home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Találkozunk a következő évadban!
Gyurkovics Virág
2016.06.27.
LXXI.. évf. 25. szám
Találkozunk a következő évadban!

Shakespeare-megemlékezéssel, díjkiosztóval és a Pataki-gyűrű-jelöltek névsorának ismertetésével fejezte be 2015/16-os évadát a szabadkai Népszínház Magyar Társulata pénteken a Jadran Színpadon.

Shakespeare szonettjeivel és életének morzsáival emlékezett meg az író halálának 400. évfordulójáról a Népszínház Magyar Társulata. Az alkalmi műsorban Szilágyi Nándor reneszánsz ruhákból összeállított díszletében a társulat színészei szavalták és énekelték a megzenésített Shakespeare-műveket.

Az est házigazdái, G. Erdélyi Hermina és Ralbovszki Csaba az évad nagyobb eseményeiről is beszámoltak. A társulat több díjat is kapott az évad során: Mezei Zoltán a tavalyi Bolondok tánca című előadásban nyújtott alakításáért Pataki-gyűrű díjat kapott, G. Erdélyi Herminát pedig Sterija-díjjal jutalmazták az Édes Anna címszerepének megformálásáért. A Népszínház Magyar Társulata előadásaival tájolt Vajdaságban, és Magyarországon is több alkalommal vendégszerepelt, illetve fesztiválmeghívásokat kapott.

A 2015/16-os évadban öt bemutatót tartott a Népszínház. Az Édes Anna című előadáshoz a színpadi adaptációt Kosztolányi Dezső azonos című műve alapján Gyarmati Kata készítette. A darabot Czajlik József rendezte. A Picasso kalandjai című darabot Méhes László és Horgas Ádám alkalmazta színpadra, a rendező Edvin Liverić volt. Tennessee Williams Camino Real című drámáját Upor László fordításában Keszég László rendezte. Az Europeana színpadi adaptációját Patrik Ouredník regénye nyomán Gyarmati Kata készítette, rendezte és játszotta Csernik Árpád. Friedrich Schiller Rablók és gyilkosok című művét pedig Térey János fordításában Gáspár Ildikó rendezte.

Az évad előadásait egy háromtagú zsűri — Husnyák Andrea, a Szabadkai Gyermekszínház munkatársa, illetve a Pannon RTV újságíró-szerkesztője, Elor Emina, az Újvidéki Színház színművésznője, valamint Jászay Tamás kritikus, a Revizor kritikai portál főszerkesztője — kísérte figyelemmel. Husnyák Andrea olvasta fel Jászay Tamás értékelését, aki a legfontosabb közös dolgaink egyikéről, vagyis a színházról szólt, és arról a lehetetlen küldetésről, amikor a zsűrinek döntenie kell, hogy a sok jó alakítás közül melyiket díjazza. Majd áttekintette az egész évad teljesítményét, kiemelte a darabok legemlékezetesebb mozzanatait. Végül fény derült a díjazottak névsorára is. Az évad legjobb mellékszereplői Pesitz Mónika (Picasso kalandjai) és Szőke Attila (Picasso kalandjai). A legjobb főszereplők Vicei Natália (Édes Anna) és Pálfi Ervin (Rablók és gyilkosok). A közönség szavazatai alapján az évad színészei Pesitz Mónika és Pálfi Ervin.

Gyarmati Kata művészeti vezető megköszönte a közönségnek az egész éves támogatást, majd kiemelte a színház és a közönség kapcsolatának fontosságát. Elmondta, hogy társulata megünnepelte a jelentős jubileumokat, a Népszínház fennállásának 70. évfordulóját, a szabadkai színjátszás 200 éves jubileumát, valamint ezúttal Shakespeare születésének 400. évfordulóját. Ez utóbbi közreműködéséhez vajdasági zeneszerzőket kértek fel. A neves reneszánsz drámaíró és színházi szakember, Shakespeare szonettjeit ifj. Kucsera Géza, Pálfi Ervin, Erős Ervin, valamint Bakos Árpád zenésítette meg. Gyarmati az évad legkonstruktívabb munkatársának ifj. Kucsera Gézát választotta. A sikeres évad alkalmából pedig mgr. Ljubica Ristovski színházigazgató is gratulált Gyarmati Kata művészeti vezetőnek.

Az évadzárón telefonos kapcsolás útján az is kiderült, kik a Pataki-gyűrű jelöltjei, kik versenyeznek az évadban nyújtott alakításokkal a vajdasági hivatásos színjátszás legrangosabb díjáért. Az Újvidéki Színházból László Sándor szelektor jelentette be a jelöltek névsorát: Crnkovity Gabriella, az Újvidéki Színház színművésznője (Guppi, rendezte Hernyák György), Lőrinc Tímea, a Zentai Magyar Kamaraszínház színművésznője (Május van, Tisztelt úr, rendezte Mezei Kinga), Magyar Attila, az Újvidéki Színház színművésze (Kovácsok, rendezte L’uboslav Majera), Mezei Kinga, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház színművésznője (Piaf-marche, rendezte Mezei Kinga), valamint Pálfi Ervin, a szabadkai Népszínház színművésze (Rablók és gyilkosok, rendezte Gáspár Ildikó).


A nyitókép Molnár Edvárd felvétele


Kattints az alábbi képre, és tekintsd meg a szerző adatlapját is:
Gyurkovics Virág

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..