home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Tarthatatlan a vajdasági kormány helyzete
(tv.)
2011.07.27.
LXVI. évf. 30. szám
Tarthatatlan a vajdasági kormány helyzete

- A szerb kormány folyamatosan semmibe veszi az Alkotmányt, és az alkotmányos rendelkezéseket sem tartja be. A tartományban megtermelt javakat és adókat valahol máshol használják fel. A Tartományi Nagyberuházási Alap és a vajdasági kormány helyzete tarthatatlanná vált, mert az elvégzett mun...

- A szerb kormány folyamatosan semmibe veszi az Alkotmányt, és az alkotmányos rendelkezéseket sem tartja be. A tartományban megtermelt javakat és adókat valahol máshol használják fel. A Tartományi Nagyberuházási Alap és a vajdasági kormány helyzete tarthatatlanná vált, mert az elvégzett munkákért ebben a pillanatban 3,5 milliárd dinárral tartozunk azoknak, akik jóhiszeműek voltak és becsületesen elvégezték a munkát, átadták az elszámolást - mondta Pásztor István, a VMSZ elnöke, tartományi gazdasági titkár a múlt heti sajtótájékoztatóján. A politikus kiemelte: a megígért 10 milliárd dinár helyett eddig csak 1,4 milliárd dinárt utalt át Belgrád Vajdaságnak. Mivel a tartomány Belgrádtól nem kapta meg az Alkotmány által szavatolt pénzeket, ezért nem tudták kifizetni a kivitelezőket. Szerinte több kivitelező a csőd szélére sodródott, ez azért is tragikus, mert a vajdasági kormány korábban mindig teljesítette kötelezettségeit, és most úgy tűnhet, hogy a Vajdasági Nagyberuházási Alap - önhibáján kívül - az egyik legnagyobb beruházási szélhámos a tartományban. ,,Vannak olyan vállalkozások is, amelyek esetében a kormány adóssága meghaladja a 300 millió dinárt'' - mutatott rá Pásztor. Nemcsak a vajdasági magyarság számára fontos projektumok kerültek veszélybe, hanem az összes olyan projektum is, amelybe a tartomány területén belekezdtek. Fremond Árpád VMSZ-es parlamenti képviselő elmondta: több módosítási indítványt is benyújtanak a nyugdíj- és egészségbiztosítási törvénnyel kapcsolatban, amelyek a földművesek érdekeit hivatottak védeni. A nyugdíjbiztosítási törvényt ebben az évben kezdték el alkalmazni, és ebben a szabályozásban bizonyos rendelkezésekkel elégedetlen a VMSZ.
- Összehívtuk a mezőgazdasági bizottságot, s képviselői kérdést tettem fel a képviselőházban, illetve a mezőgazdasági miniszterrel is tárgyaltunk. Azt kérjük, hogy magyarázzák meg a jogszabály egyes rendelkezéseit. A kormány megpróbálja átemelni a nyugdíjbiztosítási törvényből az egészségügyi biztosítási törvénybe azokat a rendelkezéseket, amelyekkel nem értünk egyet. Például nem lehet tudni, hogy vajon kik tartoznak egy-egy gazdasághoz. Attól tartunk, hogy minden egyes tagot - még a háztartásbelieket is, azaz mindenkit, aki be van jelentve az adott címre, amelyen a gazdaság is bejegyeztetett - köteleznek a nyugdíj- és egészségügyi járulékok fizetésére - mondta Fremond. Eddig egyetlenegy személynek, a gazdaság hordozójának kellett egészségbiztosítást fizetnie, a család többi tagja pedig rajta keresztül kaphatta meg a betegkönyvét. Ha a törvény életbe lép, és beigazolódnak a félelmek, akkor például egy 4 tagú családnak, amely mezőgazdaságból él, összesen 170 ezer dinár nyugdíjbiztosítást és 70 ezer dinár egészségügyi biztosítást kell majd fizetne. Emellett a kormány a 15. életévét betöltött, mezőgazdaságban dolgozó, iskolába már nem járó fiatalokat is kötelezné a járulékok fizetésére, s a VMSZ másik módosítási indítványa ezzel kapcsolatos. A harmadik dolog, amivel a Vajdasági Magyar Szövetség nem ért egyet: a családi gazdaságok nagysága.
- Nem gondolom, hogy a fél hektáron működő gazdaságok, amelyekben 3-4-en dolgoznak, ki tudnák fizetni a kötelező járulékokat - mutatott rá Fremond.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..