home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Temerini talányok
FEHÉR István
2010.03.24.
LXV. évf. 12. szám

Nem felháborító és nem megrázó, nem elképesztő és hihetetlen, hanem egyszerűen undorító mindaz, ami immár évek óta történik Temerinben. Undorító és hányingert keltő. Ebben a jobb sorsra érdemes bácskai kisvárosban, ahol elméletileg rendes vidéki és falusi emberek élnének, olyan atrocitásokkal találk...

Nem felháborító és nem megrázó, nem elképesztő és hihetetlen, hanem egyszerűen undorító mindaz, ami immár évek óta történik Temerinben. Undorító és hányingert keltő. Ebben a jobb sorsra érdemes bácskai kisvárosban, ahol elméletileg rendes vidéki és falusi emberek élnének, olyan atrocitásokkal találkozhatunk hihetetlen rendszerességgel és módszerességgel, ami talán a mi zűrzavaros, önazonosságát tapogatva keresgélő szerbiai társadalomban is párját ritkítja. Tucatnyi Temerin, majd egy-két Szabadka. Netán csak a tájékoztatás és a hírközlés lenne annyira jó Temerinben, hogy onnan minden atrocitásról hozzánk is eljutó hírt adnak? Kötve hiszem, hogy erről volna szó. A valóság inkább az, az Újvidék mellett meglapuló, nemrégiben még magyarnak mondott Temerinben annyira nagy hirtelenséggel, alapossággal és mindenféle előkészítés nélkül változtak meg a viszonyok, hogy az elengedhetetlenül magával hozta a frusztráltságot, a türelmetlenséget és az intoleranciát is. Mindez azonban még mindig nem eléggé értelmes és fajsúlyos magyarázat arra, hogy más frusztrált és intoleráns környezetekhez képest is elképesztően gyakoriak az úgynevezett nemzeti alapú incidensek. Magától értetődik, hogy a kisebbséginek most már ugyan kisebbségi, ám még így is (sokak számára) elviselhetetlenül népes magyarság kárára.
A kérdés most már nem más, mint az, hogy elfogadhatjuk-e véletlennek, egymástól független incidenseknek a magyarveréseket? Elfogadhatjuk-e azt a gyakorlatot, hogy szabálysértési eljárásokkal teszik az igazság mérlegére, mintegy eleve bocsánatos, fiatalok közötti csetepaténak minősítve a hivatalos zsargonban mindig verekedésnek minősített megveréseket? Ha egyáltalán a szabálysértési ejnye-bejnyéig is eljutnak az állítólagos verekedések. Mert most már abban sem vagyok biztos, hogy a mégoly kiváló temerini hírközlés ellenére is tudomást szerezhetünk minden nemzeti alapú incidensről. A magyar gyerekek megveréséről, inzultálásáról, megalázásáról, terrorizálásáról. Tehát a nagy kérdés nem más mint az: gyanakodhatunk-e szervezett, a magyarság körében félelmet és rettegést kiváltani hivatott vállalkozást az úgynevezett incidensek mögött. Én magam igenis szervezettségre és módszerességre, alaposságra és felkészültségre gyanakszom. Erőm és kedvem sincs immár ennek az ellenkezőjében hinni.
Lényegében még a szerbiai közállapotok, esetenként ijesztően szélsőséges és primitív politikai megnyilatkozások sem szolgáltathatnak elfogadható alapot a temerinihez hasonló állapotok kialakulásához. Uszítás, ideológiai előképzés, gyűlöletkeltés, soviniszta ocsmányság nélkül egyszerűen elképzelhetetlen, hogy bármelyik nemzet tagjai jóformán napi rendszerességgel foglalkozzanak a másfélék levadászásával és megalázásával. A nagy bajnál is nagyobb baj, hogy mindeddig senkinek sem jutott eszébe: szigorú, alapos, elfogulatlan és az undorító gyakorlatot éltető okok teljes felkutatása, mérlegelése és értékelése lenne az állam legsürgősebb feladata. Részben azért, hogy tehessen valamit az undorító közállapotok jobbítása érdekében, részben pedig azért, hogy felszámolják az undort megteremtő csoportokat, részben pedig azért, hogy megvédjék a szenvedő alanyok méltóságát.
És ha a közeljövőben sem kerül sor érdemi fellépésre a soviniszta söpredék ellen, ha a közeljövőben sem foganatosít a szerbiai társadalom egésze olyan intézkedéseket, amelyekkel megvédhető a terrort elszenvedők biztonsága és méltósága, bizony arra kell gondolnom, hogy nemcsak az undort fröcskölő csoportok szervezettek, hanem a háttérben meghúzódó, mindmáig ismeretlen, de hatalommal és befolyással rendelkező valakik is mögöttük állnak. Hogy miért? A válasz nem annyira bonyolult, mint sokan gondolják. Az etnikai tisztogatásnak sokféle válfaja van. Az egyik a célszemélynek megtett nemzeti közösség biztonságérzetének felmorzsolása, méltóságának meggyalázása, jövőképének megsemmisítése.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..