home 2023. október 04., Ferenc napja
Online előfizetés
Télűzés Közép-Bánátban
Kónya-Kovács Otília
2014.03.11.
LXIX. évf. 11. szám
Télűzés Közép-Bánátban

Tamásfalván, Nagybecskereken és Muzslyán mindent megtettek azért, hogy a farsang végén a telet is elűzzék. A mulatságokból a települések apraja-nagyja egyaránt kivette a részét.

Tamásfalván a Széchenyi István Magyar Művelődési Egyesület immár ötödik alkalommal szervezte meg a farsangi mulatságot, a maszkabált, mely alkalomból nemcsak a fiatalok, hanem az idősebbek közül is többen különféle jelmezekbe öltöztek. Mintegy tizenöten vállalták a télűző szerepét, és igen érdekes maskarákat öltöttek: voltak állatfigurák, sőt idős nénik, fiatal asszonyok is, akiket ezúttal — mint kiderült — férfiak jelenítettek meg. A rendezvényt a VMSZ támogatta, a bálban mintegy hetven személy vett részt.

A muzslyai Nők Klubja az idén is megszervezte a hagyományos farsangi találkozóját, melyre Vajdaság szinte minden tájáról érkeztek vendégek. A rendezvény egyik színfoltja Kocsis Erzsébet kiállítása volt. Már több mint húsz éve készít mindig más és más jelmezeket erre az alkalomra. Most csak hét „művét” mutatta be, amelyek között volt például egy rózsabokor is. A legaprólékosabbnak a bohócjelmeze nevezhető, amelyet hónapokig varrogatott össze a kis, négyzet alakú ruhadarabokból. Ezenkívül említésre méltó a madárijesztő is, amely természetesen szalmával van kitömve.

A nagybecskereki Petőfi MME hagyományos farsangi mulatságára mindenki lelkesen készült, a Kolibri óvodásai még farsangi tematikájú rajzokat, álarcokat is készítettek. A gyerekek mindannyian szebbnél szebb maszkokat öltöttek, hogy elűzzék a telet, és minél előbb tavasz legyen.

A lényeg mindenképpen az volt, hogy együtt ünnepeltek, amit Vicsek Annamária, a VMSZ parlamenti képviselőjelöltje is hangsúlyozott: „Most tombolunk és mulatunk egy jót, jól érezzük magunkat, és mindezt együtt tesszük, magyarul, aminek jelentős üzenete van.”

A fő szervezők, a Karolina — Nagybecskereki Nők Egyesületének tagjai finom fánkkal jutalmaztak minden jelenlevőt.

A muzslyai Hófehérke óvodában egy hetet szántak a farsangi népszokások ismertetésére. A gyerekek a programok minden mozzanatát élvezték, hisz maszkokat készíthettek a szüleikkel, és volt utcai felvonulás, melyet a helybeli kancsikások vezettek.

A farsangoló hétbe belefért a fánkdagasztás is. Persze nem a gyerekek, hanem a szorgos asszonyok ügyeskedtek, és vállalták, hogy átadják tudásukat a legkisebbeknek. Természetesen ilyenkor mindenki a maszkabált várja a legjobban, amikor bemutatkozhat a legszebb jelmezében. A talpalávalóról ezúttal Táborosi György (hegedűn) és Szarvák Szabolcs (szintetizátoron) gondoskodott. A farsangi buli érdekessége az volt, hogy nemcsak a gyerekek és a nevelőnők öltöztek be, hanem a szülők is részt vettek a mókázásban. A rendezvény befejezéseként az óvoda udvarán elégették a kiszebábot, és ezzel lezárták a farsangi mulatozást.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..