home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Teniszütőt a gyerek kezébe!
Bíró Tímea
2017.11.23.
LXXII. évf. 46. szám
Teniszütőt a gyerek kezébe!

A tenisz erősíti a csontokat, javítja a kéz- és szemkoordinációt, csökkenti a reakcióidőt, és még sorolhatnánk a jótékony hatásait.

Térségünkben is egyre több gyerek ragadná meg a teniszütőt, ezért kérdeztünk meg egy tapasztalt anyukát, hogy milyen lehetőségek is vannak Vajdaságban.

Körmöci Ildikó egy teniszező kisfiú édesanyja. Denisz immár hat éve űzi ezt a lendületes sportot. Szerencsés gyermek, a szülei ugyanis mindent megtesznek, hogy a fiuk akadálytalanul sportolhasson.

— A teniszezni vágyóknak két helyszínen van erre lehetőségük, az egyik a palicsi klub, a másik pedig a szabadkai Spartak. Nyáron a teniszpályák tökéletesen megfelelnek az edzéshez, télen viszont nincs annyi lehetőség a benti sport űzéséhez. A gyerekek mindössze egy-két fedett pályán tudnak gyakorolni.

Nem egy olcsó mulatságról van szó, a kezdetekkor alaposan bele kell nyúlni a pénztárcába.

— Több váltóruhára van szükség, télen hosszúnadrágra. Fontos, hogy teniszcipőt vásároljunk, alapból két pár edzőcipőre van szükség. Az órák is pénzbe kerülnek, heti több, akár hét óra is szükséges a kondíció megtartásához és a fejlődéshez. Külön edző erőnléti edzéseket is tart, amikor a teniszhez szükséges izomcsoportokat dolgoztatja meg nyújtásokkal kiegészítve. A versenyekre való utazásokat is önköltségből kell finanszírozni, nincs erre semmiféle támogatás. Az utazáson kívül sokszor szállást is keresni kell, ezt szintén a szülő fizeti. A gyerek növekedésével az ütőket is cserélni kell, mivel ahogy fejlődik, az ütései egyre erősebbek, ezért a húrok sűrűn elpattannak. Ezekkel a kiadásokkal számolnia kell a szülőnek. A labdákról a klub gondoskodik, az nem saját költség.

Aki komolyan szeretné venni a teniszezést, annak az életmódjában és a táplálkozásában is be kell tartania bizonyos szabályokat.

— Minden teniszező gyereknek figyelnie kell az étrendjére. Nem szabad szénsavas italt inni, helyette sok vizet kell fogyasztani, hogy átmossa és tisztítsa a szervezetet. Ajánlatos a gyümölcsben gazdag táplálkozás, a nehéz ételek pedig tilosak.

A teniszben nem túl nagy a sérülés veszélye. A kezdők néha megbotlanak a saját lábukban. Eleinte nehéz lehet a kar- és lábkoordináció. Mindenképp szakértői felügyelettel ajánlatos elsajátítani a helyes technikát.

Az utóbbi években rohamosan megnőtt a tenisz iránt érdeklődők száma, ez a sportág leginkább a fiúk körében népszerű. Ildikó elmondása alapján a versenyeken is több fiú — általában negyven-ötven — méretteti meg a tudását, mint lány.

— Nyáron több verseny van, mint télen, viszont nemcsak a megmérettetések időszakában fontos, hogy a gyerekek mögött álljunk, hanem az év minden napján. Vannak többnapos versenyek, melyek során nekünk kell lelket öntenünk a gyerekünkbe. Rengeteg energiát kell befektetni ebbe a sportba, és noha nem mindenkiből lesz élsportoló, a tenisz által a gyerek új barátokra tesz szert, jó társaságba kerül, és a legfontosabb, hogy mozog, karbantartja a testét. Mivel a tenisz egyéni sport, megtanítja a gyereket küzdeni, hiszen a saját energiájától és teherbírásától függ, hogy mit ér el, meddig jut. Mi ebben csak támogatni tudjuk őt, viszont neki kell megvívnia a saját küzdelmét a pályán.


Az illusztráció forrása: www.pixabay.com

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..