home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Tánc- és zeneünnep Horgoson
Csermák Zoltán
2019.05.30.
LXXIV. évf. 22. szám
Tánc- és zeneünnep Horgoson

Durindó és Gyöngyösbokréta fesztivál a határ mentén

Június első hétvégéjén rendezik Horgoson a magyar népzenei és néptáncegyüttesek és szólisták legnagyobb délvidéki seregszemléjét. A Hagyományok Háza Hálózat – Vajdaság igényes gyermekprogramokkal vesz részt a jeles eseményen.

A horgosi Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet szakmai partnersége mellett tartják június 1-jén és 2-án a Durindó és Gyöngyösbokréta fesztivált.

A programsorozat jelentős múltra tekint vissza, a Durindót, a népi énekesek, kórusok, népzenei együttesek és szólisták találkozóját negyvenharmadik, a Gyöngyösbokrétát, a néptánccsoportok ünnepét pedig ötvenhatodik alkalommal rendezik meg – a nyolcvanas évektől — egy program keretében.

A fesztivál vándorrendezvény, évente felváltva bácskai illetve bánáti és szerémségi település ad otthont a találkozónak. Horgos legutoljára 2005-ben volt házigazdája a rendezvénynek — avat be a részletekbe Juhász Gyula, a Hagyományok Háza Hálózat – Vajdaság munkatársa. — A település idén is serényen készül az ünnepre, az érdeklődés kiemelkedő: a Durindón 112, a Gyöngyösbokrétán pedig 32 produkciót követhetnek az egybegyűltek.”

Horgos jelentős népzenei hagyományokra tekinthet vissza, 1906-ban Bartók Béla is gyűjtött a településen. Talán ennek köszönhetően kapta meg az elmúlt évben a Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézete, a Néprajzi Múzeum és a Hagyományok Háza által alapított Tiszta forrás település címet.

A fesztiválhangulatot szombaton a táncosok felvonulása, menettánca adja meg, este a Magyar Állami Népi Együttes lép fel, a táncházban a Fokos zenekar húzza a talpalávalót. A Csoóri Sándor Alap — a míves színpadi viseletekkel, s a műsorok színvonalas összeállításával — járul hozzá jelentős mértékben a rendezvény sikeréhez.

A kísérőprogramok közül kiemelkedik a Hagyományok Háza gyerekprogramja, a Kör, kör, ki játszik? címmel, amelynek keretében a játszóházban az apróbbakat és nagyobbacskákat a kovácsolás, az agyagmívesség, a hímzés és a szövés rejtelmeibe avatják be. Ugyancsak az Intézmény támogatja azt a kiállítást, amelyen a korábbi viseletkészítő tanfolyamok hallgatóinak munkáit tekinthetik meg az érdeklődők.

A programhoz kapcsolódik, hogy a Hagyományok Háza gondozásában az év végén jelenik meg Németh István–Juhász Gyula Horgosi népdalok című kötete.
 



 

A program:
 

Június 1., szombat

9.00, Kárász Karolina Általános Iskola (Kárász utca 14.)
Az LVI. Gyöngyösbokréta fellépőinek érkezése

10.00–22.00, a Művelődési Ház melletti tér
Kézműves-kirakodóvásár

12.00, a Kárász Karolina Általános Iskolától
Az LVI. Gyöngyösbokréta fellépőinek díszfelvonulása és menettánca
Művelődési Ház melletti tér, nagyszínpad
A részvevők és a fesztivál lobogójának megáldása
Ünnepélyes megnyitó, köszöntőbeszédek
Művelődési Ház melletti tér, nagyszínpad
Az LVI. Gyöngyösbokréta műsora

15.30, Művelődési Ház melletti tér, nagyszínpad
Helyet, helyet nekünk is…!
Az algyői Zsibongó Táncegyüttes, valamint a vajdasági gyermek- és ifjúsági népművészeti vetélkedők meghívott díjazottjainak közös műsora

16.30, Művelődési Ház melletti tér, nagyszínpad
Az LVI. Gyöngyösbokréta műsorának folytatása

20.00, Művelődési Ház melletti tér, nagyszínpad
Aranyba táncolva – a Magyar Állami Népi Együttes vendégjátéka. A produkciót az Újvidéki Televízió 2-es csatornája élőben közvetíti.
Az előadásról: a magyar néptáncművészet különleges eseményei közé tartoznak az évente megrendezésre kerülő versenyek, megméretések: legényes-, verbunk- és szólótáncversenyek, a Népművészet Ifjú Mestere pályázat stb. Az elmúlt évtizedekben mind a hivatásos, mind az öntevékeny együttesek kiemelkedő tudású táncosai bizonyították ezeken rendre tehetségüket, elkötelezettségüket tradicionális néptáncaink iránt, szerezve e versenyek által is sokszor országos hírnevet, elismerést mind maguknak, mind néptáncművészetünknek.
A Magyar Állami Népi Együttes táncosai közül is jó néhányan vannak, akik ezeken a megmérettetéseken különböző elismerésekben részesültek. A műsor az ő táncaiknak egy izgalmas és reprezentatív válogatása, mely méltán bizonyítja nemcsak szakmai tudásukat, kiváló előadói képességeiket, hanem néptáncművészetünk sokszínűségét is.
A műsor szerkesztője és rendezője: Kökény Richárd
Művészeti vezető: Pál István Szalonna
Együttesvezető: Mihályi Gábor

21.30, a Földműves Szövetkezet udvara
Táncház hajnalig a Fokos zenekarral


Június 2., vasárnap

9.00, Kárász Karolina Általános Iskola (Kárász utca 14.)
A XLIII. Durindó fellépőinek érkezése
10.00–22.00, a Művelődési Ház melletti tér (Nagy utca 2.)
Kézműves-kirakodóvásár

12.00, a Szent István-szobor előtti tér (Nagy utca 2.)
Ünnepi áhítat, a fesztivál részvevőinek és lobogójának megáldása
A Művelődési Ház melletti tér és a Művelődési Ház színházterme
A XLIII. Durindó ünnepélyes megnyitója, köszöntőbeszédek
A Művelődési Ház melletti tér és a Művelődési Ház színházterme
A XLIII. Durindó műsora két helyszínen

13.30–15.00
Helyszíni közvetítés az XLIII. Durindóról az Újvidéki Televízió 2-es csatornáján

14.00–15.00
Élő bejelentkezés a XLIII. Durindóról az Újvidéki Rádió hullámhosszán

18.30, a színház nagyterme
A Bodor Anikó-díj eredményhirdetése és átadása
A fesztivál lobogójának ünnepélyes átadása a jövő évi házigazdának
Ünnepi záróműsor
Eső esetén a kültéri programoknak a Művelődési Ház ad otthont


A Durindó és a Gyöngyösbokréta kísérőrendezvényei

10.00–22.00, a Művelődési Ház melletti tér
Kézműves-kirakodóvásár

10.00–22.00, a Művelődési Ház előcsarnoka
Kiállítás a javából – helytörténeti és a Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület nyolcvan évét bemutató tárlat, továbbá Törteli Károly tus és akvarell festményeinek és a Hagyományok Háza vajdasági hálózata által szervezett viseletkészítő tanfolyam vizsgadarabjaiból készült kiállítás

Kör, kör, ki játszik?
Fazekas, kovács, szövő és hímző foglalkozások apróknak és nagyobbacskáknak is mindkét nap 14.00 és 16.00 óra között a Magyarkanizsa Községbeli Szociális Védelmi Szolgáltató Központ horgosi épületének udvarában a Hagyományok Háza vajdasági hálózata szervezésében

Virrantó Játszóbusz
Kreatív szabadidős program a család aprajának és nagyjának mindkét nap 16.00 órától a Kézműves kirakodóvásár előtt (Vasút utca)
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..