozra emlékeztető faluban. Az Ökorurális Vendégfogadó Házigazdák Egyesületének tizenöt háztartás a tagja. E házigazdák a nap minden pillanatában a vendégek szolgálatában állnak. Dani Ernő, az említett egyesület elnöke, a Dani Étterem tulajdonosa elmondta, hogy egyre több falubeli fogad vendégeket, így jelen pillanatban kilencven ágy áll a látogatók rendelkezésére.
- Az ide látogatókra nem turistaként tekintünk, hanem távoli rokonként, testvérként fogadjuk őket. Számtalan visszatérő vendégünk van, mindannyiukkal meghitt, baráti kapcsolatot alakítottunk ki. A szobáink a régi kor stílusának megfelelően vannak berendezve, és sem televízió, sem légkondicionáló nincs bennük. De tapasztalataim szerint, ha figyelmesek vagyunk a vendéggel, ha törődünk, társalgunk velük, akkor ezt nem is hiányolják. Sokan megkérdezik tőlem: mi kell ahhoz, hogy a falusi turizmus sikeres legyen. Véleményem szerint a vendégeket szeretettel, jókedvvel kell fogadni, s a bevételre való összpontosítás helyett arra kell törekedni, hogy elégedetten távozzanak - szögezi le az egyesület elnöke.

- Ízlésesen berendezett vendégszoba - Tomek Viktor felvételei

A vendégek főként Magyarországról érkeznek, de a székelykeveiek vendégszeretetéről már a horvát, a norvég, a boszniai, sőt svájci, osztrák, angol, kanadai és japán turisták is meggyőződhettek. Az ide látogatók számára tíznapos gazdag programajánlatot állítottak össze, melyben egyebek között a következő szerepel: a Belgrád nevezetességeivel való megismerkedés, a zimonyi Hunyadi-toronyhoz való látogatás, továbbá a Gardos óváros, Hertelendyfalva, Sándoregyháza, Szendrő vára, Kevevára, a Nagy- és Kiskazán-szoros, Galambóc, a vaskapu-szorosi vízerőmű, a delibláti homokpuszta, a verseci Szent Gellért katolikus templom, a Herczeg Ferenc-emléktábla, az őrtorony, Kevepallos, valamint az ezeréves határ megtekintése. Külön kívánságra azonban montenegrói tengerparti programot is szerveznek. Közkedvelt továbbá a szalonnasütés, rostélyozás, fogatos kocsikázás, valamint az élményporták (pl. működő kovácsműhelyek), állatsimogatók, szövő- és kézműves-műhelyek megtekintése is. Az itteni vendéglátók szakmai programokat is kínálnak: ottjártunkkor éppen egy határon túli közgazdasági szakközépiskola tanulóinak az érkezése volt esedékes. Az úgynevezett extra programok közé tartozik a jelenleg pékséget üzemeltető Dani Zoltán prezentációjának a megtekintése. Ez a nyugalmazott ezredes arról vált ismertté, hogy 1999-ben a NATO légi csapása alkalmával lelőtte az elpusztíthatatlannak hitt lopakodót. A vendégek a kezükbe foghatják és közelebbről is szemügyre vehetik a lopakodó néhány darabját.
A Dani család minden tagja aktívan részt vesz a vendégfogadással kapcsolatos tevékenységekben. Valéria, a feleség a helyfoglalással kapcsolatos ügyeket intézi, a 12 éves Mihály Árpád az apróbb feladatokat végzi, a 16 éves Norbert pedig a felszolgálásban vesz részt. Elizabetta ritkábban tartózkodik otthon, ő ugyanis Budapesten dolgozik. A család tulajdonában álló Dani Étteremben a vendégek megismerhetik a táj jellegzetes ételkülönlegességeit: egyebek közt hagyományos disznótoros vacsora, székelygulyás, csirkemártás máléval, pörkölt és még számtalan finomság szerepel az étlapon. Az ínyencségeket a Székelykevei recepteskönyvbe gyűjtötték össze, mely különleges kiadványt szintén a vendégek rendelkezésére bocsátják. S hogy szóljunk néhány szót az árakról is: A Dani Étteremben a háromfogásos vacsorát (leves, főétel, kenyér, saláta és desszert), a szállást és a reggelit tartalmazó félpanziós ellátás 1500 dinárba kerül, plusz a tartózkodási illeték. A szállás ára csak reggelivel 800 dinár.
A falusi turizmus terén állandóan újabbnál újabb ötletek merülnek fel, és a helybeliek valamennyit minél előbb meg szeretnék valósítani.
- Három éve mintegy kétezer-ötszáznyi tőkével beültetett szőlőst létesítettünk, mely az idén meghozza az első kóstolónak való termést. Mivel vendégeink nagy része Magyarországról érkezik, jövőre borkóstolót és borutat is szerveznénk, ezenkívül további élményporták kialakítására készülünk. Október második hétvégéjén a Magyar Konyha Napjai nemzetközi gasztrofesztiválnak leszünk a házigazdái. Az első évben 13 bográcsban 2000 étek főtt, tavaly már 50 bográcsban 3000 adag ételt készítettünk, az idén pedig minden valószínűség szerint ennél is pazarabb lesz a választék. Magyarországi testvértelepüléseink mellett az erdélyi Kisiratosról is várunk vendégeket, de itt lesz a paksi motorosklub és a belgrádi magyar nagykövetség csapata is - tudtuk meg.
Barabás Etelka több évtizedig a vendéglátóiparban dolgozott, így magától értetődik, hogy nyugdíjba vonulása után is ebben a szakmában maradt. Csinos, ízlésesen berendezett házában, a szüleitől örökölt régi bútorokkal - ágyakkal, asztallal, éjjeli lámpával, szekrénnyel - ellátott hangulatos szobákban 11 személy számára tud szálláslehetőséget biztosítani. Elmondása szerint nagyon szeret a vendégekkel foglalkozni, s nagy öröm számára, ha a nála üdülők elégedetten távoznak tőle és Székelykevéről.
Ha olvasónk közül valaki kedvet kapott Székelykeve és környéke nevezetességeinek megtekintéséhez, akkor tárcsázza bizalommal Dani Ernő 013/764-066-os vagy a 064/142-10-69-es telefonszámát, de informálódhat a danierne@gmail.com címen és a www.szekelytur.com internetes oldalon is.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..