Tari Isván Balassi-emlékkardja

Kedves olvasó,

Alábbi cikkünk weboldalunk előző változatából automatizálva került áthelyezésre, így szövegformázási és megjelenítési hibák előfordulhatnak. Megértésüket köszönjük!

Tari Isván Balassi-emlékkardja

Ma Óbecse a magyar irodalom fővárosa — ezzel a címmel emlékeztünk Balassi Bálintra, a 455 évvel ezelőtt született költőre is abból az alkalomból, hogy az óbecsei Tari István költőnek ítélték oda a Balassi Bálint-emlékkard nevű irodalmi díjat.


Tari István

Ma Óbecse a magyar irodalom fővárosa - ezzel a címmel emlékeztünk Balassi Bálintra, a 455 évvel ezelőtt született költőre is abból az alkalomból, hogy az óbecsei Tari István költőnek ítélték oda a Balassi Bálint-emlékkard nevű irodalmi díjat. Ez a kitüntetés emléket állít a XVI. századi Európa magyar költőóriásának, Balassi Bálintnak. A magyar líra kiemelkedő alakjait jutalmazza, és kitünteti a magyar költőnagyságok - mint amilyen Balassi - verseit fordító európai költőket. A díj a XVI. századi magyar végvári szablya mintájára kovácsolt kard, melyet egy mai kardkovács készít. A díjátadó ünnepséget minden év február 14-én, Bálint napján rendezik meg Budán.

Az idén immár tizenharmadik alkalommal adták át a Balassi Bálint-emlékkardot a legendás Gellért Szállóban: a magyar költők közül az óbecsei Tari István, műfordításaiért pedig a mongol Daváhügijn Ganbold irodalmár érdemelte ki az elismerést.

Az óbecsei ünnepségre február 17-én került sor a Népkönyvtár dísztermében. Kiss Igor szervező köszöntötte az egybegyűlteket, s elmondta, hogy Bencze Lajos költő méltató szavai szerint Tari István sosem állt be a sorba, nem hódolt be a diktatúrának, s nem hagyta el a vidéket a háború idején sem, inkább a bujdosást választotta. Tari sok mindenben példát mutatott a kortársaknak: tartásban, a szülőföldhöz való hűségben és az ottani emberek szeretetében egyaránt. Köszöntőt mondott a polgármester, Knézi Péter, s örömét fejezte ki, hogy Tari Istvánnak ítélték oda ezt a rangos elismerést.

Mák Ferenc irodalomtörténész, az Aracs folyóirat főszerkesztője méltatta a költő munkásságát, s elmondta: éppen negyven évvel ezelőtt jelent meg az első verse. Ezután a költő, Tari István szólt, s hallhattuk tőle azt az önéletrajzi versét, amelyet a Budapesten tartott díjátadó ünnepségen is fölolvasott. Az alkalmi műsorban föllépett: a Prima Vista és a Zengető zenekar Balassi Bálint, valamint Tari István megzenésített verseinek előadásával. A közgazdasági középiskola tanulói - Horváth Ágota és Hornyik Anna - Balassi Bálint verseit szavalták.

A műsor után elmondhatjuk: ma Óbecse a magyar irodalom fővárosa volt. Visszaidéztük a budapesti díjátadás pillanatait; emlékeztünk Balassi Bálintra; a borhagyományt az irodalommal is összekötöttük. Rókus Zoltán szavalatával Balassit idéztük: ,,Jó borokkal töltett aranyos pohárok járjanak mi közöttünk...' - miközben a temerini Vinduló pincészet borbemutatót tartott, s mi borkóstolóval zártuk az estet.

Címkék: tari_istván
Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Körkép rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Facebook

Támogatóink